HCG verdubbelt zich elke 48 uur in de eerste maand van de zwangerschap en stijgt daarna nog door tot week 1-12, waarna waarden zakken tot de 20ste week en daarna constant blijven.
HCG is de afkorting voor humaan choriongonadotrofine. Dit is een hormoon dat je lichaam tijdens je zwangerschap aanmaakt. In de 1e weken van je zwangerschap maakt de embryo het hCG aan, later wordt dit rond de 12 weken zwangerschap 'overgenomen' door de placenta. Wat doet hCG?
Het hCG hormoon verdubbelt zich iedere 72 uur, en bereikt zijn piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken zwangerschap.
Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Ochtendurine. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, is het dus zaak dat je een test doet met urine waarin de hoogste concentratie hCG zit. En dat is in ochtendurine.
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de hCG-concentratie op hetzelfde niveau blijven of heel langzaam stijgen, maar dat kan alleen worden vastgesteld door met een bloedonderzoek vast te stellen hoeveel hCG je in je bloed hebt. Meestal wordt dit gedaan in een dokterspraktijk of ziekenhuis.
Als de innesteling geslaagd is, kunnen vanaf ongeveer 7-9 dagen na de ovulatie kleine hoeveelheden van het zwangerschapshormoon, hCG, in de urine verschijnen.
HCG stijgt of daalt licht
Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog onderzoekt of het HCG voldoende daalt.
De misselijkheid ontstaat door een sterke stijging van het zwangerschapshormoon HCG. Vanaf ongeveer 12-16 weken veranderd de hoeveelheid HCG niet meer zoveel en neemt bij de meeste vrouwen de misselijkheid af.
Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.
Een à twee weken na de bevruchting kunnen de borsten gevoelig worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen.
Na drie maanden zwangerschap zal jouw placenta starten met het aanmaken van progesteron en oestrogeen. Voor de derde maand zwangerschap maakt het restje van jouw eicel deze hormonen aan. Dit zal ervoor zorgen dat je baarmoeder begint te groeien en dat er een betere doorbloeding is van je bloedvaten naar je baby'tje.
Vanaf de innesteling van het bevruchte eitje verdubbelt dit hormoon elke 1,5 tot 3 dagen. De hoeveelheid van dit hormoon bepaalt de uitslag van de test. Een gewone zwangerschapstest wordt positief vanaf een waarde boven de 50 IU/L en een early zwangerschapstest detecteert al vanaf 10 IU/L in de urine.
HCG verdubbelt zich elke 48 uur in de eerste maand van de zwangerschap en stijgt daarna nog door tot week 1-12, waarna waarden zakken tot de 20ste week en daarna constant blijven. Er zijn grote verschillen tussen vrouwen in de exacte hCG waarden.
HCG is een lichaamseigen hormoon aangemaakt door de placenta (moederkoek). Bij vrouwen stimuleert HCG de eisprong, het stimuleert de eierstokken om het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te maken en het zorgt dat de baarmoederwand gereed is voor innesteling van een bevruchte eicel.
Misselijkheid begint vaak vroeg in de zwangerschap (tussen de 4 en 9 weken) en eindigt vaak voor week 14-16.
Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog vervolgt of het HCG voldoende daalt.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
Vaak verliest u ook bloedstolsels, die meer donkerrood en glad zijn. Bij twijfel: een stolsel kunt u met uw vingers uit elkaar trekken tot er niets van overblijft, bij een vruchtzak herkent u altijd een met heldervocht gevuld blaasje. De pijn en het bloedverlies nemen snel af na de miskraam.
Hoe lang ben je zwanger? Daar zit je dan, je tuurt naar die 'streepjes' of dat 'plusje', die aangeeft dat je zwangerschapstest positief is. Je bent dan minstens 3-4 weken zwanger, maar het kan ook langer zijn.
Onze gevoeligste digitale zwangerschapstest detecteert het zwangerschapshormoon hCG met een gevoeligheid van 10 mIU/ml. Uitslag vanaf 6 dagen voor je gemiste menstruatie (dat is 5 dagen voor je verwachte menstruatieperiode).
Beta HCG niveaus bij het verwachten van een tweeling
In het algemeen is het twee keer zo hoog wanneer men twee baby's verwacht. Een hoge HCG-bèta-spiegel is echter geen garantie voor een tweeling of meer. Bij veel tweelingzwangerschappen is namelijk geen verhoogd gehalte geconstateerd.
Vanaf het moment van je gemiste menstruatie zal de hoeveelheid hCG elke 2 tot 3 dagen verdubbelen tot de 10de week van je zwangerschap. De test kan dus positief zijn (indien je zwanger bent) vanaf de eerste dag van de verwachte menstruatie, dit wordt ook de NOD genoemd. De NOD valt gemiddeld 2 weken na jouw ovulatie.