Als u besmet bent met een bacterie, krijgt u zo snel mogelijk antibiotica via het infuus. De arts controleert steeds of uw bloeddruk niet te laag wordt en of uw organen goed blijven werken. Soms gaat u naar een speciale afdeling waar u extra veel zorg krijgt (intensive care).
Via de bloedbaan kunnen bacteriën zich verspreiden doorheen het lichaam. Dit kan de vitale organen, bijvoorbeeld de longen, het hart of de lever, aantasten, in die mate dat ze minder goed functioneren en mogelijks zelfs volledig uitvallen. Daarnaast kan een bloedvergiftiging gepaard gaan met een septische shock.
Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over. Bacteriën kunnen vele soorten infecties veroorzaken: blaasontsteking, keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en middenoorontsteking zijn enkele voorbeelden.
Als er een bloedvergiftiging optreedt, geeft dit vaak klachten als rillen, koorts, zich niet lekker voelen, misselijkheid, braken en diarree. Bij oudere mensen gaat dit bovendien vaak gepaard met verwardheid. In een ernstiger geval, de zogenaamde septische shock, kan de bloeddruk plotseling dalen.
Kenmerkende vroege symptomen zoals koorts, koude rillingen en een verhoogde hartslag kunnen wijzen op andere, minder ernstige ziekten. Maar als het wél sepsis is kan een patiënt binnen 24 uur na de eerste symptomen overlijden.
Sepsis is een levensbedreigende aandoening
Het is zeker geen aandoening die vanzelf over gaat. Soms kan iemand thuis behandeld worden maar dat kan alleen in situaties waarin de sepsis nog in het allereerste begin verkeert.
Ongeveer 1 op de 5 mensen aan sepsis overlijdt, ook als ze behandeld worden.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Patiënten met sepsis hebben een ernstig ontregeld immuunsysteem, waardoor de al aanwezige infectie niet goed kan worden opgeruimd en er nieuwe infecties kunnen optreden met een verhoogde kans op overlijden.
Hoe lang u op de Intensive care moet blijven, hangt af van uw gezondheid en medische achtergrond.Dat kan 1 dag zijn of langer.
Het wordt verspreid via de lucht, via voedsel of aanraking. Om zich te vermeerderen heeft het een levende gastheer nodig: lichaamscellen van mensen en dieren.
Bij een sepsis reageert uw lichaam heel heftig op een bacterie, schimmel, virus of parasiet. U kunt bijvoorbeeld een sepsis krijgen bij een blaasontsteking, longontsteking.
Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die zo ernstig verloopt dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Sepsis wordt ook wel bloedvergiftiging genoemd, maar dit is eigenlijk geen correcte term.
Bij alarmsignalen als hoge koorts, kortademigheid, verwardheid, lage bloeddruk of zich onwel voelen, komt een arts binnen de tien minuten een diagnose stellen. Is er sprake van sepsis, dan krijgt de patiënt meteen antibiotica. We zien sepsis als een echte urgentie, net als een hartinfarct of een beroerte. '
Sepsis wordt nog vaak, zowel door 'gewone burgers' als professionals gezien als een ernstige infectie waar je na een paar weken tot maanden weer geheel van bent hersteld. Met de restklachten is men vaak niet bekend waardoor overlevers zich al gauw als 'een zeur' weggezet voelen.
Bij open wonden of via vreemde materialen kan de bacterie gemakkelijk de bloedbaan binnendringen en zo het hele lichaam rondreizen. Bacteriën vermenigvuldigen zich zeer snel, door zichzelf in twee te splitsen. Op 1 uur tijd kunnen er wel 7 miljoen nieuwe bacteriën gevormd worden!
Ieder jaar overlijden in Nederland ongeveer 3500 mensen aan sepsis. Patiënten die het overleven, houden vaak ernstige psychische en lichamelijke restverschijnselen. Vroege herkenning en behandeling redt (de kwaliteit van) levens – en daar valt nog flink wat te winnen.
Sepsis kan zich enorm snel ontwikkelen en patiënten binnen een aantal uren ernstig ziek maken. Daarom is het belangrijk om het ziektebeeld zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen. Dat herkennen is niet altijd even eenvoudig. De symptomen van sepsis zijn makkelijk te verwarren met die van ernstige griep.
Na een sepsis kun je zenuwpijnen ervaren, bijvoorbeeld 'pijnscheuten' in armen of benen of een branderig gevoel. Sommigen hebben juist last van gevoelloze plekken. Weer anderen hebben moeite met het coördineren van bewegingen omdat de zenuwen minder goed hun werk doen.
Behandeling van necrotiserende fasciitis
Na het stellen van de diagnose wordt via een infuus antibiotica toegediend in hoge dosering. Om de infectie te stoppen moet het aangetaste weefsel worden verwijderd tijdens een operatie. Meestal zijn er meerdere operaties nodig.
Ziekmakende bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken. De meeste voedselinfecties komen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel. Vooral als je deze rauw eet. Maar ook op andere producten zoals groente en fruit kunnen bacteriën zitten.
Bacteriële infectieziekten zijn onder andere pest, cholera, sommige vormen van meningitis en longontsteking, steenpuisten, blaasontsteking, krentenbaard, wondroos, ziekte van Weil, gonorroe, syfilis, difterie, tetanus, kinkhoest, tuberculose en veteranenziekte.
De behandeling van sepsis hangt af van de ziekteverwekker. Als de ziekteverwekker een bacterie is, kan dit behandeld worden met antibiotica. Om de bloeddruk te verhogen geeft de arts vloeistof via het infuus. Soms is het nodig om extra zuurstof toe te dienen.
Sepsis wordt in circa 52 % van de gevallen veroorzaakt door grampositieve bacteriën (vooral S. aureus en Streptococcus pneumoniae), 38 % door gramnegatieve bacteriën (vooral Escherichia coli, Klebsiella spp. en Pseudomonas aeruginosa), 5 % door polymicrobiële infecties, 1 % door anaeroben en 4 % door schimmels.
bloedonderzoek: meten van ontstekingswaarden en werking van uw organen. bloed of urine op kweek zetten: kijken of daar een ziekteverwekker gevonden kan worden.