Speculaas komt van het woord specerij. Specerij betekent kruid. De Nederlanders hebben in de 17e eeuw veel gehandeld in specerijen en deze aangewend om nieuwe producten mee te bakken. Er zijn veel koeken gebakken in Europa onder de naam claeskoekjes.
speculaas is een Nederlandse soortnaam, speculoos is de Belgische variant.
“Spéculos” is een Belgisch gebak, dat vermeldt de Larousse Gastronomique in 1934.
Speculaas in België
Sommige, met name Belgische grootfabrikanten gebruiken traditioneel geen speculaaskruiden, omdat (tijdens de vroeg 20e eeuw) deze in het zuiden te duur waren voor een commercieel massaproduct.
Hoe jongens vroeger hun interesse toonden voor een meisje? Met een speculaaspop. Nam het meisje die aan, dan wist de jongen dat ze een relatie wilde. Dit gebeurde vaak rond Sinterklaas, omdat de smaak van speculaas zo lekker bij het seizoen past.
De Germanen, de Roomse kerk, de VOC, veel belangrijke spelers uit de wereldgeschiedenis hebben hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van het speculaasje. Niet te vergeten de bakkers, met hun geheime receptuur. Niemand mocht in hun boek kijken hoe ze speculaasdeeg maakten.
Het algemeen Nederlandse woord is 'speculaas'. 'Speculoos' gaat terug op het Franse woord 'spéculos'.
De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid.
De meest aangenomen verklaring voor de naam speculaas is dat het voortgekomen is uit het Latijnse woord speculum dat spiegel betekent. De speculaaskoeken werden middels koekplanken in een bepaalde vorm gebakken waardoor ze het spiegelbeeld vormen van de afbeelding in de koekplank.
Het verhaal van Lotus Biscoff - The Original Speculoos begint in 1932 in een kleine bakkerij in het Belgische Lembeke. Daar wordt met zorgvuldig gekozen natuurlijke ingrediënten het originele recept voor het eerst bereid. Tot op vandaag is Lotus Bakeries een familiebedrijf, nog altijd gevestigd in hetzelfde Lembeke.
Speculaas werd voor het eerst in de 17e eeuw gemaakt. Eerst waren de koeken door de vele specerijen nog erg duur. Amsterdam was erg belangrijk voor de opslag van specerijen in Europa en hier werd geëxperimenteerd met het bakken van koeken met kruiden.
Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages, raapolie), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), sojabloem, zout, kaneel.
De pasta van De Maeyer kwam in november 2007 op de markt onder de naam Speculla. De pasta van Scheppers kwam voorjaar 2008 op de markt als Lotus Speculoospasta. Voor Lotus werd dit een commercieel succesvol product. Lotus kocht in 2009 het octrooi van De Maeyer op.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 stuk (7 gram) speculaasje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speculaasje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Qua specerijen denk je dan aan gemberwortel, kruidnagel, tijm, kaneel, jeneverbes, kerrie, laurier, vanille, nootmuskaat, steranijs, venkelzaad en knoflook.
Speculaasjes, per 200 gram verpakt € 4,70
1 speculaasje weegt circa 12 gram.
Speculaas is iets typisch Nederlands en is gemaakt op basis van het specifieke speculaaskruid. De smaak van onze koekjes krijgen we net door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karameliseert en dit heet dus Speculoos.
Gezondheid
Lotus Speculoos is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Lotus Speculoos kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Veganisten eten geen eieren noch honing, drinken geen melk. Lotus producten die eieren, honing of melk bevatten zijn niet geschikt voor veganisten (zie ingrediëntenlijst). Alle andere Lotus producten zoals Speculoos en speculoospasta zijn wel geschikt voor veganisten.
Ontbijtkoek is een koek op basis van roggemeel en suiker of stroop. Het is dus een erg calorie- en koolhydraatrijke hap. Er zijn veel varianten van ontbijtkoek. Sommige zijn gevuld met appel, rozijnen of noten.
Niet alleen pepernoten, maar ook speculaas en marsepein zijn al eeuwenlang bekende Sinterklaas-traktaties. De specifieke reden hiervoor is niet bekend. ,,Ieder feest heeft zo zijn eigen lekkernijen. Voor Sinterklaas moesten de lekkernijen gemakkelijk zijn om uit te delen aan de armen.
Hét verschil zijn de smaakmakers die gebruikt worden. In speculaas worden speculaaskruiden gebruikt, een mengsel van kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom en witte peper.
Ingrediënten: Original speculoos 58% (TARWEbloem, suiker, plantaardige oliën (palm*, raap), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), SOJAbloem, zout, kaneel), raapolie, suiker, emulgator (lecithinen (SOJA)), voedingszuur (citroenzuur).
Lotus-eigenaar Proton (Maleisië) werd in 2017 overgenomen door het Chinese Geely. Eerder was het merk eigendom van General Motors (1986 – 1993) en Romano Artiolli (1993 – 1996), naar wiens kleindochter Elisa de Elise is genoemd.