Ja, dat mag. Als je minstens 18 jaar, en dus meerderjarig bent, mag je jezelf inschrijven in een school en dus je eigen richting kiezen.
Enkel in de 3e graad kunnen er meer leerjaren georganiseerd worden (specialisatiejaren BSO, voorbereidende jaren op het hoger onderwijs, Se-n-Se in TSO en KSO). In het ASO, KSO en TSO behaal je je diploma SO nadat je 6 leerjaren succesvol hebt gevolgd.
Overstappen van 1A naar 1B, van 2A naar 2B, van 2B naar 2A of veranderen van basisoptie kan gedurende het hele schooljaar maar enkel na akkoord van de toelatingsklassenraad. In de tweede en derde graad kan men veranderen van studierichting tot en met 15 januari.
Het ASO legt vooral een stevige basis voor het volgen van hoger onderwijs en de meesten kiezen er dan ook voor om verder te studeren na het ASO. In het technisch secundair onderwijs (TSO) gaat de aandacht vooral naar algemene en technisch-theoretische vakken.
Het ASO legt de nadruk op een ruime algemene vorming. Er wordt niet voorbereid op een specifiek beroep. Het ASO legt vooral een stevige basis voor het volgen van hoger onderwijs. Het BSO is een praktijkgerichte onderwijsvorm waarin de jongere naast algemene vorming vooral een specifiek beroep aanleert.
In het BSO bestaan heel wat 7e jaren (derde leerjaren van de derde graad BSO). Het volgen van zo'n jaar levert je niet alleen een doorgedreven specialisatie in je vakdomein, maar ook een diploma secundair onderwijs.
Ja, dat kan.
Pas na een extra 7de jaar halen BSO-studenten een diploma Secundair Onderwijs. Dat diploma is meteen hun toegangsticket tot de hogeschool of de universiteit. Vanaf 1 september 2019 is dit systeem veranderd. Studenten krijgen nu al na het 6de jaar BSO een volwaardig diploma Secundair Onderwijs.
Het bso leidt naar vele beroepen in zowel het industriële domein (autotechniek, lassen etc.) als in vele andere domeinen: personenzorg, kantoor en verkoop, land- en tuinbouw, bouw, voeding e.a. Het volledige overzicht vindt men op de website van het ministerie.
Deze opleiding wil getalenteerde jongeren de kans bieden sport en studie te combineren en op beide vlakken zo hoog mogelijk te scoren; dit is de uitdaging van iedere topsportstudent in iedere topsportschool. Dit kan ook op BSO-niveau.
Tegen de beslissing tot zittenblijven bestaat geen beroepsmogelijkheid. Het is mogelijk dat een andere school beslist dat de leerling wel mag overgaan naar een volgend jaar of leerlingengroep. Dat is de autonome bevoegdheid van die school.
Leerkrachten zouden vaker kleinere toetsen moeten geven, zo onthoud je de dingen beter. Blijven zitten demotiveert en helpt leerlingen niet. Blijven zitten voor maar 1 vak is al helemaal belachelijk! Toetsen moeten ook gaan over relevante leerstof en hoeven niet te bulken van de instinkers.
Voor een A-vak moet je altijd 50% behalen. Wij delibereren nooit voor A-vakken. Voor B-vakken mag je enkele onvoldoendes hebben.
Het kan zijn dat je kind in het secundair onderwijs wil veranderen van studierichting, onderwijsvorm (ASO, TSO, KSO, BSO) of leerjaar. Dit kan in dezelfde school zijn maar ook als je kind van school verandert. Dit is wel aan een aantal voorwaarden gebonden.
De opleidingen in algemeen secundair onderwijs (aso), technisch secundair onderwijs (tso) en beroepssecundair onderwijs (bso) zijn evenwaardig. 'Afzakken' is niet het juiste woord. Het gaat over wat jij graag doet en graag wil worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden in verder studeren, zo kan je bijvoorbeeld studeren en werken tegelijkertijd! Je kan ook bijvoorbeeld eerst een korte opleiding volgen, een aantal jaar werken en nadien met die centjes een hoger diploma behalen.
De activiteiten die aangeboden worden zijn niet alleen prestatiegericht; juist het samenspelen en ondernemen staat centraal. De BSO is ook een plek waar kinderen vriendschappen sluiten, kennis maken met kinderen van verschillende leeftijden en zich ontwikkelen in een huiselijke en fijne sfeer.
Salaris pedagogisch medewerker BSO
Wat verdient een pedagogisch medewerker BSO? Als beginnend pedagogisch medewerker BSO kun je rekenen op een bruto maandsalaris van zo'n € 2.045,- bij een volledige werkweek. Dit kan oplopen tot ongeveer € 2.795,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantietoeslag.
Kun je met BSO dokter worden? Maar de enige groep die ergens een 100 procent slaagscore behaalt, is die van de TSO/BSO'ers die geneeskunde aanvatten. De drie studenten die dat tussen 2001-2007 riskeerden, slaagden alledrie.
Wat kan je behalen na "Tandartsassistentie" ? Wat na "Tandartsassistentie" ? Je wordt toegelaten tot alle 7de specialisatiejaren bso van het studiegebied Personenzorg. Met je diploma secundair onderwijs op zak kan je starten in alle Se-n-Se-opleidingen van hetzelfde studiegebied waarin je je diploma hebt behaald.
Je kan dus een diploma halen in bso, in een richting die niets te maken heeft met rechten, en toch rechten/advocaat studeren aan de universiteit. Het is wel een lange en pittige opleiding, met heel veel theorie. Het kan zijn dat je met een aso of tso diploma wat beter voorbereid bent om die opleiding aan te kunnen.
In het beroepssecundair onderwijs leer je vooral praktische beroepskennis aan. Je krijgt weinig algemene vakken. Het accent ligt meer op de praktijk dan op de theorie.