U krijgt ook geen bijstandsuitkering als u:recht heeft op studiefinanciering. onderwijs kunt volgen dat door de overheid wordt betaald. Zoals het Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (Vavo) of een BBL-opleiding.
Studiefinanciering (basisbeurs, aanvullende beurs en lening) telt mee als inkomen. Inkomsten uit bijbaantjes tellen ook mee. De ouderbijdrage telt niet mee. Geef dit wel op.
Als je niet genoeg gewerkt hebt, kun je na je studie een bijstandsuitkering aanvragen. Een bijstandsuitkering vraag je aan als je na je studie geen werk kunt vinden en te weinig geld hebt om van te leven.
Wat telt WEL mee als inkomen? Ook als je niets of weinig leent: voor de aanvraag bijzondere bijstand telt het hele normbedrag studiefinanciering als inkomen. Normbedrag HBO-WO voor 2022 is € 932,87.
Studietoeslag is geen bijzondere bijstand meer, maar een zelfstandige uitkering op grond van de Participatiewet. Er is geen vermogenstoets meer.
In het kort. Als u staat ingeschreven als student aan het mbo, hbo of universiteit, kunt u geld krijgen voor uw opleiding: studiefinanciering.
Studiefinanciering is geld van de Nederlandse overheid voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo/universiteit).
Vanaf 2020 mogen studenten onbeperkt bijverdienen. Er geldt geen bijverdiengrens.
Voor bijzondere (studie)kosten kunt u recht hebben op bijzondere bijstand. Hierna wordt uitgelegd of u tijdens de studie (nog) recht op bijstand hebt. Daarbij wordt er van uitgegaan dat u 18 jaar of ouder bent. Als u jonger bent dan 18 jaar, hebt u in principe geen recht op een bijstandsuitkering.
Bijstand bij onvoldoende inkomen
Dan heeft u recht op een bijstandsuitkering. U heeft onvoldoende inkomen als uw (gezamenlijke) inkomen lager is dan het sociaal minimum dat voor u geldt: de bijstandsnorm.
Inwonend kind boven de 18 jaar
Een jongere kan vanaf de leeftijd van 18 jaar zelfstandig recht hebben op een algemene bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor jongeren die inwonend zijn bij ouders.
Je krijgt de eerste twee maanden 75% van je laatste maandloon, na deze twee maanden verandert het bedrag naar 70% van je laatste maandloon. Als je voldoet aan de voorwaarden voor de WW-uitkering, kan je de aanvraag het beste doen na je studie, maar binnen een week nadat je inkomen wegvalt.
U krijgt misschien een bijstandsuitkering als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U woont in Nederland. U bent 18 jaar of ouder. U heeft niet genoeg inkomen of spaargeld of vermogen om van te leven.
Dit betekent lenen bij DUO: De lening is onderdeel van studiefinanciering. Over de lening loopt rente, vanaf de maand nadat u de lening krijgt. Daarna wordt elke maand rente berekend over de schuld en rente die u al hebt opgebouwd.
Naast uw inkomen tellen ook vakantiegeld en alimentatie mee. Studiefinanciering niet. We kijken ook naar de huurprijs, het aantal personen in uw huishouden en uw leeftijd.
Ze worden een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt. We noemen dit de diplomatermijn. De 10 jaar gaan in vanaf de 1e maand dat u studiefinanciering krijgt voor mbo 3/4, of voor hoger onderwijs (hbo of universiteit).
Studenten op een hogeschool of universiteit hebben tot hun 30e recht op studiefinanciering. Dit krijgen zij meestal voor de officiële duur van hun opleiding. Ook mensen die willen doorleren na hun opleiding of studie kunnen financiële ondersteuning krijgen, met het levenlanglerenkrediet.
Als je (bijna) geen inkomen hebt en geen recht op een andere uitkering, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij je gemeente. Je doet dan een beroep op de Participatiewet.
Bent u jonger dan 27 jaar en woont u samen met iemand van 27 of ouder? Dan kunt u de uitkering wel meteen aanvragen. U moet wel zelf 4 weken op zoek gaan naar werk of een opleiding.
Komt jouw inkomen in de buurt van het drempelbedrag voor belastingvrij bijverdienen? Dan vraag je je misschien af of studiefinanciering ook als inkomen telt voor de belasting. Dat is niet het geval. Over studiefinanciering betaal je geen belasting.
Kort gezegd: iedereen die jonger is dan 30, de Nederlandse nationaliteit heeft en ingeschreven staat voor een mbo-opleiding, hbo of universiteit, heeft recht op studiefinanciering.
We kijken naar uw toetsingsinkomen en dat van uw toeslagpartner. Het toetsingsinkomen is ongeveer uw bruto-jaarinkomen. Vakantiegeld en alimentatie tellen ook mee. Studiefinanciering niet.
Studiefinanciering wordt rond de 24ste van iedere maand overgemaakt op je rekening. Het verschilt per rekening en per bank hoe laat het bedrag op je rekening staat, dit kan ook pas 's avonds zijn. Als je extra leent of een aanvullende beurs krijgt, dan stort DUO alles in één bedrag op jouw bankrekening.
Studiefinanciering is een maandelijkse tegemoetkoming in je studiekosten en de kosten van je levensonderhoud van de overheid. De instantie die gaat over studiefinanciering heet DUO. : deze is afhankelijk van het inkomen van je ouder(s). : vraag de Studenten OV-chipkaart vóór 1 augustus aan.