Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Natuurlijk kan je seks hebben als je ongesteld bent. Tijdens je menstruatieperiode gieren de hormonen door je lichaam. Sommige vrouwen hebben dan zelfs meer zin als ze ongesteld zijn, andere minder. Sommige culturen beschouwen de menstruatie als onrein en hebben gedurende deze periode absoluut geen seks.
Jongens vinden menstruatie vies, beschamend en soms zelfs walgelijk. Dat blijkt uit onderzoek dat Plan International heeft uitgevoerd onder 4.127 jongens en mannen (15-24 jaar) in Brazilië, Indonesië, Uganda en Nederland. Dit Bloedeerlijk onderzoek legt de diepgewortelde taboes rondom menstruatie pijnlijk bloot.
Veranderende hormonen rondom je menstruatie maken je gevoeliger voor prikkels en spanning. Hormonen blijken je gemoedstoestand te kunnen beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het hormoon oestrogeen direct invloed heeft op je serotoninegehalte, ook wel je geluk hormoon genoemd.
Zo kun je douchen als je ongesteld bent
In tegenstelling tot het nemen van een bad, is het beter om je tampon of menstruatiecup te verwijderen voor of tijdens het douchen. Het bloed kan dan gewoon wegspoelen door de afvoer en je zorgt er zo voor dat je jezelf grondig kunt wassen.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
'Het grootste gevaar is dat de tampon nog verder de vagina in wordt geduwd, waardoor verwijderen heel moeizaam gaat. Het gevolg is een oncomfortabel gevoel, pijn en zelfs een vaginale infectie. '
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.
Medicijnen met hormonen
Bij hevig bloedverlies worden vaak hormonale medicijnen (anticonceptiepil of een hormoonspiraaltje) voorgeschreven. Medicijnen met oestrogeen en/of progesteron kunnen het baarmoederslijmvlies dunner maken, waardoor het bloedverlies minder wordt.
Of het nou een roer of gebakken ei is, eieren zijn een ideale manier om PMS te bestrijden. Vitamine D, B6 en E zijn bewezen de symptomen te verminderen, en eieren zitten er vol van!
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen. Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten. Alcohol vergroot de kans op een depressief gevoel en hoofdpijn.
Symptomen eerste menstruatie
Prikkelbaarheid en krampen zijn enkele van deze symptomen. Ook tijdens je menstruatie kun je last hebben menstruatiepijn. Pijn in je onderbuik en onderrug zijn de meest voorkomende kenmerken van ongesteld zijn. Als je voor het eerst ongesteld wordt, merk je het meteen.
Gezonde menstruatie
Een gezonde bloed kleur varieert van fel rood tot donker rood of bruin, afhangend van hoe vers het bloedverlies van de baarmoeder is. Sommige mensen beschrijven hun oude bloed soms als zwart, maar dit kan een teken zijn van iets anders (lees door!).
De eerste menstruatie vindt meestal plaats aan het einde van de groeispurt. Dit is gemiddeld op de leeftijd van 13,5 jaar. Daarna groeien meisjes nog gemiddeld 5 cm. … Kleine kinderen hebben over het algemeen een kleinere groeispurt dan grote kinderen.
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Stemmingswisselingen als je ongesteld bent
Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien.
Het premenstrueel syndroom (PMS) kan niet worden vastgesteld met bloedonderzoek. Om na te gaan of u PMS heeft is het belangrijk om te weten welke klachten u heeft en wanneer u klachten heeft. U kunt drie maanden lang elke dag in een dagboek opschrijven wanneer u klachten heeft en welke klachten u heeft.
De mineurstemming slaat doorgaans zo'n vier dagen voor de eigenlijke ongesteldheid toe. Bij sommige vrouwen gebeurt dat zelfs twee weken van tevoren. Maar is de bloeding eenmaal begonnen, dan neemt het mentale leed bij de meeste vrouwen snel af. De oorzaak van de slechte gemoedstoestand is divers.