De Kyleena geeft net iets minder hormonen af dan de Mirena én hij is iets kleiner. Bovendien heeft de Kyleena een smallere inbrenghuls. Dat maakt het plaatsen van deze spiraal prettiger voor vrouwen die nog nooit zijn bevallen.
Kyleena® is het kleine zusje van het Mirena® spiraal. De werkzame stof in beiden spiralen is het hormoon levonorgestrel. Het grootste verschil tussen de twee is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena® bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena® 19,5mg.
Kyleena is een hormoonspiraal. Dit is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in dit hormoonspiraaltje is levonorgestrel. Kyleena biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.
Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand.
De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar.
Hoe betrouwbaar is Kyleena? Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Kyleena een betrouwbare anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat het op de juiste manier gebruikt wordt.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
De Kyleena is een hormoonspiraaltje waarmee je hoogstens vijf jaar bent beschermd tegen zwangerschap.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Na het inbrengen van de Mirena of Kyleena zal het bloedingspatroon meestal verminderen. Tijdens de eerste maanden na het inbrengen zal soms onregelmatig bloedverlies optreden, meestal druppelsgewijs. Dit kan langere tijd aanhouden. Na 3 tot 6 maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand.
Zwanger worden tijdens gebruik van Kyleena® komt zelden voor. als je echter zwanger wordt terwijl je Kyleena® gebruikt, is het risico dat de zwangerschap zich zou kunnen ontwikkelen buiten de baarmoeder (een buitenbaarmoederlijke of ectopische zwangerschap) verhoogd.
Je kunt kiezen uit een spiraal met koper of een spiraal met hormonen. De koperspiraal werkt 5 of 10 jaar. Bij de koperspiraal kun je in het begin meer bloedverlies en pijn hebben. De hormoonspiraal werkt 5 of 6 jaar.
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!
Spiraal. Bloedverlies/bruine afscheiding kan een aantal weken tot een paar maanden aanhouden. U mag de eerste vijf dagen na plaatsing van het spiraal geen tampons gebruiken. Douchen, baden en zwemmen mag.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.
Anticonceptie zonder hormonen
Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. perforatie en risico op infecties. Het spiraaltje wordt soms ook uitgestoten door het lichaam. Deze risico's zijn echter uiterst zeldzaam.
De Kyleena geeft net iets minder hormonen af dan de Mirena én hij is iets kleiner. Bovendien heeft de Kyleena een smallere inbrenghuls. Dat maakt het plaatsen van deze spiraal prettiger voor vrouwen die nog nooit zijn bevallen.
Voor het plaatsen van een spiraaltje of een ander anticonceptiemiddel geldt alleen een eigen risico als dit wordt gedaan door een gynaecoloog. Bij plaatsing door de huisarts of verloskundige betaal je geen eigen risico. Ook als je jonger dan 18 bent, betaal je geen eigen risico.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.
De Kyleena-spiraal is kleiner dan de Mirena-spiraal
Zo zijn de afmetingen van de Mirena volgens VGH 32 x 32 x 4,4 mm en de afmetingen van de Kyleena 28 x 30 x 3,8 mm. Het is maar een klein verschil, maar jonge meiden en vrouwen die nog geen kind hebben gehad geven om deze reden vaak de voorkeur aan de Kyleena.
Sommige vrouwen die een spiraaltje gebruiken, hebben daarom vaker last van tampons, omdat de vagina droog aanvoelt. Gewoonlijk hebben die vrouwen heel weinig bloedverlies. In dat geval volstaan enkele inlegkruisjes per dag. Maar voor wie tampons wil blijven gebruiken, vormt het spiraaltje geen enkele tegenindicatie.