Internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren.
Heroïne staat met stip op 1 wat betreft meest verslavende drugs (wereldwijd). Heroïne is een opiaat en gemaakt van morfine.
Jongeren die in de adolescentie bijvoorbeeld beginnen met blowen behalen een lager schoolniveau, hebben een grotere kans op verslaving en wanneer zij er aanleg voor hebben lopen zij meer risico chronische psychische aandoeningen te krijgen [3].
Middelengebruik in 2021
Van de 12- t/m 16-jarige scholieren heeft 48 procent weleens alcohol gedronken, 17 procent heeft weleens gerookt, 10 procent heeft weleens cannabis gebruikt en 2 procent heeft ervaring met XTC. Het gebruik van deze middelen in de afgelopen maand ligt flink lager.
Jongeren raken eerder en hardnekkiger verslaafd dan jongvolwassenen doordat hun hersenen nog groeien. Hun rijpende brein lijkt ook beter te weten waar de drugs te halen zijn. Een 14-jarige zit sneller en vaak langer vast aan verdovende middelen dan een oudere jongere.
#1 deodorant eten
Nicole heeft misschien wel de raarste verslaving ter wereld. Ze eet deodorant. En werkt gemiddeld een halve stick deo per dag naar binnen. Met alle gevolgen vandien.
Nicotineverslaving. Een rook- of nicotineverslaving is de meest geaccepteerde en tegelijk de moeilijkste verslaving om vanaf te komen. Het is moeilijk omdat je rookt in alle mogelijke situaties en momenten van de dag. Meer over nicotineverslaving ...
Cannabis is de meest gebruikte drug in Nederland, op enige afstand gevolgd door ecstasy, cocaïne en amfetamine. In 2021 had bij navraag 1 op de 20 volwassenen in de afgelopen maand cannabis gebruikt.
Heroïne en crack blijken samen met alcohol en tabak relatief het meest schadelijk te zijn. Paddo's, LSD en khat scoren relatief laag op deze lijst.
Ruim 62% van de jongeren (15-35 jaar) geeft aan verslaafd te zijn aan social media. Deze cijfers liggen nog hoger voor de jongste groep (15-21 jaar). 'Deze verslaving en de bijbehorende negatieve gevoelens, leiden ook tot een snel dalende gezondheid. '
Er zijn twee soorten verslavingen. Namelijk de verslaving aan stoffen/middelen en verslaving aan gedrag/handelingen. Bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol, nicotine of drugs. Bij een verslaving aan stoffen of middelen wordt de verslaving in stand gehouden door het blijven gebruiken van middelen.
Uit onderzoek blijkt dat social media verslavend zijn doordat ze gebruikers continu belonen. Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers en hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking.
Ook wat betreft sociale schade scoort heroïne hoog. Wat betreft chronische toxiciteit (= optreden van ernstige ziekten die door de drug ontstaan) scoort heroïne lager dan tabak, crack, alcohol, methamfetamine en cocaïne. Duidelijk is dat alcohol, tabak, heroïne en crack hoog scoren.
Ketamine komt meestal voor als doorzichtig kristal of wit poeder. In Nederland wordt ketamine vooral onder het uitgaanspubliek gebruikt. Het wordt meestal thuis, op festivals of op huisfeesten gebruikt. De meeste gebruikers snuiven ketamine.
Een ander woord voor verslaving is afhankelijkheid, of stoornis in gebruik. Niet iedere verslaving is hetzelfde of even ernstig. Een verslaving verschilt per persoon en per middel.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
In onderzoek naar de schadelijkheid van drugs scoort alcohol hoger dan cocaïne. Hoe zit dat? "Klopt, alcohol is ook een drug en staat zelfs wat hoger. Het is op een andere manier schadelijker dan cocaïne.
Een commissie van experts heeft drugs met elkaar vergeleken en beoordeeld op een aantal aspecten zoals lichamelijke en maatschappelijke schade en verslaving (1). Wat betreft verslaving staat tabak op de derde plaats na heroïne en crack en voor meth-amfetamine, cocaïne en alcohol.
Uw kind is verslaafd als het afhankelijk is van een gewoonte. Bijvoorbeeld van computerspelletjes spelen. Of van drugs gebruiken of alcohol drinken. Verslaving kan samenhangen met andere problemen op sociaal of emotioneel gebied.
Relatief veel jongeren tot 18 jaar doen aan lichamelijke sportbeoefening, hobby's en kunstzin- nige activiteiten. Vanaf 18 jaar wordt dat minder en hebben ze meer belangstelling voor uitgaan. In vergelijking met de bevolking vanaf 25 jaar nemen jongeren minder deel aan culturele en recreatieve activiteiten.
Jongeren zijn extra kwetsbaar
Verslaving heeft te maken met de hersenen. Hersenen blijven zich ontwikkelen tot op ongeveer 25-jarige leeftijd. Tot dan zijn jongeren en jongvolwassenen gevoeliger voor de belonende effecten van nicotine én ervaren ze ook minder negatieve gevolgen.