Voor het schuren en afwerken van rubber en zachte kunststof producten zijn speciale schuurbanden nodig met een siliciumcarbide schuurkorrel. In onderstaand overzicht vindt u de schuurbanden die voor het schuren van rubber gebruikt kunnen worden.
De schuuropspandoorn is een handig accessoire waarmee je eenvoudig van schuurband kunt wisselen. Plaats de schuurband altijd over het rubberen gedeelte van de opspandoorn. Als het een beetje terugschuift, kan het rubber smelten, waardoor de opspandoorn onbruikbaar wordt.
Rubber onderhoud
Een simpele oplossing hiervoor is het insmeren van de rubbers met een onderhoudsmiddel, of een zuurvrije vaseline. Wanneer het gaat om rubber in de bouw of zware industrie heeft u al gauw een professionele oplossing nodig.
Als je een rubber wilt smeren om het tijdens de installatie glad te maken, doe er dan een druppel afwasmiddel op. Het rubber zal dan glijden zonder worden aangetast. Wat vaseline betreft, het is een petroleumderivaat. Zoals hierboven vermeld, tasten koolwaterstoffen rubber aan.
Smeer de rubbers bijvoorbeeld in met vaseline, talkpoeder of speciale rubber spray. Al deze middelen zorgen dat er geen vocht tussen je deurrubbers komt. Dit vocht is namelijk wat de rubbers aan elkaar vriest, waardoor je de deur niet (meteen) open krijgt.
Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen.
Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken. Contactspray is namelijk een 'vluchtige' spray en droogt snel op, waar WD-40 een soort vettig laagje achterlaat.
Je kunt siliconenspray o.a. gebruiken om scharnieren en sloten, elektrische installaties, rubber, plastic, chroom en leer te beschermen tegen vocht. Siliconenspray heeft namelijk een prima vochtafstotende werking.
Wil je een natuurlijk product gebruiken om vuil van het rubber van je wasmachine te verwijderen? Gebruik dan eventueel wat natuurazijn (schoonmaakazijn tast het rubber aan). De zuren in azijn doden schimmels, maar kunnen bij veelvuldig gebruik ook het rubber beschadigen.
Daar is siliconenvet (en aanverwante smeermiddelen) het enige juiste middel voor. Waarom: tast de rubber ringen niet aan, net als bij de duikers, maar heeft daarnaast een afdichtende werking.
"Een weekmaker is een vloeistof die wordt toegevoegd aan plastic om het zachter te maken. Het probleem met die stoffen is dat ze na verloop van tijd gaan migreren. Ze komen weer vrij uit het plastic, en daardoor ontstaat dat plakkerige effect."
Ik stel voor om de plakkerigheid eerst met een doekje met spiritus weg te nemen. Dat tast het rubber niet aan. Als dit niet helpt, is er wasbenzine, nagelremover of aceton. Deze producten eerst op een klein plekje uitproberen en kijken of het rubber daardoor niet wordt aangetast.
Dé manier om hard geworden rubber van bijvoorbeeld ruiten weer zacht en bruikbaar te maken: stop ze in een (oude) kussensloop, daarna in de wasmachine, een overdosis wasverzachter erbij en wassen op 50 graden. Zodoende wordt dit rubber niet alleen schoon, maar ook weer soepel!
Voor grote oppervlakken gaat niets boven een stationaire schuurmachine met hoge snelheid. Naast deze machines kun je ook alleen schuurpapier gebruiken, schuurpapier met een schuurblok, een vlakschuurmachine of een rotatiegereedschap zoals de Dremel Multitool.
Spray WD-40 op het oppervlak waar de verf zich bevindt, voordat deze eraf geschraapt wordt. Laat het enkele minuten inwerken en schraap het er vervolgens af met bijvoorbeeld een spatel. Je kunt ook WD-40 op een schone, zachte doek sprayen en daarmee de vlek inwrijven.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Een voordeel ten opzichte van een smeermiddel op basis van olie is dat siliconenspray geen (of veel minder) vuil aantrekt en minder erge vlekken achterlaat als je er per ongeluk mee knoeit. En de grap: Kijk hier eens: WD40 bevat ook twee bijzondere producten: Smeerspray met PTFE en Droogsmeerspray met PTFE.
Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Dit kan met een speciale rubberstick, maar talkpoeder helpt ook al.
Ja, WD-40 is technisch gezien een olie. Het is inmiddels echter bekend als meest bekende smeermiddel ter wereld. Het is dus geen motorolie of olie waar je liever niet mee in aanraking komt.
Je kan je bumpers weer mooi zwart krijgen door ze even te verwarmen met een verfbrander. Hierdoor blijven ze langer zwart dan met smeermiddeltjes. Niet te lang op 1 plek blijven hangen maar rustig heen en weer gaan.
Je kan dit voorkomen door de rubbers van de auto in te smeren met glycerine. Dit zorgt er voor dat de rubbers soepel, elastisch en waterafstotend blijven, waardoor de kans kleiner wordt dat de autodeuren vastvriezen. Deurrubbers die in goede staat zijn kunnen toch vastvriezen.
Spray het verroeste oppervlak in met WD-40, spray genoeg zodat goed kan intrekken. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken. Het product zal snel in het onderdeel kruipen en je helpen het onderdeel los te maken. WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming.