De kans op zwangerschap ligt gemiddeld rond de 15 procent per menstruele cyclus van de vrouw. In Nederland is ongeveer 80% van de koppels na één jaar zwanger. Ongeveer 5 procent van de koppels in Nederland is ongewenst kinderloos.
Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden.Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos. De leeftijd van de vrouw is een zeer belangrijke factor bij het wel of niet zwanger raken. De medische term voor onvruchtbaarheid is infertiliteit.
Ongeveer 5 procent van alle stellen blijft ongewild kinderloos. Het percentage vrouwen onder de 30 jaar dat niet zwanger wordt is 3 procent en boven de 30 jaar loopt dat op tot 8 procent.
Zowat 13 procent van hen wil geen kinderen. Uit het onderzoek dat al in 2013 werd gestart, blijkt dat bij de mannen uit de onderzochte leeftijdscategorie 16 procent geen kinderwens heeft en bij de vrouwen 11 procent. Gemiddeld wil 7 procent van de Europese mannen geen kinderen, tegenover 5 procent van de vrouwen.
Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man.
In Nederland kampt 17 procent van de mannen én vrouwen met onvruchtbaarheid.
Als na twaalf maanden regelmatige en onbeschermde geslachtsgemeenschap geen zwangerschap is opgetreden, spreken we van verminderde vruchtbaarheid. Bij één op de vijf stellen is na een jaar nog geen zwangerschap opgetreden. De oorzaak kan zowel bij de man (30%), de vrouw (30%) of beiden (30%) liggen.
Dat dit soms te lastig is, blijkt wel uit het feit dat er maar weinig samengestelde gezinnen zijn die de eindstreep halen. Binnen vijf jaar gaat namelijk twee derde van de samengestelde gezinnen weer uit elkaar. Dit is maar liefst 66 procent.
Ruim vijftig procent van de vrouwen die proberen zwanger te raken van hun eerste kind is na drie maanden zwanger. Na een half jaar is bijna zeventig procent zwanger. Na anderhalf jaar zijn acht van de tien vrouwen zwanger. Uiteindelijk blijft zo'n drie procent van de vrouwen onvrijwillig kinderloos.
De meeste stellen die graag zwanger willen worden, zijn binnen een jaar in verwachting. Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar.Na 2 jaar is 90 procent zwanger.
In 2021 werden per 1.000 vrouwen van 35 tot 40 jaar 74,8 kinderen geboren, in 2000 waren dat er 56,5 kinderen. Steeds minder vrouwen zijn al voor hun dertigste moeder, terwijl het juist vaker voorkomt dat vrouwen op latere leeftijd een eerste kind krijgen (CBS, 2021).
Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Als u regelmatig onbeschermd seksueel contact hebt is de kans dat u binnen 1 jaar zwanger wordt, ongeveer 80 procent.
Minstens 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Waarschijnlijk komt het zelfs nog vaker voor: zo rond de 15%. Na twee miskramen heb je ongeveer 25% kans dat het nog een keer gebeurt. Na drie miskramen is de kans ongeveer 35%.
Begin 2023 waren er 8,3 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,3 miljoen eenpersoonshuishoudens. Gemiddeld wonen er 2,12 mensen in een Nederlands huishouden, in 1963 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,52.
Vaststellingen. In 2022 is de gemiddelde gezinsgrootte 2,29 personen. Begin 2022 waren de 3 meest voorkomende private huishoudtypes: alleenwonenden (33%), gehuwde paren zonder inwonende kinderen (22%) en gehuwde paren met 1 of meer inwonende kinderen (21%).
'Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt', zegt Van Landeghem.
Van de ouders met een geregistreerd partnerschap, scheidde ruim 10 procent. Bij de ouders die ongehuwd samenwoonden was het aandeel scheidingen het grootst: van hen was ruim 16 procent na zes jaar uit elkaar.
Bijna 40 procent van de huwelijken strandde de afgelopen jaren in een echtscheiding, terwijl dat percentage in de jaren 70 nog op zo'n 15 procent lag. ''Toch zien we nog steeds dat relaties waarbij getrouwd wordt, stabieler zijn. De kwaliteit van een relatie lijkt bezegeld te worden met een huwelijk'', aldus Traag.
Heb een gezonde levensstijl en eet gezond en gevarieerd. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd. Voor het aanmaken van zaadcellen zijn vitamine C en zink belangrijk. Stop of beperk het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs.
Een paar nuttige statistische gegevens. Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Andere factoren die mogelijk een rol spelen in verminderde vruchtbaarheid zijn onder andere drugs, alcohol, medicatie, chemotherapie, roken. Ook de leeftijd van de man speelt een belangrijke rol.