Een papegaai bijt altijd naar aanleiding van een bepaalde prikkel.Bijvoorbeeld omdat hij zich bedreigd voelde, schrikt en of overactief in zijn spel werd.
Vogels bijten vanuit hun instinct door onder andere gevoelens van angst, nieuwsgierigheid, het beschermen van wat van hun is en / of hormonen. Wanneer je vogel bang is en jij doet iets wat hij niet leuk vindt (zoals je vingers door de vogelkooi steken) zal hij je mogelijk bijten.
Een agressieve vogel zal zijn kuif laag houden terwijl hij zijn lichaam tegen de grond drukt en een sissend/fluitend geluid maakt. Als een vogel bang is of broeds gedrag vertoont zal hij gaan trillen met licht opgezette veren. Een papegaai zal net als een hond zijn staart heen en weer bewegen als hij blij is u te zien.
En angst en agressie gaan hand in hand. Als een papegaai niet goed gesocialiseerd is, dan is de kans dat hij agressief wordt naar mens en dier vrij groot. Zeker de agressie naar vreemde mensen en dieren. De agressie die hier ontstaat wordt gevoed door de angst van de papegaai.
Papegaaien bijten vrijwel nooit zomaar voor de lol, maar hebben een reden nodig om te bijten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geprikkeld worden omdat ze bang zijn of omdat mensen bang zijn voor hun. Het bijten van de papegaai kan ook voort komen uit een schrikreactie.
Doek over kooi
Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een 'straf'. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
Sommige papegaaien gaan dan nog harder bijten en snappen er geen snars van dat je niet reageert. Maar dat duurt maar even, want ze zijn slim. Vervolgens snappen ze dat bijten geen enkel effect heeft en geven het op. Als je gaat wandelen neem je een birdmobiel waar hij op kan zitten in plaats van op je hand.
Naast de hoofdvoeding mogen papegaaien en parkieten verschillende traktaties of tussendoortjes. Toch zijn er ook zaken waar ze niet tegen kunnen. Avocado, chocolade, koffie en alcohol is giftig voor deze vogels.Daarnaast zijn sommige planten schadelijk als deze opgegeten worden.
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Zingen, praten en fluiten: deze geluiden zijn vaak tekenen van een gelukkige, gezonde, en blije vogel. De meeste papegaaien zijn gek op publiek en zingen, praten en fluiten het meest als er iemand in de buurt is, anderen doen dat juist als er niemand in de buurt is.
De papegaai bij je thuis krijgt meestal gewoon een bakje voeding. Je snap wel dat hij dan best veel tijd over houdt om zich te vervelen en jouw aandacht te trekken. Wat je kunt doen is het aanbieden van slim speelgoed, ook wel snackspeelgoed genoemd.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Agressie kan zich op veel manieren uiten en kent verschillende oorzaken. Aangeleerde agressie, angstagressie en territoriale agressie zijn veelvoorkomende vormen van agressie bij papegaaien en parkieten. Maar ook pijn/ongemak kan een reden zijn om agressie te vertonen.
Wanneer je vogel zijn snavel schraapt, dit klinkt hetzelfde als tandenknarsen, betekent dit dat hij blij is. Wanneer je vogel met zijn snavel tegen je aan zit en deze open en dicht doet, maar je niet bijt, betekent dit dat jouw vogel je leuk vindt.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Een papegaai kan bij een goede verzorging en voeding zo'n 60 jaar oud worden, afhankelijk van de soort. Helaas halen veel papegaaien dit niet en ligt de gemiddelde leeftijd veel lager, rond de 20 jaar. Je huisdier heeft gedurende deze tijd jouw volledige zorg en aandacht nodig.
Een simpele manier om dit gedrag af te leren is door een doek over de kooi heen te gooien. Je papegaai zal dit snel koppelen aan het schreeuwen en wellicht minder geluid produceren. Let hierbij op dat je jouw papegaai verder geen aandacht geeft en de doek weer weg haalt wanneer het stil blijft.
Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals:peper. kanaal.
Papegaaien en kraaien hebben, in verhouding tot hun lichaam, grote hersenen. Het betekent dat ze erg intelligent zijn en zelfs probleemoplossend kunnen denken.
Papegaaien blijven natuurlijk zeer intelligent. Laat je kromsnavel de eerste paar dagen in zijn nieuwe huis even met rust om hem te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Voer na deze rustperiode voorzichtig met je hand buiten de kooi en laat je papegaai wennen aan je hand.
Te weinig aandacht kan leiden tot verveling met ongewenst gedrag tot gevolg. Schreeuwen, slopen en zelfs plukken. Hou de vogel dus bezig op de momenten dat aandacht geven even niet kan. Spelen en foerageren zijn goede manieren om de papegaai bezit te houden.
Vanwege hun hoge intelligentie doen grote papegaaien het niet goed als ze lange tijd alleen thuis zijn. Ze hebben interactie en genegenheid van hun eigenaar nodig en kunnen depressief of onrustig worden als dat niet gebeurt.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Door je vogeltje te belonen met wat lekkers (bijv gierst) en door zelf heel enthousiast te zijn kun je ze van alles leren. Deze trucjes al onder de knie? Probeer je grasparkiet eens door een wc-rolletje te laten lopen, of een trappetje op te klimmen en boven een belletje te luiden.