Tartaar is fijngehakte biefstuk en superlekker om rauw te eten. Het verschil tussen gehakt en tartaar zit hem in het percentage vet. Tartaar is een stuk magerder vlees (8% vet).
Maar niets is minder waar, want steak tartaar is rauw gehakt, aangemaakt met allerlei smaakmakers. En dan ook nog eens geserveerd met een rauwe eidooier, wat voor veel ongeoefende eters helemaal voor een gruwel zorgt.
Tartaar wordt zowel rauw als gebakken gegeten. De baktijd bedraagt hooguit circa 4 minuten, zodat het vlees sappig en van binnen rood blijft. Rauwe tartaar wordt als broodbeleg of voorgerecht gegeten, maar ook als snack of hoofdgerecht, dan in België geserveerd met friet.
Omdat tartaar een rauw vleesproduct is, bederft het snel. Het verkeerd gebruik van het product kan leiden tot diarree of zelfs tot voedselvergiftiging.
Weer geen reclame voor rood vlees: het eten van biefstuk en tartaar is nog slechter voor het hart dan eerder werd aangenomen. Een stofje in het rode vlees kan zorgen voor aderverkalking. Dagelijks een stuk biefstuk, filet americain of rosbief? Je kan het beter niet doen.
Filet americain is gemaakt van rauw vlees. Daarom bederft het sneller en loop je meer risico dat je ziek wordt als je ervan eet. Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het vaak zout, suiker en/of verzadigd vet bevat.
Hoe rood mag tartaar zijn? Tartaar mag volledig rood zijn, oftewel rauw. Het is fijngesneden biefstuk en dit kan je in principe prima rauw eten, uitzonderingen daargelaten. Toch kiezen veel mensen ervoor de tartaar te bereiden door deze rosé te bakken.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
Gemalen vlees werkt snel
Een andere rijke bron van eiwit die werd onderzocht, is vlees. Daarbij is gebleken dat de eiwitopname bij het eten van gemalen vlees hoger is dan wanneer vlees intact wordt gegeten. Dat wil zeggen dat een tartaartje beter is voor de eiwitopname dan een biefstuk.
Als je vlees uit een stuk hebt, zoals biefstuk, dan kun je dit wel van binnen (een beetje) rauw laten. De bacteriën zitten namelijk niet, of nauwelijks, binnen in het vlees.
Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Steak tartaar is in feite niks anders dan fijngehakt rauw rundvlees waar nog enkele ingrediënten aan zijn toegevoegd. Een factor die heel belangrijk is voor de kwaliteit van de steak tartaar, is de kwaliteit, versheid en het soort rundvlees. Een steak tartaar kan niet van ieder stuk rundvlees gemaakt worden.
Leg de tartaar in de pan en bak op hoog vuur de tartaar in 1 minuut rondom bruin. Draai het vuur lager en bak de tartaar nog 1-2 minuten voor rosé of 5 minuten voor “well done”. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk!
Tartaar is in principe gemalen van rauwe biefstuk, terwijl gehakt (ook) van overige vleesdelen van het rund kan zijn gedraaid.
Biefstuk die gebakken is tot medium (145°F), medium-well (155°F), en well-done (165°F) is over het algemeen veilig om te eten. Het eten van rauwe (125°F) of medium-rare (135°F) biefstuk, hoe lekker u het ook vindt, geeft een verhoogd risico op door voedsel overgedragen ziekten.
Nog steeds lopen mensen wel eens een voedselinfectie op door het eten van besmet rauw vlees. Dit ondanks de bestaande regelgeving voor voedselveiligheid. In de periode van september tot november 2005 werden er ruim 150 mensen ziek door een infectie.
Dat kan alleen als het vlees vers en hygiënisch behandeld is. Biefstuk kun je rauw eten, maar kipfilet kun je niet rauw eten. Dat heeft te maken met de gevoeligheid voor bacteriën.
Het rundvlees met de minste vet is tartaar Het verschil tussen gehakt en tartaar zit hem in het percentage vet. Tartaar is een stuk magerder vlees (8% vet). Ook wordt tartaar een keer vaker doorgedraaid om de structuur te verfijnen.
Duitse biefstuk is grofgehakte biefstuk met wat peper en zout. Het is wat grover dan rundertartaar en heeft een vergelijkbaar vetgehalte van circa 5%.
Val jij niet in een van deze groepen, dan kun je al het goed verwerkte zachte rundvlees gewoon rauw eten. Steak tartare is een heerlijk voorgerecht van rauw vlees dat je kunt maken met bijvoorbeeld rauwe ui, augurkjes, eigeel en mosterd. Hygiëne is extra belangrijk bij rauw vlees.
Tartaar is fijngehakte biefstuk en superlekker om rauw te eten. Het verschil tussen gehakt en tartaar zit hem in het percentage vet. Tartaar is een stuk magerder vlees (8% vet). Ook wordt tartaar een keer vaker doorgedraaid om de structuur te verfijnen.