Ja, een pergola wordt gezien als tuinmeubilair, zie de toelichting op artikel 2, onderdeel 10 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht ( Bor ). Tot een hoogte van 2,5 meter is tuinmeubilair vergunningvrij. Is de pergola hoger dan 2,5 meter, dan is een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig.
Het doek functioneert als dak. De pergola met het doek is een tegen de woning aangebouwd bouwwerk met een dak en voldoet daarmee aan de omschrijving van bijbehorend bouwwerk in Bijlage II van het Bor. De pergola met doek zijn niet gelegen in het achtererfgebied en zijn daarom niet omgevingsvergunningsvrij.
De plaatsing van je pergola is ook belangrijk. Zo moet die binnen een straal van dertig meter aan de woning worden geplaatst en tegelijkertijd op minstens één meter van de perceelgrens. Als er al een scheidingsmuur (afsluiting) is geplaatst, mag de pergola daar wel vlak aan worden geplaatst.
Voor een pergola in uw achtertuin heeft u geen toestemming van de gemeente nodig. De pergola mag niet hoger zijn dan 2,5 meter. Ook moet de pergola open zijn. Als er bijvoorbeeld een dak op zit, heeft u wel toestemming van de gemeente nodig.
Een veranda als bijgebouw kan ook vaak zonder vergunning worden gebouwd. Hier zijn echter een aantal regels waaraan voldaan moet worden. Er moet gehouden worden aan een maximaal oppervlak dat afhangt van de grote van uw achtererf. Er moet een minimumafstand zijn vanaf het bijgebouw tot het hoofdgebouw.
Een bijbehorend bouwwerk - of met andere woorden: een bijgebouw - is een aan- of uitbouw die ten dienste staat van het hoofdgebouw. Jouw woning dus. Een bijgebouw kan alleen geplaatst worden op het erf dat bij jouw woning hoort. De tuin bijvoorbeeld!
Voorbeelden van wat je zonder vergunning mag bouwen zijn: Een aanbouw, serre of garage. Een bijgebouw zoals een schuur of een tuinhuis. Niet constructieve interne verbouwingen.
Ja, een pergola wordt gezien als tuinmeubilair, zie de toelichting op artikel 2, onderdeel 10 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht ( Bor ). Tot een hoogte van 2,5 meter is tuinmeubilair vergunningvrij. Is de pergola hoger dan 2,5 meter, dan is een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig.
Een pergola is een vrijstaande overkapping met doek of lamellen waar u heerlijk kunt vertoeven.
Volgens het college is in artikel 1.62 van de planregels een overkapping aangewezen als een bijgebouw, ook als dit bouwwerk maar is voorzien van één wand.
Een pergola die los in de tuin staat mag maximaal 2,5 meter hoog zijn. Als de pergola de erfscheiding raakt of vast staat aan het huis, mag deze volgens de wet niet hoger zijn dan 2 meter. Wilt u een pergola bouwen die hoger is? Vraag dan een vergunning aan!
Een pergola is een constructie van latten op palen in de tuin waarlangs planten kunnen groeien. Meestal is deze gemaakt van hout of metaal. Pergola's worden vaak tegen de gevel van een huis of ander gebouw geplaatst. Een pergola dient meestal als overkapping boven een terras of pad om schaduw te geven.
De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is: Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.
Een overkapping mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Tuinkamer of veranda vaak vergunningsvrij
Uw achtererf is in principe vrij om een veranda of tuinhuis op te bouwen, binnen de lijnen van de erfgrens. Als u een paar zaken in het achterhoofd houdt, hoeft u geen aanvraag te doen en kunt u vergunningsvrij een veranda of tuinkamer bouwen.
Wat is het verschil tussen een veranda of pergola? Terwijl een veranda rondom en in het dak volledig uit glas bestaat, is een pergola een terrasoverkapping waarbij je buiten zit, maar wel overdekt. Een veranda is een uitbreiding van je woning waar je zowel in de winter als in de zomer ten volle van kunt genieten.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2mag je 15m2bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
Pergola's komen in principe in alle hoogtes, lengtes en breedtes voor. Maar toch moet er natuurlijk wel een minimumhoogte zijn, want je moet er immers comfortabel onder kunnen staan en zitten. Gemiddeld ligt de pergola hoogte tussen 200 en 250 cm.
De standaard wetgeving voor het vergunningsvrij bouwen van een overkapping op een rijtje: Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat.
U moet een meter vrijhouden tussen het tuinhuis en de openbare weg, het openbare groen en het voorerf. Heeft u een hoekhuis dan mag u soms aan de zijkant vergunningsvrij bouwen. Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet u een meter van de erfgrens met de buren blijven.
Bouwen zonder vergunning; korte blog advocaat bouwrecht
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Een tuinhuis, schuurtje, carport, garage, overkapping, buitenkeuken: allemaal bijgebouwen die u vergunningsvrij mag neerzetten in het achtererfgebied.
Als u de vergunning niet krijgt, kunt u het besluit aanvechten. Grofweg drie procedures zijn mogelijk om alsnog de gewenste vergunning te krijgen: Indiening bezwaarschrift. Op basis van uw bezwaren moet het bestuursorgaan een nieuwe beslissing nemen.