Omdat er tijdens het piercen een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C.
Zodra de wond genezen is, mag je bloed of plasma doneren. Na 4 maanden mag je bloed of plasma doneren. Als het sieraad er direct is ingeschoten, mag je dezelfde dag nog bloed of plasma doneren. Als er eerst met een ander instrument een gaatje is geprikt (zoals bij de meeste piercings) dan moet je 4 maanden wachten.
Ben je buiten Europa op vakantie geweest? Dan mag je sowieso een maand niet doneren. Verder mag je een week geen bloed geven als je een flinke behandeling bij de tandarts hebt gehad, dan heb je mogelijk andere bacteriën in je bloed, en een half jaar niet als je een tatoeage of piercing hebt laten zetten.
Anderzijds mogen personen die zich lieten tatoeëren de eerste vier maanden geen bloed geven: 'Na het plaatsen van een tattoo bestaat de kans dat het bloed geïnfecteerd werd. Het kan tot vier maanden duren voordat de infectie uitbreekt. Vandaar de ruime tijdspanne.
Ja, je kunt bloed of plasma bij ons doneren als je ongesteld bent. Kijk wel even of je je fit genoeg voelt, anders is het beter om te wachten tot je menstruatie voorbij is.
Bloed geven is niet alleen van vitaal belang voor de gezondheid van de ontvanger maar ook de donor heeft er baat bij. Voor je bloed doneert neemt men een gratis bloedtest af om ziektes zoals hiv en hepatitis op te sporen. Bloeddonatie heeft tal van voordelen, maar het belangrijkste is wel het redden van mensenlevens.
Bloedgroep O-positief
38,2% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-positief (0+). Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land. Als je bloedgroep 0-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.
De reden waarom Cristiano Ronaldo geen tatoeages neemt, is omdat hij sinds zijn 24ste regelmatig bloed doneert. Een zoon van een goede vriend van Ronaldo had destijds bloed nodig en dat motiveerde hem uiteindelijk om ambassadeur te worden voor het wereldwijd doneren van bloed.
Zeldzamer zijn B+ (8,5%) en AB+ (4%). Bloed zonder resusfactor is veel minder frequent: O- (7%), A- (6%), B- (1,5%) en AB- (1%). Om zoveel mogelijk complicaties uit te sluiten, geven ziekenhuizen patiënten bij voorkeur bloed van dezelfde bloedgroep.
Voldoe je aan een van de volgende criteria dan kun je helaas geen bloed geven: je hiv-positief bent of aids hebt. je drager van het hepatitis B- of hepatitis C-virus bent. je ooit drugs hebt gespoten.
Afstoting gebeurt meestal in de weken en maanden na een nieuwe piercing, maar het kan ook jaren, zelfs decennia na het zetten van de piercing gebeuren.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
Het is afgeraden om meer dan 3 piercings tegelijk te zetten, bijvoorbeeld 2 helix piercings en 1 oorlel piercing of 1 navel piercing en 2 helix piercings. Het lichaam zal trager en moeizamer genezen aangezien het al meerdere piercings zal moeten genezen.
De gemiddelde genezingsperiode van een piercing verschilt per piercing en loopt uiteen van een week of acht tot in sommige gevallen 12 maanden of langer. Dit verschilt ook nog per persoon en algemene gezondheid, stress, drugs, slaaptekort en lichamelijke conditie spelen hierbij zeker een rol.
Je piercing kan de eerste paar dagen opgezwollen zijn met wat bloedverlies en gevoeligheid. Dit kan een paar dagen tot een paar weken duren. Wit en licht gele vloeistof wat op het sieraad opdroogt is normaal en stopt vanzelf als de piercing goed geneest. De piercing mag jeuken en wat rood zijn.
Piercen is al eeuwen oud. De laatste twintig jaar is het vooral onder jongeren populair. Voor de meesten van hen is het een vorm van lichaamsversiering. Voor anderen is het een statussymbool, een manier om bij een groep te horen of juist een vorm van protest.
Bloedgroep 0 is de koning der bloedgroepen
Onderzoek wees namelijk uit dat mensen met bloedgroep A, B en AB 15% meer risico lopen te overlijden aan hart- en vaatziekten dan diegenen met bloedgroep 0. Bovendien lijkt het erop dat bloedgroep 0 je lichaam ook beschermt tegen kanker.
Een donor met bloedgroep AB noemen we 'de universele ontvanger'. Deze donor kan uitsluitend aan een patiënt met bloedgroep AB doneren. Wanneer een patiënt met bloedgroep AB zelf een orgaan nodig heeft, kan hij ontvangen van de bloedgroepen A, B, AB en 0.
Bloedgroep O was van de jager-verzamelaar, de oudste mens. Bloedgroep A zou volgens hem zo'n 20 duizend jaar geleden ontstaan zijn en zou passen bij de agrariër, de sedentaire mens die vooral groente verbouwde. Later ontstond toen bloedgroep B die meer paste bij boeren met melkvee.
Superster Cristiano Ronald (Real Madrid), in 2015 nog genoemd als “the world's most charitable sportsperson“, heeft recentelijk ongeveer € 600.000 overgemaakt aan een goed doel. Dit bedrag betrof zijn bonus voor het winnen van de Champions League.
Topvoetballers vinden zichzelf nogal bijzonder, maar dreigen in teamverband weg te vallen in het grote geheel. Met een tatoeage weten ze zich dan toch weer te onderscheiden. Dat is althans de visie van 'tattoo-expert' Henri Beunders. ,,Ze maken van zichzelf een totempaal.''
Geen tatoeages voor De Jong: 'Mama, ik ben niet van plan om zo'n ding te nemen' | Voetbalprimeur.
Een vader en moeder geven ieder één kopie van het bloedgroep-gen aan hun kind door. Dit kan een A, B of O zijn. Samen bepaalt dit welke bloedgroep het kind heeft; A, B, AB of O. Je hebt dus altijd twee bloedgroep-genen.
Er zit goud in je bloed
Het lichaam bevat zo'n 0,2 milligram goud – waarvan het grootste deel zich in je bloed bevindt. Even snel rekenen: om een gouden ring van 8 gram te kunnen maken, moet je dus het bloed van 40.000 mensen aftappen.
6,8% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-negatief (O-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam in Nederland, maar het voordeel is dat patiënten met alle bloedgroepen bloed van donors met bloedgroep 0-negatief kunnen ontvangen. Ze worden daarom ook wel universele donors genoemd.