De pepernoten en kruidnoten die in de supermarkt worden verkocht, worden vaak gemaakt in een fabriek. De bakker heeft ook vaak pepernoten en kruidnoten te koop rond Sinterklaastijd. Deze peper- en kruidnoten zijn dan vaak zelf gemaakt door de bakker.
De kruidnoot is de 'noot' die we tijdens de Sinterklaasperiode met zijn allen het meeste eten. Deze lekkernij is gemaakt van tarwebloem en heeft zijn smaak te danken aan kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemon. Samen worden dit ook wel de speculaaskruiden genoemd.
De pepernoot is gemaakt van roggemeel en heeft een onregelmatige dobbelsteen-vorm. De pepernoot is gezoet met honing en gekruid met anijs. De structuur is zacht en chewy, een beetje als taaitaai. De kruidnoot is harder en brosser dan de pepernoot en heeft de vorm van een bolletje.
De kruidnoot ontstaat nadat zeelieden specerijen als peper, nootmuskaat, kruidnagel, kaneel en gember meenemen uit het verre oosten. Omdat deze pepernoot verschillende kruiden bevat wordt het een kruidnoot genoemd.
Pepernoten (vroeger ook wel peperneut of peperbol genoemd) worden gemaakt van roggebloem met honing en anijs en hebben een onregelmatige vorm. De smaak en structuur is vergelijkbaar met taaitaai.
Hoe jongens vroeger hun interesse toonden voor een meisje? Met een speculaaspop. Nam het meisje die aan, dan wist de jongen dat ze een relatie wilde. Dit gebeurde vaak rond Sinterklaas, omdat de smaak van speculaas zo lekker bij het seizoen past.
Al in de 16e eeuw werd er met Sinterklaas snoepgoed uitgedeeld. Gewoon om de (brave) kinderen van Nederland eens extra te verwennen. Ook de pepernoot werd, samen met de andere cadeaus, aan de kinderen gegeven.
2. Er bestaan meer dan vijftig verschillende smaken pepernoot. Een van de bekendste fabrikanten van bizarre pepernootsmaken is Van Delft.
Pepernoten worden gemaakt van hetzelfde deeg als taai-taai. De pepernoten en kruidnoten die in de supermarkt worden verkocht, worden vaak gemaakt in een fabriek. De bakker heeft ook vaak pepernoten en kruidnoten te koop rond Sinterklaastijd. Deze peper- en kruidnoten zijn dan vaak zelf gemaakt door de bakker.
Het eten van pepernoten is een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de zestiende eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Het resultaat: vierkante brokjes die smaakten naar ontbijtkoek.
In een afgesloten trommel kun je kruidnoten zeker 2-3 weken bewaren. In de vriezer wel tot 3 maanden, maar je kunt ook het deeg prima invriezen.
Pepernoten zijn dus een gezondere en slankere optie dan kruidnootjes. Uiteraard blijft het allebei snoepgoed en dus een extraatje. Als je op je lijn wilt letten, kun je je beter niet vanaf september al tegoed doen aan zakken vol pepernoten.
Het oudste recept voor pepernoten komt uit 1753 en is van Gerrit van den Brenk. Sinds de 18e eeuw komen de kruidnootjes in trek. In kruidnoten zitten maar liefst 9 verschillende specerijen, zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Maar de meeste mensen blijven ook deze nootjes pepernoten noemen.
Van pepernoten en marsepein uit de Gouden Eeuw tot pre-christelijke gebruiken: de geschiedenis van sinterklaassnoep blijkt complex. Veel sinttradities hebben te maken met de christelijke verering van Sint Nicolaas, de bisschop die rond het jaar 300 in Myra, Klein-Azië zou hebben geleefd.
Chocolademunten: voer uit een legende
Volgens een oude legende wierp bisschop Nicolaas van Myra ooit gouden munten naar drie jonge meisjes. Waarom? Hij wilde ervoor zorgen dat ze hun bruidsschat konden betalen en zo uit de prostitutie zouden blijven. Nu strooit de Sint niet met echte, maar met chocolademunten.
Eén kruidnoot weegt één gram Chocolade kruidnoten wegen twee gram per stuk Oud Hollandse pepernoten wegen drie gram per stuk.
Speculaas wordt voornamelijk in België en Nederland gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.
“Spéculos” is een Belgisch gebak, dat vermeldt de Larousse Gastronomique in 1934.
Het algemeen Nederlandse woord is 'speculaas'. 'Speculoos' gaat terug op het Franse woord 'spéculos'.
KRUIDnootjes heten natuurlijk ook niet voor niets zo. Het zijn kleine speculaasbolletjes, hard en half rond. Ze worden gemaakt van bloem of meel en er zitten veel kruiden doorheen: kaneel, kruidnagel, gember, kardemon, nootmuskaat en soms witte peper.
Er zitten 28 kilocalorieën in 1 3 stuks (9 gram) pepernoot. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pepernoot'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ontdek alle pepernoten bij Jumbo. Niet zoveel zin om zelf pepernoten te bakken? Je kunt pepernoten ook kopen. Ontdek ons assortiment.