Moet havo met hoofdletters? Nee, afkortingen als havo, vmbo en vwo schrijf je met een kleine letter.
Elk onderwijstype schrijf je met kleine letters. Het is dus hbo, vmbo, havo, heao en mbo.
Fijn dat je Onze Taal steunt
zijn ook juist. Een koppelteken is verplicht bij klinkerbotsing: mavo-examen, havo-instroom, pabo-onderwijs, heao-opleiding.
Afkortingen van onderwijstypen, zoals pabo, vwo en mbo, schrijf je met kleine letters. Daarom schrijf je “hbo” ook met kleine letters.
Hoofdletters of kleine letters? Het eenvoudige antwoord is: nee.Je schrijft geen hoofdletter bij onderwijssoorten; alle afkortingen zijn met een kleine letter. Daarbij is geen onderscheid naar niveau.
Als het om het type onderwijs gaat, is zowel het havo als de havo correct. (1a) De minister van Onderwijs stelt wiskunde op het havo verplicht. (1b) De minister van Onderwijs stelt wiskunde op de havo verplicht.
Velen schrijven de afkortingen van onderwijstypen in kapitalen, of startend met een hoofdletter. De enige juiste wijze is in kleine letters: hbo, mbo, vwo, havo, mavo en vmbo.
Alle onderwijstypen schrijf je met een kleine letter
Dat is makkelijk te onthouden dus. Sommige scholen schrijven in hun eigen naam hoofdletters. Die kun je dan natuurlijk overnemen.
In Nederlandse teksten schrijf je elk onderwijstype met kleine letters: hbo, vmbo, havo, heao en mbo.
Antwoord. Vwo is een initiaalwoord. Een afleiding van een initiaalwoord schrijven we altijd met een apostrof: vwo'er. Havo is een letterwoord.
Het havo is bedoeld voor leerlingen van twaalf tot zeventien jaar, en sluit aan op de basisschool, het vmbo-t en tot 1999 het mavo (alle vakken op D-niveau). Het havo bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo).
havo: rekenen 3F en taal 3F; vwo: rekenen 3F en taal 4F; mbo niveau 1/entreeopleiding, mbo niveau 2 en niveau 3: taal 2F (het onderdeel fictionele, narratieve en literaire teksten uitgezonderd) en rekenen 2F; Let op: Het is de entreeopleidingen ook toegestaan om onder niveau 2F te examineren.
Alle onderwijstypen, dus ook hbo, worden trouwens met kleine letters geschreven: vmbo, havo, heao, mbo, pabo, enz.
Het tempo en niveau van het havo is hoger dan van het vmbo. Leerlingen moeten bijvoorbeeld zelfstandiger werken en krijgen meer huiswerk. Bovendien is het onderwijsniveau theoretischer dan vmbo-t. In de onderbouw, de eerste, tweede en derde klas, volgen leerlingen algemene vakken op het havo.
Havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). De opleiding duurt vijf jaar en in tegenstelling tot een vmbo-diploma geldt een havo-diploma wél als een startkwalificatie. Dit houdt in dat je niet verplicht bent om een vervolgopleiding te volgen.
Havo is de één na hoogste middelbare school opleiding en biedt toegang tot Hoger Beroeps Onderwijs. VWO gaat daarboven en een diploma biedt toegang tot Universiteit. Met een havo advies hoort ze bij de 40% beste leerlingen.
Het woord vwo'er staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar en heeft 4 leerwegen. Die verschillen van elkaar in niveau en hoeveelheid beroepsgericht en theoretisch onderwijs. Het vmbo maakt leerlingen klaar voor een opleiding in het mbo.
Is het de of het vwo
In de Nederlandse taal gebruiken wij het vwo. Deutsch: VWO | Bekijk of het der of die VWO is.
Hbo en wo. Hbo en wo schrijven we met kleine letters, tenzij aan het begin van een zin.
Correct zijn bachelor en master, met een kleine letter.
Academische titels en graden worden altijd met een kleine letter geschreven, of er nu een academische titel of graad, een opleiding of een persoon mee wordt aangeduid.
De beginletters van een persoonsnaam schrijven we met hoofdletters.
Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) bereidt leerlingen voor op een studie aan de universiteit.
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1).