Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben. Te veel voornamen kan soms problemen voor het kind veroorzaken - zelfs met alledaagse zaken zoals formulieren en de identiteitskaart.
Veel mensen kozen voor meerdere voornamen om familieleden (opa, oma) of de peter of meter mee te eren. Katholieken eerden er Mari of Jozef mee. Ook gaf de kerk vaak meerdere doopnamen, waarvan er een werd gekozen als roepnaam. Tegenwoordig staat het iedereen vrij om 1 of meerder namen te kiezen.
Sinds 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.
Er zijn geen officiële regels die vastleggen welke voorletters bij welke naam horen. In de meeste gevallen levert het kiezen van de voorletters ook geen problemen op, maar dubbele namen leiden wel vaak tot twijfel. In principe krijgt iedereen per voornaam één voorletter.
Nederland kent soepele wetgeving wat voornamen betreft. In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ongepast zijn en het gebruik van een achternaam als voornaam. Sommige namen zijn echter gebruikelijk als voornaam én achternaam en in dat geval mag het wel.
Ter illustratie van de willekeur: je kind Jezus noemen mag in de meeste gemeenten, maar sommige verbieden het ook. Eric Gubbels zou tegenover je kunnen zitten als je je babynaam komt opgeven bij de gemeente.
Namen uit de Bijbel zoals Judas, Kaïn of Satan behoren dan ook tot de bekendste "verboden voornamen". Evenzo mogen religieuze gevoelens niet worden gekrenkt door de voornaam (b.v. Christus of God). Veelgebruikte merk- of plaatsnamen zijn ook niet toegestaan als voornaam.
"Er mogen niet meer dan twee namen worden gegeven, het is niet zo dat het zich kan opstapelen. Twee mensen met een dubbele achternaam kunnen dus niet vier achternamen geven," aldus de advocaat. Ouders met kinderen die vanaf 2024 zijn geboren, kunnen kosteloos hun beide achternamen geven.
De overheid rekent griffierecht van €314,- (2022) bij een voornaamsverandering. Dit om te voorkomen dat de overheid en gemeentes continu bezig zijn voornaamswijzigingen door te voeren in de verschillende registers. Dit bedrag is bij de meeste aanbieders inbegrepen in de prijs.
Hoe werkt dat? En hoeveel mensen zouden dat doen? De langste achternaam van Nederland is Van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders.
Waarom dubbele namen? Hoewel veel ouders tegenwoordig voor korte en krachtige namen kiezen, blijven dubbele namen ook in trek. Met dubbele namen kun je veel kanten op, ideaal als je het belangrijk vindt dat jouw kind later niet met een naamgenoot in de klas zit. Een dubbele naam klinkt vaak ook een stukje chiquer.
Voor het toevoegen, wijzigen of verwijderen van of één of meerdere voornamen is een uitspraak van de rechter nodig. Voor de voornaamswijziging heeft u een advocaat nodig. Namens u kan de advocaat in een verzoekschrift aan de rechter vragen om het toevoegen, wijzigen of verwijderen van één of meer voornamen.
Je vult altijd de naam in die op je paspoort of ID-kaart staat. Let daarbij op dat je alleen de eerste officiële voornaam en de achternaam zoals vermeld in het paspoort of identiteitskaart invult*. Je vult dus geen roepnaam of voorletters in.
Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kregen kinderen automatisch de naam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen ouders ook een dubbele achternaam geven aan hun kinderen.
Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen, zijn er slechts 181 personen met familienamen zoals Berkvens, Dehez, Mai, Nahimana, Noteboom of Pâques.
Regels versoepeld. Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.
Maastricht Deze naam werd afgekeurd in Maastricht zelf.
We snappen 'm: je bent een trotse Maastrichtenaar, maar deze gaat zeker een hoop scheve gezichten opleveren. Dat wilde de ambtenaar liever voorkomen.
Alle voornamen zijn toegestaan, behalve twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet.
Je mag een kind geen achternaam als voornaam geven. Namen als Hillinga, Zuidema, Vos, en Goeman zijn al eens geweigerd. Verder mag je volgens de Nederlandse wet geen ongepaste naam geven, maar wanneer is een naam dan ongepast?
Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams (Beaumont (Texas), 12 september 1984) is de vrouw met de langste voornaam ter wereld. Haar volledige voornaam bestaat uit 51 karakters. De naam staat vermeld in het Guinness Book of Records. Dit artikel is een beginnetje over mens & maatschappij.
Duitsland. In Duitsland is er ook een bijzondere regel ingesteld, en dat is dat je je kind geen gender neutrale namen mag geven. Taylor, Robin, en Riley zijn daarom bijvoorbeeld verboden. Achternamen als voornaam mogen ook niet (maar waarom zou je dat eigenlijk willen?).