Bewaar bij kamertemperatuur. Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Sommige zaadjes hebben niet perse licht nodig om te ontkiemen.Maar de jonge kiemplantjes hebben genoeg licht nodig om te kunnen groeien. Je kan de zaadjes bij het raam zetten, maar daar let je natuurlijk best op voor schommelingen in temperatuur. Indirect licht is trouwens het allerbeste!
Voor de bereiding de kiemzaden 6 uur laten weken bij kamertemperatuur, het water meermaals verversen; daarna overvloedig spoelen met koud stromend water. Dan 24 tot 48 uur laten kiemen bij kamertemperatuur in een zeef of in kiemschalen; regelmatig bevochtigen of de zeef afdekken met een vochtige doek.
Water geven na het zaaien
Ook na het zaaien is het zinvol om bij droogte water te geven. Zorg ervoor dat de grond waarin je gezaaid hebt continu een beetje vochtig blijft. Zo kunnen de zaden goed ontkiemen en groeien. Bij regen hoef je dus echt niet extra bij te gieten.
De kiemtemperatuur is de absolute minimumtemperatuur die zaden nodig hebben om te kiemen. Zaai liever iets te koud dan te warm. Te warm zaaien kan er zelfs voor zorgen dat de zaden weer in de rust schieten. De meeste zaden hebben wel een brede marge waarbij ze kiemen, maar bij sommige gewassen komt dit heel precies.
Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over.
De kiemkracht van de zaden is gegarandeerd tot 2 jaar na aankoop indien u het zakje op een droge, donkere en koele plaats bewaart. Vaak kan het nog veel langer bewaart worden. Gooi zaden die ouder zijn dus niet gelijk weg, maar geef ze gewoon de kans in de tuin.
Hoe kan je graszaad sneller laten ontkiemen? Het ene type gras groeit sneller dan het andere. Voor een snelle ontkieming is een minimale bodemtemperatuur van tien graden Celsius noodzakelijk. Idealiter zaai je op een bodem met een temperatuur tussen de vijftien en vijfentwintig graden Celsius.
Lichtkiemers
Lichtkiemers zijn soorten die je niet bedekt, maar oppervlakkig over de grond moet verspreiden. Het zijn dus zaden die veel zonlicht nodig hebben om te groeien. Kamille, salvia, peterselie maar ook gras voor je gazon bijvoorbeeld!
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
KIEMDUUR EN KIEMKRACHT
Zaad dat in de diepvries wordt bewaard moet een temperatuur van minstens – 18˚C bereiken en het moet binnen 24 uur na ontdooien worden gezaaid om kiemkracht te behouden. Het zaad dat je bij zaadleveranciers koopt kan dus nooit in de diepvries hebben gelegen.
Vóór april is de temperatuur van de grond vaak nog te laag (te koud), waardoor het zaad niet of nauwelijks kiemt. Hierdoor is het niet geschikt om een nieuw gazon te zaaien. Graszaad ontkiemt het beste als de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10˚C ligt. Dan kunt u uw nieuwe gazon inzaaien.
Het Action Speelgazon graszaad zorgt voor een grasmat die uitstekende prestaties levert bij uiteenlopende (groei)omstandigheden. Dit maakt het ideaal voor gazons waarop gespeeld en geleefd kan worden.
Zaai het graszaad ongeveer 0,5 - 1 centimeter diep voor gelijkmatige en goede ontkieming. Hark de zaden nooit dieper in dan één centimeter, aangezien het zonlicht nodig heeft om tot kieming te komen. Wanneer je je graszaad te diep inharkt, zal het verstikken in de bodem en niet ontkiemen.
Dat hoeft niet te diep te zijn: je zaait ongeveer twee keer zo diep als de grootte van het zaadje. Bij kleine zaadjes kun je een paar zaadjes per gaatje zaaien, dan is de kans groot dat er op die plek iets gaat groeien. Als er meerdere zaailingen verschijnen, dan hou je de sterkste over, de rest haal je weg.
De meeste zaden zijn bij mijn weten vorstbestendig en zeker wanneer ze onder een klein laagje grond liggen (nachtvorst betekent immers vorst op 10cm boven de grond, het kan best zijn dat het 1cm onder de grond enkele graden warmer is en onder wat stro of een doek/plastiek nog eens enkele graden erbij).
Algemene stelregel is: houd maximaal 24 uur voorweken aan, maar kijk ook naar zaden; zodra ze zijn gezwollen en dus vocht hebben opgenomen moeten ze uit het water en de grond in. Je kunt het voorweken ook eens proberen met erwten, peulen, Ricinus, Canna's, tuinbonen, alle zaden met een extra harde zaadhuid.
Donkerkiemers zijn zaden die in het donker, bedekt door een laagje aarde, zullen kiemen. Dat laagje is twee tot driemaal de dikte van het zaad, dus vaak maar een paar millimeter dik. Licht remt het kiemproces af bij donkerkiemers, bij lichtkiemers geeft licht de prikkel om te gaan kiemen.
De juiste zaaiperiode voor eenjarige bloemenmengsels is vanaf eind april tot uiterlijk begin juni. Des te later je zaait, des te later de bloemen uit zullen komen. Mocht je dus in juni pas zaaien, dan zullen de bloemen ergens in augustus bloeien.
Zaden laten weken doet u door ze een nachtje in een kom met warm water te laten staan. De volgende dag spoelt u ze af in een zeef en als ze weer droog zijn kunt u ze enkele dagen bewaren. Natuurlijk kunt u de zaden ook laten ontkiemen. Houd ze dan een paar dagen vochtig.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Om te ontkiemen heeft het gras een bodemtemperatuur van tien graden nodig. Vooral in het voorjaar duurt het even voordat je deze temperatuur bereikt, want de grond warmt nou eenmaal langzamer op dan de lucht.