Wangedrag tijdens de wedstrijd kan door een scheidsrechter bestraft worden met een gele of rode kaart. De KNHB hanteert de volgende boetes voor gele en rode kaarten. Voor iedere gele kaart (dus ook de eerste) geldt een bedrag van 15 euro aan (administratie-)kosten en bij een rode kaart zelfs 50 euro.
Rode kaarten
Het speelverbod geldt tot en met de dag dat de schorsing is uitgezeten. Dit betekent dat je voor geen enkel ander team speelgerechtigd bent en dat je dus niet bij heren 2 mee mag spelen.
Waar voorheen de 1e gele kaart enkel een waarschuwing was, is het vanaf nu meteen raak: De KNHB berekent nu voor iedere gele kaart €15,- boete en voor iedere rode kaart maar liefst €50,-.
Rode kaart: definitief van het veld Bij een zeer ernstige overtreding kan de scheidsrechter een speler voor de resterende duur van de wedstrijd uit het veld sturen. Dit wordt duidelijk gemaakt door het tonen van een rode kaart. Twee gele kaarten aan dezelfde speler betekent hetzelfde als een rode kaart.
DIRECTE VELDVERWIJDERING (DIRECTE RODE KAART)
Spelers die een directe rode kaart ontvangen, krijgen een boete van 28,60 euro (jeugdspelers 16,20 euro). Na een directe rode kaart is een speler automatisch bij de eerstvolgende wedstrijd uitgesloten van deelname.
Sinds 1 augustus 2015 betekent de groene kaart een tijdstraf van 2 minuten (veld) of 1 minuut (zaal). Eerder gold deze regel al bij interlands, in de Euro Hockey League mannen en vrouwen en in de hoofdklasse.
Een gele kaart kost ongeveer 25 euro en een rode kaart 50 euro. Indien een speler of speelster meent buiten haar of zijn schuld een kaart gekregen te hebben, dan kan de speler of speelster in kwestie dat aan het bestuur of de TC melden, waarna het bestuur beslist of de vereniging de boete voor haar rekening neemt.
Gele kaarten tellen voor één punt, twee keer geel voor drie punten en iedere rode kaart geeft vijf punten. Bovendien is er nog een aparte fairplaytabel per linie van het elftal.
Dat comité kan de speler nog één of meer dagen schorsing opleggen. Daar horen ook boetes bij. In de hoogste klasse is dat 1.000 euro boete per effectieve match schorsing, en 500 euro per geschorste match met uitstel. In 1B gaat het om 500 euro per effectieve dag schorsing, en 250 euro per geschorste match met uitstel.
Als hockeyer ben je natuurlijk altijd verplicht om je te gedragen op het veld. De KNHB hecht namelijk erg grote waarde aan sportiviteit op het veld. Je mag namelijk op het veld geen voorwerpen gooien of spelers uitschelden. Ook mag je geen tijd rekken als je voor staat tijdens een wedstrijd.
De sport valt ook onder de balsporten maar de puck waarmee gespeeld wordt is geen ronde bal, maar een platte schijf van rubber, met een diameter van 3 inch (7,62 cm) en een dikte van 1 inch (2,54 cm).
Bij de vijfde, zevende, negende en volgende gele kaart is een speler automatisch voor de eerstvolgende wedstrijd geschorst. Na een directe rode kaart is een speler automatisch voor de eerstvolgende wedstrijd geschorst. Daarna bepaalt de KNVB-tuchtcommissie de uiteindelijke straf.
De regels schrijven voor dat een wedstrijd gestaakt moet worden bij vijf rode kaarten voor dezelfde ploeg.
Een hockeystick is de stick met afgeronde haak waarmee de hockeysport beoefend wordt. De stick wordt gebruikt om de hockeybal te hanteren. De stick heeft een bolle kant en een platte kant en is vervaardigd uit hout en/of kunststof (glasvezel, polyfiber, aramide of carbon).
De KNVB moet ongeveer 11.000 euro betalen aan de wereldvoetbalbond FIFA, als boete voor de vele gele kaarten in de eindstrijd.
De FIFA heeft de KNVB een boete van bijna 11.000 euro opgelegd voor het flinke aantal gele kaarten dat Oranje kreeg in de WK-finale tegen Spanje.
De UEFA keert een bonus van 9,6 miljoen euro uit aan de zestien teams die zich kwalificeren voor de achtste finales van het miljardenbal. De zeges op Sevilla en RC Lens leverden PSV 5,6 miljoen euro aan prijzengeld op.Daarnaast ontvangt de club nog eens 1,8 miljoen euro door de gelijke spelen tegen beide clubs.
Een rode kaart betekent dat de speler het veld moet verlaten en hij is ook de volgende wedstrijd geschorst. De speler ontvangt een schikkingsvoorstel, daarin staat de straf die de speler opgelegd krijgt.
Ook na de wedstrijd mogen scheidsrechters kaarten trekken. Bijvoorbeeld als er een opstootje in de spelerstunnel ontstaat of een speler de scheidsrechter na het fluitsignaal uitscheldt. Vanaf seizoen 2019/20 lopen naast spelers ook coaches en ander leidinggevend personeel het risico om een kaart te krijgen.
Een rode kaart betekent dat de speler direct de wedstrijd moet verlaten. In tegenstelling tot andere sporten mag bij korfbal een vervangende speler worden opgesteld. Kortom de speler met de rode kaart wordt weggezonden en vervangen door een wissel.
Als het eerste schot op goal een slag is, dan mag de bal niet hoger dan 46 centimeter van de grond komen. Dat is de hoogte van de zij- en achterschotten van het doel. Pusht de speler de bal op doel, dan geldt deze regel niet.
'Shadow' is een mooie naam voor indirect afhouden. 'Shadow' kan je dus alleen maken als je zelf niet de bal aan je stick hebt, maar door een loopactie een tegenstander ervan weerhoudt de bal te benaderen.
Bij hockey bestaat er ook geen eigen doelpunt. Om een doelpunt te scoren moet de aanvallende partij de bal dus binnen de cirkel van de tegenstander aan hebben geraakt.