Hoe ontstaan scheve tanden? Scheve tanden ontstaan meestal omdat er niet voldoende ruimte is in de kaak voor alle tanden en kiezen. Hierdoor kunnen tanden en kiezen elkaar gaan overlappen en/of wegduwen. In sommige gevallen is er sprake van juist teveel ruimte en ontstaan er spleten tussen de tanden en kiezen.
De tanden van het blijvend gebit kunnen enigszins scheef doorbreken. Soms breken veel tanden tegelijk door. Dan lijkt het net alsof er 'teveel' tanden en kiezen in dat kleine mondje zijn gekomen. Dat is niet erg, want de kaak groeit nog even door.
Je wil graag je tanden rechtzetten, maar je hebt geen zin om blokjes te dragen? Dan kunnen de aligners van Invisalign een oplossing bieden. Maak kennis met dit uitneembaar en quasi onzichtbaar alternatief voor blokjes! Aligners zijn transparante, uitneembare beugeltjes die strak rondom de tanden zitten.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen.
Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven. Zacht voedsel, zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree biedt dan uitkomst.
Scheve tanden behandelen
Eén van de meest voorkomende oplossingen voor scheve tanden is een beugel. Andere behandelmethoden zijn Invisalign, facings of een kaakoperatie.
Dit is sterk afhankelijk van het type beugel dat nodig (of gewenst) is en hoe lang de behandeling duurt. Gemiddeld kun je rekenen op een kostenplaatje tussen de 2000 en 3000 euro totaal voor de onder- en bovenkaak (volledige behandeling). De orthodontist brengt de kosten gelukkig gespreid in rekening.
Het is mogelijk om (optisch) rechtere tanden te krijgen, zonder een beugel te hoeven dragen. Dit kan bijvoorbeeld door facings te plaatsen op je eigen tanden of operatief je tanden te laten rechtzetten. Facings zijn als het ware een hoesje over je eigen tanden. Dit is alleen mogelijk als het om esthetiek gaat.
Soms staan de kaken niet in een goede positie ten opzichte van elkaar, zodat ook de orthodontist geen goede occlusie kan bereiken. Om de kaakrelatie te verbeteren kan een kaakstandcorrectie noodzakelijk zijn. Na zo'n chirurgische correctie kan de orthodontist wél een goede en stabiele occlusie maken.
Tanden kunnen verschuiven met het ouder worden, door een ongeval, een conditie genaamd "tongue thrust", of door natuurlijke groei. Ook merken sommige volwassenen dat hun van oorsprong rechte tanden scheef of te dicht op elkaar komen te staan.
Ook na een beugelbehandeling hebben de elementen van je gebit de neiging om terug te keren naar hun oorspronkelijke positie. Daarnaast kunnen tanden verschuiven door het doorgroeien van de kaak, door grote kauwkrachten of door een grote druk van de tong.
Er wordt vaak gezegd dat verstandskiezen zorgen voor druk op andere tanden waardoor die — opnieuw — scheef gaan staan, maar dat is nooit bewezen als de onderste wijsheidstand mooi verticaal staat. Tanden hebben een automatische neiging om naar de middenlijn op te schuiven bij het ouder worden.” Verwijderen?
Als de voortanden van de onder- of bovenkaak niet goed op elkaar passen of langs elkaar schuiven kan worden besloten om dit te verbeteren door met een boor te 'slijpen' aan alle voortanden van een kaak. Soms kan er ook geslepen worden om de esthetiek te verbeteren.
Het maken van mooie facings is niet voor iedere tandarts vanzelfsprekend. Alleen tandartsen die ervaring hebben en gespecialiseerd zijn in deze vorm van cosmetische tandheelkunde bereiken natuurlijke resultaten, zonder dat er daarbij te veel van uw eigen tand wordt geslepen.
Orthodontie (een beugel) wordt tot de leeftijd van 18 jaar alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, zoals bij een schisis (hazenlip). Normaliter dien je de behandeling dus zelf te betalen of wordt deze gedekt door een afgesloten aanvullende zorgverzekering.
Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken.
Een beugel kan op elke leeftijd gedragen worden, zelfs als het gaat om een blokjesbeugel. Een beugel voor volwassenen wordt dan ook steeds vaker gekozen. Dat heeft er voor gezorgd dat men te allen tijde kan kiezen voor een mooi gebit.
Meestal duurt het een paar dagen voordat je gebit gewend is geraakt aan de beugel. Daarna verdwijnt de pijn vanzelf. Het kan voorkomen dat je last hebt van wondjes in je mond door de beugel. Wees dan niet getreurd.
Beugels in Nederland: cijfers en feiten
- Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NvvO) krijgt zo'n 45 procent van de jongeren in Nederland een beugel: dat zijn er zo'n tweehonderdduizend.
Wat je niet kunt eten met een beugel
Eet wat minder snoep, chips en frisdrank. Suiker- en zetmeelrijke voedingswaren veroorzaken zuurhoudend tandplak, dat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Plakkerige, taaie zoetigheden zoals karamel kunnen de draden beschadigen en de slotjes losser maken.
Je kunt best nog spareribs of een kippenpoot eten, maar snijd het vlees van het mes af i.p.v. dat je het van het bot af eet. Bijt niet op harde dingen zoals nootjes, lolly's, zuurtjes, etc. Eet geen kleverige dingen, zoals toffees, winegums, kauwgum en drop. Met een beugel mag je nog maar één keer per dag snoepen.
Wij raden het ten zeerste af met een vaste beugel cola te drinken. Cola is namelijk niet alleen slecht voor je tanden en kiezen, maar het kan er ook voor zorgen dat de lijm onder de slotjes en de bandjes van de beugel opgelost worden. Drink daarom ook niet teveel andere frisdranken.