Kraanwater in USA kan per plaats verschillen, maar je hebt eigenlijk alleen keuze tussen chloorwater, dubbel chloorwater en tripple chloorwater. Gelukkig kost een gallon (~3.8 liter) nog geen $2. Tip: geen ijsklontjes en geen postmix gebruiken!
Noord-Amerika
In Canada en de Verenigde Staten is het kraanwater geschikt om te drinken. Ook hier wordt er wel chloor aan toegevoegd, waardoor veel mensen het niet lekker vinden en alsnog gebruik maken van flessen water.
Wettelijk voldoet het kraanwater in New York aan alle standaarden, maar deze standaarden beschermen de volksgezondheid niet: de normen voor kraanwater zijn bijna 20 jaar, en sommige 40 jaar oud.
De Amerikaanse stad Portland bleek het hoogste gecombineerde tarief te hebben (8 dollar per m3), terwijl Denemarken het land was met de hoogste gemiddelde watertarieven: de Deense steden die in het onderzoek zijn opgenomen, scoorden een gemiddeld gecombineerd tarief van 7,07 dollar per m3.
Nee, chloor in het leidingwater is niet schadelijk voor onze gezondheid. Het enige nadeel is de geur van chloor. Je kunt water met een chloorsmaak of -geur dus zonder problemen drinken.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
Uit onderzoek blijkt dat 50% van de Fransen het kraanwater niet vertrouwt of niet lekker vindt vanwege de dingen zoals chloor die eraan toegevoegd worden. Een onaangename smaak of regionale problemen zoals het beruchte harde water ('eau calcaire') van Parijs werken hier ook aan mee.
Het kraanwater in Spanje is goed en het is goedkoop. Voor een kubieke meter kraanwater betaal je gemiddeld slechts 1,88 euro. Alleen in Cyprus, Portugal en Roemenië is kraanwater goedkoper. In Denemarken is water het duurst met 9,32 euro voor een kuub water en in Nederland betaal je gemiddeld 5,47 euro.
Water is erg duur in Duitsland en België, in vergelijking met dertien andere onderzochte industrielanden. In ons land betalen grootverbruikers met 1,85 euro per kubieke meter bijna evenveel als in Duitsland (1,91 euro). De studie is gebaseerd op prijzen exclusief btw.
Wie een kubieke meter water koopt in Spanje, moet op Ibiza veruit het meeste afrekenen. De prijs voor een kubieke meter water (1000 liter) kost op Ibiza € 2,69. De 2,69 staat in verhouding tot Murcia (2,17) en de Canarische Eilanden (1,90) met stip bovenaan in de top 3, blijkt uit een onderzoek gehouden door de INE.
Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de tweede KRNWTR Award voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
Het leidingwater in Suriname is drinkbaar, maar toch wordt aangeraden water in flessen te gebruiken.
Over het algemeen is het in heel Australië veilig om kraanwater te drinken. We raden u aan om een herbruikbare waterfles mee te nemen, die u steeds kunt bijvullen. Zo zorgt u ervoor dat u altijd voldoende vocht binnen krijgt.
Volgens TripSavvy zijn dit 'veilige landen' waar je kraanwater kunt drinken: Andorra, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Griekenland (met uitzondering van de eilanden), IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, ...
In alle plaatsen, hotels en resorts in Canada is het veilig om leidingwater te drinken. Dit kan soms wel wat chloorachtig smaken. Het is niet verstandig om water uit meren en rivieren te drinken, in deze wateren kunnen giardia-parasieten voorkomen die maag- en darmklachten veroorzaken.
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1 kubieke meter (m³) water, inclusief BTW. Een alleenstaande persoon gebruikt ongeveer 99 liter water per dag. Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 348 liter water per dag. Dat is 127 m³ per jaar.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Het kraanwater is veilig te drinken.
Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Drink daarom alleen water uit flessen en controleer altijd goed of een fles niet eerder is geopend (en hervuld is met kraanwater).
Chloor smaak
In principe wordt in al het kraanwater, ongeacht waar het vandaan komt, chloor toegevoegd om ziekteverwekkers te elimineren. Het is echter de geur en in sommige gevallen de smaak van het chloor in het kraanwater wat er voor zorgt dat veel buitenlanders en Spanjaarden het kraanwater liever niet drinken.
Hoeveel u betaalt voor uw water, hangt af van uw situatie.
Met een watermeter betaalt u voor het water dat u verbruikt. In 2022 is dat 0,87 euro per m³. Dat is 4 cent duurder dan in 2021. De vaste kosten stijgen met 6,40 euro naar 82,82 euro per jaar.
Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt. Met het koken van water worden tevens bacteriën en andere schadelijke micro-organismen gedood die met het blote oog niet te zien zijn.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).