In sommige gevallen kun je kraanwater beter niet gebruiken voor het klaarmaken van flesvoeding. Dit is het geval als je loden leidingen hebt. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen.
Het kraanwater in Nederland is zo veilig dat u het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan! − Gebruikt u mineraalwater om flesvoeding mee klaar te maken, kies dan voor een soort waarop vermeld staat dat het geschikt is voor de bereiding van zuigelingenvoeding.
Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water. Zet de melk direct in de koelkast, zo kun je het tot twee uur bewaren.
Het is in veel gevallen beter om kraanwater te gebruiken dan mineraalwater voor het bereiden van flesvoeding. Het gehalte aan zouten en mineralen in sommige flessenwaters is eigenlijk te hoog voor flesvoeding. Je kunt het beste kraanwater direct uit de koude kraan gebruiken om flesvoeding te maken.
Welk water mag ik gebruiken? Voor de bereiding van flesvoeding gaat de voorkeur uit naar niet-bruisend, natuurlijk mineraalarm flessenwater. Gebruik bij voorkeur water dat de vermelding 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding' draagt.
Flessenwater. Het is aan te bevelen water te gebruiken met de vermelding 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding'. Dat betekent dat zij een gunstig advies kregen van de Hoge Gezondheidsraad.
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Roeren en niet schudden
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Kinderen kunnen dus kraanwater drinken en babyvoeding kan ermee bereid worden. Wanneer er nog loden leidingen in huis aanwezig zijn of wanneer kraanwater gedronken wordt uit nieuwe leidingen of nieuwe kranen, kan er meer lood in het kraanwater terecht komen dan gezond is.
Het is belangrijk om direct na het voeden 't flesje om te spoelen met koud water. Daarna kun je de speen en fles in heet sop goed schoonmaken met een flessenborstel. Laat alles ondersteboven drogen op een droge, schone doek. Ook kun je de fles en speen in de vaatwasser stoppen (op minimaal 55°C).
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Bij flesvoeding is het erg belangrijk dat deze op de juiste temperatuur is. De meest optimale temperatuur is 40 graden.
Het dagelijks uitkoken geldt voor de eerste 3 maanden, daarna heeft je kind voldoende weerstand en is het voldoende de flessen en spenen na iedere voeding alleen af te wassen.
Moedermelk en flesvoeding zijn zeker te combineren. Het kan echter wel een tijdje duren voordat jij en de baby gewend zijn aan die combinatie.
Bereide voeding bewaren
We adviseren om de voeding altijd per fles klaar te maken. Dit is het meest hygiënisch en daardoor wel zo veilig. Drinkt je baby de fles niet leeg, bewaar dit restje dan niet langer dan 1 uur. Gooi wat daarna over is weg.
Vul het flesje met koud kraanwater. Verwarm het flesje op maximaal 600 Watt. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen.
Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen. Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart.
melk goed van temperatuur is (30 tot 35°C). Geef de fles meteen aan je kind als de temperatuur goed is. Gooi na het voeden de overgebleven melk weg.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Leidingwater is vanaf de leeftijd van 12 maanden bruikbaar als drinkwater. Water bevat best zo weinig mogelijk nitraat en natrium (= zout). Nitraat op zich is niet schadelijk. Wel kan nitraat omzetten in nitriet.
Alle bronnen bevestigen dat borstvoeding nog steeds de beste start voor je kindje is. Toch hoef je je als mama niet slecht te voelen als je voor flesvoeding gaat. Integendeel. Flesvoeding bevat vandaag de dag alle nodige voedingsstoffen voor je baby.
Klaargemaakte voeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden. Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Als het te heet is, laat het dan even afkoelen. Laat uw kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooit u weg.
Maar na een periode van drie tot vier uur zonder voeding zakt de bloedsuikerspiegel van je pasgeboren baby. Te lang een te lage bloedsuiker kan schadelijk zijn voor de hersenen. Het is daarom vaak beter om je pasgeboren baby niet langer dan drie tot vier uur zonder voeding te laten.