Ghee is een veelgebruikt hard soort vet in onder meer de Indiase keuken. Ghee wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft zo alleen botervet over.Dit noem je geklaarde boter.
Het grootste verschil tussen ghee en roomboter is het verhittingsproces. Boter verbrandt bij 130 graden, ghee pas bij 250 graden. Dit betekent dat ghee minder snel zwart wordt in de pan en daarom geschikt is om mee te wokken of vlees heet aan te braden.
Ghee is rijk aan verzadigde vetzuren, waardoor het goed bestand is tegen verhitting. Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken.
Ghee in recepten kun je vervangen door zelfgeklaarde boter of bijvoorbeeld arachide-olie. Als de temperatuur in de gaten houdt kun je ook gewone boter gebruiken.
Uit bepaalde onderzoeken is naar voren gekomen dat het eten van ghee in verband staat met een lager cholesterolgehalte en een goede gezondheid van het hart en de bloedvaten. Ook schijnt het een reinigend effect te hebben op de darmen. Voor sommige mensen een reden om het te gebruiken in een detoxkuur.
In ghee zitten veel calorieën: ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram. In ghee zitten ook veel verzadigde vetzuren. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol, en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast. Draai de deksel er niet vast op; ghee wil 'ademen'.
Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden.
Voordelen van geklaarde boter
Geklaarde boter is rijk aan vitamine A, D, E en K en is erg handig in gebruik. De voordelen op een rij: Lang houdbaar: Omdat geklaarde boter alleen uit vetten bestaat, gaat het niet snel overstuur en hoef je het niet gekoeld te bewaren. Ideaal!
Ghee is een bakvet met een volle smaak. Het heeft een verbrandingstemperatuur van maar liefst 250 graden celsius waardoor het veel minder snel verbrand dan bijvoorbeeld boter en zonnebloemolie. Ghee is ideaal voor het bakken van vlees, vis, groenten, pannenkoeken of gewoon een eitje.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Gelukkig is ghee lang houdbaar, zelfs buiten de koelkast. Het beste kun je het in een potje bewaren op kamertemperatuur, met de deksel losjes op de pot. Zo kan de geklaarde boter blijven ademen, het heeft namelijk steeds verse lucht nodig. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, al zal de smaak dan iets afnemen.
Benodigdheden: Verse Zuco-roomboter. Geklaarde boter is roomboter waar het schuim en de 'vaste' bestanddelen van af worden geschept. Dit wordt gedaan om zo de eiwitten en zouten uit de boter te halen, waardoor hij bij verhitting niet bruin of bitter wordt en hoger kan worden verwarmd.
Boter is gemaakt van gekarnde melk of room. Het is in principe het melkvet dat wordt gescheiden van de eiwitten en koolhydraten in de melk. Boter is daarom hoog in verzadigde vetten (70%), die door incorrect onderzoek ten onrechte worden beschouwt als de grote veroorzakers van hart- en vaatziekten.
Geklaarde boter is door het geringe watergehalte werkelijk langer houdbaar als boter – ongekoeld houdt het zich 9, bij koelkast-temperatuur tot 15 maanden.
Bij Superfoodstore vind je biologische geklaarde boter van het beste kwaliteit. Bestel snel voor een scherpe prijs bij Superfoodstore. Voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis! Voor vragen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via [email protected] of bel naar 024-6793005.
Geklaarde boter
Deze boter is gesmolten, waardoor de vaste bestanddelen, zoals zouten en eiwitten, eruit zijn gehaald. Ook water wordt hierdoor onttrokken aan de boter. Na dit proces is de boter veel beter bestand tegen hogere temperaturen en kun je het gebruiken om mee te bakken of braden.
In de Indiase keuken is geklaarde boter, waar het ook wel 'ghee' of 'ghi' wordt genoemd, ontzettend belangrijk. Eigenlijk is het heel simpel en is het vooral belangrijk dat je de boter heel langzaam smelt en niet bruin wordt.
Maar wat is karneboter nu precies? Hoe komt het aan de naam, want alle boter is gekarnd, dat hoort bij het procedé. Maar karneboter blijkt boter te zijn die gemaakt wordt van gefermenteerde zure melk. Karneboter is een Belgisch product.
895 calorieën
Doordat je de melksuikers samen met vocht uit de boter haalt, is ghee bijna puur vet. In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën, in dezelfde hoeveelheid ghee zitten 895 (!) calorieën. Dat je daarvan afvalt, is dus absoluut niet het geval.
Ghee is kant-en-klaar te koop, maar dan is het vrij prijzig, per liter € 20,83 (AH maart 2020) . We gaan 400 ml ghee zelf maken uit 2 pakjes bio-grasboter van € 2,59 per stuk, omgerekend kost dat € 12,95 per liter.
Ghee is namelijk een zeer zuivere vorm van geklaarde boter. Wanneer je boter zachtjes laat smelten en daarna een tijdje laat staan komen de melkbestanddelen bovendrijven. Deze worden eraf geschept en de boter is daarmee kort gezegd geklaard en dus vrij van lactose.
Verhoogt glanzend haar
Ghee boter is een rijke bron van gezonde vetten en vitamines, waaronder vitamine A en D. Deze helpen om het haar glans te geven en stimuleren tegelijkertijd het vochtgehalte. Het enige wat je hoeft te doen is wat ghee smelten en aanbrengen op je droge en beschadigde lokken.
Ghee wordt gemaakt van melk en is dus niet vegan. Maar Ghee is wel geschikt voor mensen met een lactose allergie. Dit komt omdat door het proces waarmee de melk bewerkt wordt om Ghee te maken de hoeveelheid lactose en caseïne daalt tot een verwaarloosbaar niveau.
Geklaarde boter maak je door de vaste bestanddelen uit roomboter te halen. Hierdoor verbrandt de boter niet als je het gebruikt om te bakken. Ook is geklaarde boter vrij van lactose.