Zelfs als je bezig bent met afvallen kan je best eens een lekker patatje eten. Ook een zak patat plakt namelijk niet gelijk op je heupen, zoals dit voor ieder voedingsmiddel geldt. Je kunt wel zeggen dat een zak patat met mayonaise niet de meest bewuste keuze is. Het is erg hoog in koolhydraten, vetten en calorieën.
In principe is friet ook niets anders dan gebakken aardappeltjes. Het is geen vergif als je wilt afvallen hoor! Als jij je gewoon netjes aan een kleine portie houdt en maximaal 1 snack eet en bv wat salade erbij dan past dit prima in een voedingspatroon waarmee je afvalt.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
In 'gewone' frietjes van de snackbar of die je thuis zelf kunt frituren zitten ongeveer 3 calorieën per gram. Dan kom je uit op iets meer calorieën: 15 calorieën per stuk. Dat komt omdat patat van de snackbar of uit een diepvrieszak vaak wat dikker is dan de friet bij de McDonald's.
Probeer niet vaker dan 1x per vier weken friet te eten. Neem als bijgerecht een salade of groenten en mager vlees in plaats van gefrituurd vlees. Hierdoor zal je ook minder frietjes eten.
Zo maak je je snacks iets gezonder
Zo bevat een gefrituurde aardappel drie keer zo veel vet als een gewone aardappel. Wil je eens in de zoveel tijd op een verantwoorde wijze genieten van je een lekkere snack, bereid deze dan zelf.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten.Friet bevat ook veel vet.Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
In hard frituurvet zit vooral verzadigd vet. Dit vet is verkeerd vet. Krijg je hier veel van binnen met eten en drinken, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. In vloeibaar frituurvet en olie zit maar weinig verzadigd vet.
Kies voor kleine aanpassingen in je voeding. Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta.Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon. Zo krijg je alsnog een gezonde portie binnen, maar wel iets minder dan normaal gesproken.
Om een grote zak patat (met saus) van 1100 calorieën te verbranden, zal je 110 minuten je benen aan het werk moeten zetten.
De meeste vezels zitten echter in de schil. Door de schil te laten zitten, krijg je dus meer van deze gezonde voedingsstoffen binnen. Daarnaast bevat de schil nog andere belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium, vitamine C en antioxidanten.
De berehap is de ongezondste snack
Maar als je de samenstelling van het hele rijtje snacks per honderd gram zou vergelijken, dan zou de berehap er nog steeds het slechtst vanaf komen. 'Eet je één berehap, dan heb je al meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout binnen. '
De frikandel is de snack die in deze vergelijking het laagst scoort qua calorieën, maar dit zegt niet gelijk dat dit de minst ongezonde snack is. De kroket en de bamischijf hebben namelijk iets meer calorieën, maar bevatten minder vet en zout.
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Wat kun je beter kiezen als je op je voedingswaarden wilt letten: een kroket of een frikandel? Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën tussen beide snacks. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën.
Hoeveel gram friet per persoon? Wanneer je thuis gaat frituren kun uitgaan van ongeveer 250 gram afbakfriet per persoon en voor kinderen ongeveer 150 gram. Houdt er rekening mee dat wanneer je echte verse friet gebruikt je per persoon zo'n 125 gram friet meer nodig hebt.