Aan het eind van elk standaard spel wordt de ontvanger serveerder en de serveerder ontvanger voor het volgende spel. In een dubbelspel moet het team dat in het eerste spel van een set moet serveren beslissen welke speler in dat spel zal serveren.
Bij het begin van elke game begint de serveerder van rechts. Hoe men serveert, moet men grotendeels zelf weten, als de bal maar eerst in de lucht wordt gegooid en via het racket geslagen wordt, voordat de bal de grond heeft geraakt. De bal mag dus niet stuiteren, maar een onderhandse service mag wel.
De speler die in de tie-break begonnen is met serveren, moet in de volgende set beginnen met ontvangen. Of anders gezegd: degene die in de tie-break begon met ontvangen, moet de volgende set beginnen met serveren.
Als de bal via de netrand in het goede servicevak terechtkomt dan mag de serve opnieuw worden gedaan. Dit heet een "let", kan zich tot in het oneindige herhalen, zonder dat het punt naar de tegenstander gaat. Als de bal een van de lijnen van het goede servicevak raakt, dan is de service gewoon goed.
Sinds 2006 wordt het systeem officieel gebruikt in tennistoernooien, ter correctie van beslissingen van de umpire. Beide spelers (of teams) hebben het recht driemaal per set de Hawk-Eye aan te roepen (dit heet een challenge); bij elke incorrecte challenge gaat er een af.
Volgorde van serveren
Aan het eind van elk standaard spel wordt de ontvanger serveerder en de serveerder ontvanger voor het volgende spel. In een dubbelspel moet het team dat in het eerste spel van een set moet serveren beslissen welke speler in dat spel zal serveren.
Waar komt de puntentelling bij tennis vandaan? Op een oude prent uit 1615 van Chrispijn van de Passe staat een tennisbaan, waar naast tennisballen ook muntstukken te zien zijn. Deze prent vormt een bevestiging van de theorie dat er heel vroeger om geld gespeeld werd. Een wedstrijd was dus een strijd om een 'wedde'.
Wist je dat... ...de Kroaat Ivo Karlović de hardste service ooit sloeg bij de mannen? De service had een snelheid van 251 km/u of 156 mijl/u. Venus Williams is de recordhouder bij de vrouwen, de Amerikaanse serveerde met 205 km/u.
advantage ("voordeel") – een moment wanneer de speler een punt heeft gewonnen uit een deuce en nog één punt nodig heeft om de game te winnen.
Een netservice
Dit mag net zoveel keer achter elkaar gebeuren als nodig is. Als de bal verder in de rally op deze manier het netje raakt, moet je doorspelen.
De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten.
MahutPrecies tien jaar geleden werd de mafste en langste tenniswedstrijd ooit gespeeld. Op het heilige gras van Wimbledon schreven John Isner en Nicolas Mahut geschiedenis door ruim 11 uur (verdeeld over drie dagen) op de baan te staan. Isner won in de vijfde set met 70-68 (!). Tien gekke weetjes op een rij.
Langste tiebreak ooit: Reilly Opelka troeft John Isner af na 46 punten.
Een set wordt gewonnen door de speler die het eerst 6 games wint, met een verschil van twee games. Als de stand in een set 6-5 is en de speler die op 6 staat de volgende game wint, dan wordt het 7-5 en is de set afgelopen.
De mannen die het enkelspel spelen moeten tijdens Wimbledon 3 sets winnen om een wedstrijd te winnen. Een wedstrijd duurt dus 3, 4 of 5 sets. In de finale geldt dat er een verschil van twee sets moet zijn.
De term 'love' staat in de tennis voor nul punten, maar waar komt deze merkwaardige uitdrukking vandaan? De léúkste verklaring voor love is dat het een verbastering is van het Franse l'oeuf. Dat betekent 'het ei' – en dat is precies hoe een nul eruitziet.
Volgens de geldende regels moet de serverende speler binnen 25 seconden aan het volgende punt beginnen. Niet alle scheidsrechters kijken daar echter even strikt op toe.
De Amerikanen voeren een zogeheten serviceklok in, die na ieder punt van 25 seconden aftelt naar nul. Voor die tijd moet de serverende speler de volgende bal hebben geslagen.
De Australiër Samuel Groth heeft op een challenger in het Zuid-Koreaanse Busan de hardste service ooit geslagen. De tennisbond ATP maakte bekend dat de nummer 340 van de wereldranglijst de bal een vaart meegaf van 263 kilometer per uur. Het wereldrecord stond met 251 km/u op naam Ivo Karlovic.
Sam Groth (Australië)
In 2012, bij de Zuid-Koreaanse plaats Busan versloeg Groth het toenmalige record van hardste service geslagen die ooit gemeten was. Het record stond toen op 251 km/uur, op naam van Ivo Karlovic. Groth versloeg hem door een service te slaan van -houd je vast- 263 kilometer per uur!
Al in de vijftiende eeuw moest je vier punten hebben om een game te winnen. Door deze vierdeling kreeg je de scores 15, 30 en 45. Het Franse woord voor 45, 'quarante-cinq' en het Engelse 'forty-five' werden te lang bevonden; het werd de gewoonte 40 te zeggen.” De term 'deuce' komt eveneens uit het Frans.
De meeste tennissers zullen in de minimale tot gemiddelde prijsklasse zitten en dus ben je waarschijnlijk ergens tussen de € 335 en € 740 per jaar kwijt aan tennis.
Deuce = ... ie een rol speelt bij de puntentelling. Als de stand 40 tegen 40 is, en dus gelijk, spreekt men van deuce. Indien een van beide spelers hierop een punt maakt, staat zij of hij op voordeel (advantage).
De vuistregel die je kunt gebruiken voor het toepassen van de bissetrice is hoe verder naar buiten wordt geslagen, bij zowel de service als in de rally, hoe meer de netspeler naar buiten moet gaan staan. Hoe meer er naar binnen toe gespeeld wordt, hoe meer de netspeler naar de binnenkant toe moet bewegen.