Geschikt rijbewijs voor camper Heeft uw camper een maximaal gewicht van 3.500 kilo? En is het voertuig geschikt voor het vervoer van maximaal 8 personen (uzelf niet meegerekend)? Dan heeft u genoeg aan een rijbewijs B. Voor zwaardere campers moet u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) hebben.
Toegestane Maximummassa
Met rijbewijs B mag je een camper besturen met een Maximum Wettelijk Toegestane Massa van 3.500 kg. Dit maximum is ook inclusief de accessoires, koffers en vakantiegangers. Is de camper zwaarder dan 3.500 kg, maar lichter dan 7.500 kg? Dan is een C1-rijbewijs noodzakelijk.
In Nederland wordt in de praktijk een overbelading van 5 procent gedoogd. Boetes liggen in Nederland tussen de 120 en 470 euro. In het buitenland gelden andere bedragen en regels. In bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk heb je met een klein beetje overbelading al kans op een fikse bon.
Bij elk B-rijbewijs, of dat nou B, B+ of BE is, mag de kampeerauto niet meer wegen dan 3500 kilogram. Voor campers boven de 3500 kg is het 'groot' rijbewijs C rijbewijs nodig. Met dit rijbewijs mag je ook een camper van meer dan 7500 kg rijden.
met code 95
Je hebt de keus om dit met of zonder Code 95 te doen. Wanneer je dit rijbewijs voor beroepsdoeleinden gebruikt heb je Code 95 nodig. Er zijn uitzonderingen op het rijden zonder Code 95. Camper rijders zijn uitgezonderd van Code 95.
Kwarttarief verdwijnt mogelijk per 1 januari 2026
Tot 1 januari 2026 betalen camperbezitters het kwarttarief. Dit is 25% van het tarief voor wegenbelasting van een personenauto.
Het is dus officieel toegestaan om op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren. Dit mag alleen niet langer dan zeven dagen op één plek.
Maximumsnelheid Duitsland lichte camper: < 3.500 kg
Een camper tot een toegestane maximummassa van 3.500 kilogram mag in Duitsland net zo snel als een personenwagen. Dus: Binnen bebouwde kom: 50 kilometer per uur. Buiten bebouwde kom: 100 kilometer per uur.
Hoeveel personen u in uw camper mag vervoeren is afhankelijk van het aantal beschikbare zitplaatsen. Bij de nieuwste modellen campers staat dit vermeld op het kentekenbewijs. Over het algemeen geldt dat er op elke zitplaats die voorzien is van een gordel er een persoon mag meerijden.
Zo mag in Frankrijk een camper boven de 3.500 kilogram op een weg met drie rijstroken geen gebruik maken van de linkerrijstrook. Daarnaast moeten voertuigen zwaarder dan 3.500 kg of langer dan 7 meter minimaal 50 meter afstand bewaren tot hun voorganger.
Het laadvermogen van een camper is het verschil tussen de maximaal toegelaten massa (MTM) en het rijklaar gewicht. En hier ontstaan vaak misverstanden. MTM staat voor Maximaal Toegestane Massa. Je vindt dit onder vak F2 op je inschrijvingsbewijs.
Campers < 3500 kg:
Binnen de bebouwde kom: 50 km/u. Buiten de bebouwde kom: 80 km/u. Autowegen: 90 km/u. Autosnelwegen en autovías: 120 km/u.
In de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. De maximale termijn kan echter ook korter of langer zijn. Hoelang je een caravan of camper mag parkeren, vind je in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente. Neem deze dus zeker even door.
Het vermogen en de koppel van de Ducato Electric zijn 90 kW (122 pk) en 280 Nm. Fiat heeft de Ducato Electric wel begrensd op 100 km/u omdat de bedrijfswagen echt geoptimaliseerd wordt gemaakt voor vervoer in de stad. Daarmee heeft de Ducato een indrukwekkende actieradius van 220 tot 360 kilometer op één lading.
Oostenrijk: 100 km/u en 80 km/u bij zwaarder dan 3500 kg combinatie. Portugal: 100 km/u. Spanje: 80 km/u. Zweden: 80 km/u.
Wie vrij wil staan, kan vooral terecht in de landen in Noord-Europa, zoals Noorwegen, Zweden en Finland. Veel camperaars maken daar dankbaar gebruik van. Van oudsher geldt hier het allemansrecht. Dit geeft iedereen het recht om land van iemand anders te betreden en te genieten van de natuur.
In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur. Maar in Duitsland mag je wel op parkeerplaatsen overnachten, tenzij er een verbodsbord staat.
In Nederland wordt het in het openbaar overnachten door gemeenten in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) geregeld. Is er geen verbod opgenomen, mag je op een openbare plek binnen de gemeente in je camper slapen.
De mobilhome parkeren op de openbare weg
Je kan parkeren op elke parkeerplaats, in het centrum of buiten de steden. Niets verbiedt je dus om te slapen op een parkeerplaats van een supermarkt of op een parkeerplaats in een straat, tenzij er een prefectoraal decreet geldt die dit beperkt of hoogtebeperkingen zijn.
Kampeerautotarief. Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto. U betaalt dan het zogenoemde kwarttarief.
Voertuig, caravan, camper of pleziervaartuig
De waarde van een auto, motor, caravan, camper of pleziervaartuig wordt volledig meegenomen bij de vaststelling van het vermogen als er sprake is van een dagwaarde van € 3.350,00 of meer.
Kostenpost 4: motorrijtuigenbelasting
Voor het bezit van een camper betaal je elk kwartaal motorrijtuigenbelasting. Dit bedrag is afhankelijk van de provincie waarin je woont en het leeggewicht van je camper. Voor een camper van gemiddeld gewicht kost de belasting per jaar ongeveer € 850 (Bron: Berekenhet).