De vanille-orchidee (Vanilla planifolia) levert de specerij vanille(stokjes), die niet alleen wordt verwerkt in levensmiddelen, maar ook in onder andere tabak en parfum (het is een afrodisiacum). De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, hoewel die nu bijna overal tussen de keerkringen wordt gekweekt.
De Europese bevers zijn strikt beschermd, maar op hun neven in Canada en de Verenigde Staten kan worden gejaagd. Eén van de producten van die jacht bleek inderdaad de anaalklieren van bevers te zijn. Gezegd wordt dat het uit deze klieren gewonnen bevergeil wordt gebruikt in producten met een vanillesmaak, zoals ijs.
Castoreum of 'bevergeil' is een stof afkomstig uit de geslachtsklier van bevers. Het wordt als smaakstof gebruikt voor koekjes, cake, roomijs en andere producten met vanillesmaak en is doorgaans enkel op het label te zien onder de noemer 'natuurlijke smaakstof'.
Castoreum of bevergeil heeft geen E-nummer. Volgens de Europese wetgeving moet Castoreum op het etiket worden aangeduid als 'aroma'. Als er sprake is van minimaal 95% natuurlijke bestanddelen mag het aangeduid worden als 'Natuurlijk aroma'.
Vanille komt uit vanillestokjes. Het zijn de vruchten van een bepaalde klimorchidee, de Vanilla planifolia. De vruchten van deze tropische klimplant lijken op een soort groene peulen, maar het zijn eigenlijk bessen. Ze worden onrijp geplukt en zijn dan ook nog groen.
Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken. Naast antioxidanten en antibacteriële stoffen bevat vanille-extract ontstekingsremmende stoffen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want ontstekingen liggen aan de basis van veel ziekten.
Bevers hebben een klier tussen hun geslachtsorganen en anus die bevergeil produceert. Bevers gebruiken deze substantie om hun vacht mee in te vetten en om hun territorium mee af te bakenen. Dood de bever, haal de klier eruit en droog deze. Daarna kun je er zelf bevergeil uithalen en gebruiken.
Voor vanille-ijs wordt de melk gekookt met vanillestokjes. Eventueel wordt het merg uit de vanillestokjes toegevoegd aan de melk, wat kleine zwarte puntjes in het ijs geeft, als teken dat het ijs van echte vanille is gemaakt. Het roomijsmengsel wordt in een ijsemmer al draaiende bevroren.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: bever smaakt niet naar kip. Bever, zo weten we na het eten ervan, doet qua textuur nog het meeste aan rundvlees denken. Wel rundvlees met een uitgesproken sterke wildsmaak.
Vanille is de meest bekende en populairste smaak ter wereld. De zachte, zoete en romige tonen maken deze smaak heel toegankelijk en veelzijdig. Zoete gerechten zoals desserts, gebak, ijs en chocolade worden met vanille op smaak gebracht, maar het wordt ook gebruikt in frisdrank of hartige gerechten.
Wetenschappers maken synthetische vanilline met behulp van steenkool, teer, rijstzemelen, houtpulp en zelfs koeienmest. Tegenwoordig is de overgrote meerderheid van synthetische vanilline afkomstig van petrochemicaliën en tot twintig keer goedkoper dan de real deal.
De bast is een lekkernij voor de knaagdieren. Wat overblijft dient vaak als bouwmateriaal voor hun burchten. Naast bast eten de dieren ook planten, worstelstokken, twijgen, bladeren en schors. Bevers zijn echte nachtdieren.
Roomijs maken met een ijsmachine
Het mengsel met room, melk, eidooiers en suiker gaat namelijk een grote machine in waar het op een constante, koude temperatuur gemengd wordt tot schepijs. Zulke ijsmachines bestaan ook in klein formaat voor thuis. Hiermee maak je in een handomdraai je eigen, verse roomijs.
Algemeen Nederlands is: roomijs.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Welke toetjes zijn gezond? Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond. Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Eieren. De eieren verbeteren de structuur van het ijs en maken het smeuïger. De meeste soorten roomijs worden bereid zonder de eieren te koken. In plaats van eieren kan je ook puddingpoeder gebruiken, ongeveer 10 a 15 gram per ei.
Halve liter melk voor 1 liter ijs
Voor 1 kg kaas is 10 liter melk nodig, terwijl voor 1 liter ijs een halve liter melk wordt gebruikt. De verse volle melk wordt eerst gepasteuri- seerd. Aan deze melk wordt bij een tempera- tuur van 85 °C suiker, slagroom en bind- middel toegevoegd.
In roomijs wordt naast melk, eieren en suiker dan ook room verwerkt. In gelato ligt het vetpercentage tussen de 5 en 8 %. Aanzienlijk minder dus! Er wordt veel meer water en melk gebruikt in gelato.
Bevertanden zijn oranje
Om te voorkomen dat ze hun tanden breken op zo'n harde stok, zit er ijzer in hun glazuur. Dat ijzer geeft hun tanden een oranje gloed, net als roest.
Bevervlees is op z'n best als er zeeanemonen op geleefd hebben, met name de staart is zeer smakelijk. De kerk beschouwde de bever, evenals de otter, als een vis en daarom mocht hij ook tijdens de vasten gegeten worden.
En dat Vanille verslavend is? Het actieve ingrediënt in vanille, vanillinezuur, werkt namelijk stimulerend op de hersenen. Vandaar dat dit goedje verwerkt zit in ijs, yoghurt, cola, chocolade, gebak, parfum en zelfs in sigaretten en we bij het consumeren steeds denken: 'WE WANT MORE'.