In deze videoles wordt het verband tussen druk en ieder van deze grootheden behandeld en wordt uitgelegd hoe dit uiteindelijk leidt tot de drie gaswetten zoals die gelden voor ideale gassen: De wet van Boyle over het verband tussen druk en volume, de wet van Gay-Lussac over het verband tussen druk en temperatuur en de ...
De drie gaswetten (wet van Boyle, wet van Gay-Lussac en het verband tussen p en N) kunnen gecombineerd worden tot één formule die het verband geeft tussen druk (p), volume (V), temperatuur (T) en aantal mol (n): De algemene gaswet.
Deze wet stelt dat bij een constante hoeveelheid gas en een constant volume de druk van een gas recht evenredig is met de absolute temperatuur ervan. Deze wet is vernoemd naar de Franse natuurkundige Louis Joseph Gay-Lussac, die deze wet in 1802 voor het eerst publiceerde.
De gasconstante, ook algemene gasconstante of molaire gasconstante genoemd, is de evenredigheidsconstante R die voorkomt in de algemene gaswet en de vergelijking van Van der Waals. De algemene gaswet luidt: , waarin p de druk, V het volume, n het aantal mol en T de absolute temperatuur van het gas is.
Ideaal gaswet
Bekende gassen zoals lucht, stikstof, zuurstof, waterstof en kooldioxide gedragen zich ongeveer als een ideaal gas bij atmosferische druk in de buurt van kamertemperatuur.
De wet van Henry is een scheikundige wet, vernoemd naar de Engelse wetenschapper William Henry (1775-1836), die betrekking heeft op de evenwichtsituatie van een vloeibaar oplosmiddel dat in contact staat met een gas, zodat gasmoleculen oplossen in het oplosmiddel.
Voor kamertemperatuur wordt de uitzettingscoëfficient dus gegeven door 1/293 = 0,0034 1/K = 0,0034 per °C.
F staat voor kracht (“force”). Dit geef je aan in newton (of N). Dus druk p = F/A.
Gas wordt gemeten in kubieke meters (m3). In de volksmond spreken we ook wel van een kuub gas.
Isochoor staat voor het constant houden van het volume. Een isochoor is in een grafiek een lijn van eigenschappen van een hoeveelheid gas die punten met gelijk volume verbindt. Grafisch wordt dit meestal afgebeeld als een rechte door de oorsprong in het (temperatuur,druk)-diagram.
De nieuwe Energiewet wordt het wettelijke fundament van de energietransitie. Deze wet vervangt de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 en biedt een toekomstbestendig wetgevingskader voor de veranderende elektriciteits- en gasmarkt en energiesysteem.
Dichtheid is de hoeveelheid massa die aanwezig is in een bepaald volume. Het vertelt je dus hoeveel van een stof er in een bepaalde ruimte zit. De formule om de dichtheid te berekenen is p=m ÷ v.
Druk in een gas ontstaat door botsingen van de moleculen in het gas tegen de wand waarin het gas zit opgesloten. De druk hangt af van het aantal moleculen, de temperatuur van het gas en het volume wat het gas inneemt.
Lucht bestaat voor ongeveer 78 vol. -% uit stikstofgas, 21 vol. -% uit zuurstofgas en bijna 1% argon. Daarnaast bevat lucht sporen van andere edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp (0,7 vol.
Het vergroten van het volume van een vaste hoeveelheid gas zonder warmteuitwisseling met de omgeving heet adiabatische expansie. Het verkleinen van het volume onder dezelfde omstandigheden heet adiabatische compressie.
De dichtheid neemt grofweg inderdaad af met de temperatuur. Warme lucht betekent lichte lucht, koude lucht betekent zware lucht. De luchtdichtheid vertoont variaties van ongeveer 15 procent, tussen de 1,18 en 1,36 kilogram per kubieke meter.
Een miljard m³ aardgas is equivalent aan 0,735 miljoen (=735.000) ton lng. Omgekeerd is een miljoen ton lng gelijk aan 1,360 miljard m³ aardgas. In de Verenigde Staten wordt nog veel gewerkt met kubieke voet en ook de vergelijking met olie kan door middel van deze tabel worden gemaakt.
Het antwoord is simpel: het is allebei evenveel. Een kuub is een kubieke meter, oftewel 1000 liter, en schrijven we ook als m3. Dit is handig om te weten wanneer je je energierekening bekijkt. Daar zie je je gasverbruik in m3 staan.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
De newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: 1 N = 1 kg m s-2 De newton is vernoemd naar Sir Isaac Newton.
Een bar is gedefinieerd als 100.000 Pa = 1·10⁵ Pa = 100 kPa. Van deze eenheid kunnen decimale veelvouden en delen worden gevormd. Het gebruikelijkste is de millibar (symbool: mbar = 100 Pa), vooral voor het aangeven van de atmosferische druk.
De pascal is gedefinieerd als de druk die een kracht van 1 newton uitoefent op 1 vierkante meter. De eenheid is vernoemd naar Blaise Pascal. De luchtdruk wordt tegenwoordig vaak aangeduid in hectopascal (symbool hPa, 100 pascal), een eenheid die precies gelijk is aan de niet-SI-eenheid millibar.
Op wikipedia staat een lijstje met uitzettingscoëfficiënten van diverse vloeistoffen: Kubieke uitzettingscoëfficiënt, γ van enkele vloeistoffen Stof γ in 10-3/K bij 20°C Alcohol (Ethanol) 1,10 Aceton (Propanon) 1,43 Benzine 1,06 Benzeen 1,23 Chloroform (Trichloormethaan) 1,28 Azijnzuur 1,07 Ether 1,62 Kwik 0,18 ...
Ten opzichte van andere metalen zoals staal en RVS heeft aluminium een relatief hoge lineaire uitzetting. Zo zet aluminium bij een gelijk temperatuurverschil meer uit dan staal. Dit betekent dat men bij de inzet van aluminium sterker rekening dient te houden met de lineaire uitzetting van het materiaal.