Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme.
Suiker stimuleert in de hersenen de aanmaak van dopamine en indirect ook van serotonine, dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Dopamine en serotonine hebben een positief effect op onze stemming. De werking van antidepressiva berust zelfs op het verhogen van de hoeveelheid serotonine.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
1 gram suiker levert 4 kilocalorieën aan energie. Een lichaamscel gebruikt de vrijgemaakte energie voor verwarming, groei en herstel van het lichaam en voor het transport van stoffen. . Daarnaast geeft suiker een zoete smaak aan eten. Als je suiker eet geven je hersenen dopamine af.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
Conclusie. Het is nog niet duidelijk of suiker eten een rechtstreekse schadelijke invloed heeft op onze hersenen. Op dit moment is er geen wetenschappelijk bewijs van hersenschade of geheugenproblemen veroorzaakt door suiker.
Zijn suikers gevaarlijk? Nee, suiker of sacharose is op zich niet gevaarlijk. Het is een koolhydraat en levert daarmee energie voor je celstofwisseling. Normaal wordt suiker in het lichaam gesplitst in glucose en fructose.
Na omzetting naar glucose door onze spijsvertering, is suiker namelijk de belangrijkste brandstof van de hersenen. Hoewel de hersenen maar 2% van ons lichaam in beslag nemen, gebruiken ze maar liefst 20% van onze totale energievoorraad. Het brein heeft dan ook glucose nodig om optimaal te functioneren.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen.
Suiker beschadigt het collageen in de huid enorm. Dit noemen we 'Glycatie'. Glycatie is een proces waarbij suiker zich gaat binden aan eiwitten. Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE's, ook wel versuikerde eiwitten.
Suikers zijn slecht voor je huid
Koekjes, snoep en chocolade bevatten bewerkte suikers. Te veel suikers zorgen voor een vermindering van het collageen in je huid. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en sneller oud. Bekende voorbeelden van snacks met bewerkte suikers zijn koekjes, snoepjes en chocolade.
Een merkbaar droge, jeukende en strakke huid kan een indicatie zijn voor diabetes. Tot wel 40% van de patiënten heeft hier last van. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde toevoer van voedingsstoffen aan de huid, waardoor: de huid moeilijker het nodige vocht kan vasthouden en sneller uitdroogt.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Suikervrij eten kan je helpen bij het afvallen. Doordat je geen tot weinig suikers binnenkrijgt, zal je bloedsuikerspiegel stabieler zijn gedurende de dag. Hiermee voorkom je eetbuien en dus extra calorieën. Daarnaast consumeer je meer natuurlijke suikervrije producten met een suikervrije levensstijl.