Bloemkool is één van de meest simpele groentes als het aankomt bij het FODMAP dieet. Er zit één FODMAP in bij al een kleine hoeveelheid. Je hoeft geen rekening te houden met andere FODMAP's.
Onder broccoli staat bijvoorbeeld “Vermijd meer dan 1 cup (90 gram) omdat deze hoeveelheid veel oligosacchariden (fructanen en galactanen) en polyolen (sorbitol) bevat”. Daarom staat broccoli bij ons op de oranje lijst, je kan het eten maar in beperkte mate.
Dit moet je vermijden:
Gepaneerd vlees of vlees dat gemarineerd is met kruiden die hoog in FODMAPs zijn, zoals ui en knoflook. Gepaneerde vis of vis die gemarineerd is met kruiden die hoog in FDOMAPs zijn, zoals ui en knoflook. Silken tofu.
Een portie van 65 gram is low FODMAP voor gewone tomaten, 75 gram voor roma tomaten, 45 gram voor cherrytomaatjes en 69 gram voor trostomaten.
Pindakaas: bijna alle soorten kunnen. Let alleen op met smaakjes. Mijn favoriet is 100% pure pindakaas. Amandelpasta: 20 gram per portie is low FODMAP.
Griese yoghurt: Doordat deze yoghurt vrij dik is, eet je er vaak ook minder van. Dat is perfect want tot 100 gram Griekse yoghurt (ca. 3 volle el), is nog FODMAP arm!
Instant koffie bevat meer FODMAP's (vooral fructanen) dan gewone koffie en daarom niet toegestaan. Niet alle theesoorten zijn toegestaan. Weinig FODMAP's bevatten: pepermuntthee, witte thee, groene thee en zwarte thee. Veel FODMAP's bevatten: venkelthee en kamillethee.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Voorheen werd tomaat gezien als onbeperkt low FODMAP, nu helaas niet meer. Roma tomaten zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Gewone tomaten tot 65 gram per portie. Trostomaten zijn low FODMAP tot 69 gram per portie.
Witte chocolade en melk chocolade zijn low FODMAP tot 15 gram per portie. Bij een portie van 30 gram of meer bevatten deze soorten chocola grotere hoeveelheden lactose en dit kan klachten geven. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram per portie.
Er zijn verschillende soorten plantaardige yoghurt op basis van kokos verkrijgbaar. Kokos is beperkt low FODMAP. Monash University geeft aan dat een portie van 125 gram kokosyoghurt low FODMAP is. Omdat de hoeveelheid kokos per product verschilt, kan de hoeveelheid FODMAPs ook verschillen.
Broccoli. Het voorbeeld van broccoli: Een portie van 1/2 kopje a 47 gram is laag in FODMAP's en daarom bij die hoeveelheid groen in de app.
Deze PDS courgettesoep is geschikt bij het prikkelbare darm syndroom, waarbij je gevoelige darmen hebt. Er zitten namelijk geen toevoegingen als kleur-, geur- of smaakstoffen in. Daarbij is deze vegetarische soep glutenvrij en lactosevrij en ook geschikt bij een spastische darm.
Er kant-en-klare sauzen te vinden die low FODMAP zijn, maar het is vaak wel even zoeken wat wel en niet mag. Ik gebruik o.a. Van Wijngaarden Zaanse mayonaise en AH basic mosterd.
Er wordt aangeraden glutenvrije producten te gebruiken. Bij het FODMAP-arme dieet wordt dan ook aangeraden om glutenvrij brood te eten. Tarwe, rogge en gerst worden vermeden, maar wel wordt geadviseerd spelt te gebruiken; dat is verwarrend, omdat spelt gluten bevat.
Groenten: schijfjes tomaat, komkommer, radijsjes, geraspte wortel, sla … Ei: gekookt, gebakken, roerei, omelet, gepocheerd: allemaal ok! Gerookte zalm, forel of makreel : eet er niet teveel van (teveel vet kan ook klachten geven) en zonder toevoeging van ui!
Mozzarella bevat dus meer lactose dan roombrie, maar je kunt het ook nog steeds eten tijdens het FODMAP dieet. Voor mozzarella geeft Monash University aan dat een portie 40 gram is. In de app staat: deze portie is laag in FODMAPs en zou verdragen moeten worden door de meeste mensen met PDS.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Aangezien zuurkool gemaakt is van witte kool – laag in FODMAP's tot ca. 100 g -, en het een gefermenteerd product is – wat meestal betekent: minder FODMAP's – dachten ook wij lange tijd dat het wel ok zou zijn.
Om uw symptomen onder controle te krijgen is het aan te raden het FODMAP-beperkte dieet strikt te volgen en alle FODMAPs tenminste 4-6 weken te vermijden. Het blijkt dat deze tijd nodig is om het maximale effect op de klachten te bereiken. Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk.
What is this? Wat chips betreft, mag je bij het FODMAP dieet de meeste soorten naturel chips: naturel aardappelchips en naturel tortilla's. Check altijd even de verpakking of er geen FODMAP-ingrediënten zijn toegevoegd.
Zwarte, witte, groene en (peper)muntthee zijn prima. Chai thee en paardenbloemthee zijn alleen toegestaan wanneer ze niet te sterk zijn gezet. In de eliminatiefase kan je beter kamille, venkel en kruidenthee vermijden. Drankjes gezoet met (kristal)suiker zijn toegestaan.