Ter zee speelt het kanon als aanvalswapen nog slechts een marginale rol; een zwaar kanon kan een afstand van 20 à 30 km overbruggen, maar op zee is dat weinig; een geleid wapen met eigen aandrijving heeft daar een onmiskenbaar voordeel.
De houwitser is aan het eind van de 17e eeuw in Zweden uitgevonden. Het grote verschil met het al bestaande kanon was dat hiermee in een boog over de eigen stellingen kon worden geschoten. Dit kan ook vanaf grotere afstand, en daarmee uit het directe zicht van de vijand.
Grote kanonskogel (diameter: circa 15 cm; gewicht: 10,54 kg), met concretie.
De kanonskogel is bijna driehonderd jaar oud.
Een houwitser is een stuk artillerie, gebruikt vanaf de Eerste Wereldoorlog. Het is een vorm van krombaangeschut of worpgeschut genoemd, in tegenstelling tot vlakbaangeschut zoals het kanon, dat projectielen bijna horizontaal afvuurt. Houwitsers kunnen projectielen tot 30 kilometer ver afschieten.
De combinatie van de schietbuis en deze munitie maakt het mogelijk te schieten tot afstanden van 40 km of meer. Door de kromme baan en de grote schootsafstanden is het mogelijk om doelen te treffen die vanaf de stukken niet zichtbaar zijn.
Een 9 mm-kogel zoeft bij het afvuren met een snelheid van ongeveer 1.260km/uur door de lucht. Doet de schutter dat bij een hoek van 80 graden -behoorlijk recht boven het hoofd dus- dan komt het projectiel 630meter verderop neer, met een snelheid van ongeveer 378km/uur.
Kanonnen hadden kalibers tussen 2 en 48 pond (kogelgewicht) of 6 tot 20 cm binnendiameter (minstens het dubbele voor de buitendiameter), bij een lengte tussen 1 en 4 meter en een gewicht tussen 200 en 10.000 kilo.
De houwitser kost 7,8 miljoen euro per stuk. Een schot kost tussen 2000 en 3300 euro, afhankelijk van de gebruikte soort granaat, springkop en lading. Een schot met het wapentuig kan, afhankelijk van de stand van de loop, maximaal 56 kilometer overbruggen.
"De pantserhouwitsers die zijn geleverd door Duitsland en Nederland hebben zichzelf meer dan bewezen in de strijd." De gevechtsvoertuigen kunnen tot 40 kilometer ver schieten en spelen ook volgens het Oekraïense leger een belangrijke rol bij het huidige tegenoffensief.
Grolsch Kanon is een bier van lage gisting, met een alcoholpercentage van 11.6%.
Naar hedendaagse normen is de Mark I bijzonder primitief : hij weegt 28 ton, haalt een snelheid van 5 km per uur en wordt bediend door acht man. Een hedendaagse tank – bijv. de Duitse Leopard 2 of de Russische T-90 - weegt 50 à 60 ton, haalt makkelijk 70 km per uur en wordt slechts door 3 personen bemand.
Een tank is een gepantserd militair gevechtsvoertuig met rupsbanden en met als hoofdbewapening een kanon, dat als hoofdfunctie heeft om direct vuur af te geven; dit kanon is meestal opgenomen in een 360° draaibare geschutskoepel (toren).
Hoewel het wapen officieel een maximaal bereik heeft van 1.100 meter, schakelde een Britse scherpschutter er in 2009 taliban mee uit op een afstand van 2.475 meter. De omstandigheden waren destijds in Afghanistan ideaal dankzij onder meer helder zicht en windstil.
Volgens de kenners ging het zeker niet om een toevalstreffer, maar om vakwerk door een goed getrainde militair van de elite-eenheid Joint Task Force 2. Eenmaal afgevuurd met een McMillan TAC 50-geweer, een precisiewapen voor scherpschutters, deed de kogel er bijna tien seconden over voor hij doel trof.
Een gemiddeld persluchtdrukwapen heeft al gauw een kracht van 50 joule, waarmee tot op 100 meter nauwkeurig kan worden geschoten.
Het Duitse leger dankte de Leopard 2 tanks vier jaar geleden af. Nu de regering terugkomt van die beslissing stijgt het aantal Duitse tanks in actieve dienst naar 328.
Stand: 25 augustus 2022. Nederland krijgt er in totaal 52.
In 2010 had Nederland nog 116 Leopard 2A6-gevechtstanks, waarvan er 60 nog in gebruik waren. De overige waren opgeslagen. In dat jaar werden omvangrijke bezuinigingen bekendgemaakt. Als gevolg hiervan, en een verdere verlaging van het budget, werd in april 2011 het einde van de laatste 2 tankbataljons aangekondigd.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.