Adem bewust en goed in en uit. Je erkent je emoties, staat er even bij stil en geeft ze 'meer lucht'. Ze worden dan minder heftig en zijn beter 'in de hand' te houden. 'Even diep zuchten' is dus nog niet zo gek om je emoties te reguleren.
Ook in dat geval kun je ze 'afsluiten', bijvoorbeeld door ze letterlijk van je af te schudden (met je lijf), te bewegen of te mediteren. Hoe vaker je dit oefent, hoe meer het vanzelf gaat. Wellicht zul je tijdens dit proces af en toe een traan laten, maar misschien ook niet en dat is prima.
Snel emotioneel door stress of burn-out: Laat die tranen maar stromen. Als mensen veel stress hebben of een burn-out krijgen komt het vaak voor dat ze ook snel emotioneel zijn. Bij Liberi zien we vaak dat er sprake is van heftige emoties als gevolg van stress of burn-out.
Als u zich echter vaak verdrietig en somber voelt, en de klachten langer dan twee weken voortduren, kunt u te maken hebben met een depressie. Het is belangrijk de depressieve klachten tijdig te herkennen. Zodra u weet wat er aan de hand is, kunt u er zelf iets tegen ondernemen of u kunt hulp zoeken.
Stress kan een emotionele uitbarsting, zoals woede veroorzaken. Een oorzaak hiervoor is vermoeidheid. Door stress en burn-out kun je je oververmoeid voelen en door vermoeidheid ben je meestal sneller emotioneel. Kleine irritaties kunnen zich ophopen en uiteindelijk in een woede-uitbarsting naar buiten komen.
Emotionele instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf.
Verdriet is vaak het gevolg van het verliezen van iets of van iemand. Rouw is een hele heftige vorm van verdriet, maar ook ontslag, scheiding of een ruzie brengen groot verdriet met zich mee. Toch gaat het altijd over. Zelfs als je denkt dat het nooit meer goed komt.
Onzekerheid en onveiligheid in een relatie kan leiden tot emotionele afhankelijkheid. Dit maakt dat het niet de liefde is die de overhand heeft, maar de angst voor afwijzing of er alleen voor komen te staan. Hierdoor ben je meer afhankelijk van de ander en ga je op zoek naar zekerheid en geruststelling van diegene.
Als je wil dat een man emotioneel aangetrokken tot je wordt, zal je hem een klusje moeten geven. Iets waar hij regelmatig naar bij terug kan keren, en het gevoel heeft iets toe te voegen aan je leven.
Een emotie zoekt altijd een uitweg, zoals water ook altijd blijft stromen. En desnoods een overstroming veroorzaakt als het niet anders kan. Als jij een emotie onderdrukt, kan deze je lichaam niet verlaten. En zal van zich laten spreken door middel van lichamelijke klachten en in het ergste geval zelfs ziekte.
Stress is in de basis de ervaring dat men zich in een bedreigende situaties bevindt waartegen men niet opgewassen is. Een nogal heftige emotie, vooral op de werkvloer, maar wel een met een functie.
Een emotie en het daarbij behorende gevoel bereikt een piek en neemt dan weer af. Een enkele emotie duurt maximaal 90 seconden.
Blijf in contact met je vrienden en familie, want zij kunnen jou ook helpen in deze zware periode. Zij kunnen een luisterend oor bieden, helpen waar nodig en ze kunnen je helpen met de juiste afleiding vinden. Op deze manier krijg je niet het gevoel dat je er alleen voor staat.
“Mensen die emotioneel uitgeput zijn, durven al eens extreme uitspraken te doen. Ze flappen dingen eruit zonder daar op het moment zelf over na te denken. Maar achteraf gaan de hersenen in overdrive en piekeren ze zich suf over wat ze gezegd hebben.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Meestal huilen we omdat we intern iets erger maken. We maken er een catastrofe van in ons hoofd. “Onze emotionele reacties komen van hoe we situaties interpreteren, niet van de feiten rond de situatie”, legt Orma uit.