In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften. Vervang crème fraîche in soepen en sauzen door slagroom of roomkaas.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Allereerst: je kunt in bijna elk recept de crème fraîche vervangen door yoghurt. Dat is gezonder en smaakt ook lekker fris. Het enige nadeel is dat yoghurt minder dik is. En soms wil je gewoon wat romigers door je soep, saus of guacamole.
Waar het om gaat is dat de smaak voller en romiger wordt. Koffiemelk kan dat prima voor elkaar krijgen. Creme fraiche is duidelijker aanwezig qua smaak dan koffiemelk. Daarnaast gebruik je van koffiemelk kleinere hoeveelheden dan van creme fraiche.
Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 30% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk. Voor het aanzuren gebruikt men melkzuurbacteriën om het vervolgens in 12 tot 18 uur bij een temperatuur van 20°C te fermenteren.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Crème fraîche is voor lijners zo'n om de smaak en als bindingsmiddel zeer gewaardeerd, maar door zijn hoge calorische waarde gemeden ingrediënt. Opnieuw is magere kwark een prima alternatief. Zeker als het ingrediënt pas aan het einde van de kooktijd hoeft te worden toegevoegd.
Yoghurt. Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Geconcentreerde kokoscrème (ook bekend als santen) is een samengeperst blok van geraspte kokos. Het versgeperste vruchtvlees wordt gekneed met warm water. Je kunt een stukje van dit blok (50 gram) samen met water (250 ml) toevoegen aan je gerecht.
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt omdat kookroom een gezonde variant is van slagroom (hoeveel kan het gezond blijven). Dit is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage. Het vetpercentage van verse room is minimaal 35% en het vetpercentage van kookroom is 20%.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Als we yoghurt dan verwarmen tot aan het kookpunt, zal dit web verdichten: de eiwitten klonteren samen. Wat je dan ziet is enerzijds samengeklonterd eiwit (lijkt een beetje op gestold eiwit van een ei) en anderzijds water.
De dikke massa die overblijft wordt gekookt op een laag vuur totdat hij de dikte van crème fraîche heeft. De meeste kazen worden gemaakt door stremsel toe te voegen aan de verse melk. Het grote verschil met deze kaas is dus dat er geen stremsel aan te pas komt, maar citroenzuur. Het eindresultaat is verse mascarpone.
Sour cream, oftewel zure room, wordt gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën aan room. Daarna blijft de boel even fermenteren, waardoor het zijn specifieke zure, beetje wrange smaak krijgt. Voor crème fraîche wordt de room alleen aangezuurd met bacteriën, maar niet gefermenteerd.
Crème fraiche heeft minder vet dan mascarpone; dus hoewel het dezelfde romigheid van mascarpone deelt, is het niet zo dik. Het is ook iets pittiger. Zelfs met deze kleine verschillenCrème fraiche is een heerlijke vervanger van mascarpone in zowel hartige als zoete recepten.
Crème fraiche is ideaal voor in warme gerechten omdat de kans op schiften zeer klein is. Wist je ook dat crème fraiche typisch Frans is? Deze roomsoort wordt dus in koude gerechten gebruikt. Vanwege het lagere vetpercentage van ongeveer 10% gaat deze namelijk sneller schiften wanneer het verwarmd wordt.
Bij kokosmelk denk je vaak aan Thaise curry's of Indonesische rendang, maar het blik is multi-inzetbaar. Het geeft elk gerecht een romige, lichtzoete smaak die zowel in hartige als zoete recepten heel mooi gebruikt kan worden.
Kokosmelk kan worden gebruikt in verschillende hartige en zoete recepten zoals curries, desserts, soepen, smoothies, warme dranken, om mee te bakken etc. Omdat het een 100% plantaardige en zuivelvrije melk is, is het heel geschikt voor veganisten en mensen die geen zuivel eten.
Kokosnoot smaak
Kokoswater heeft verfrissende smaak. Het vruchtvlees heeft een milde, nootachtige en zoete smaak. Kokosmelk heeft een volle, romige smaak. Kokoswater kun je zo opdrinken of verwerken in een smoothie.
Vette vervangers voor crème fraîche
Denk bijvoorbeeld aan slagroom en roomkaas, producten met een vetpercentage van minimaal 35%. Wil je zelf een keer volle crème fraîche maken? Dit doe je door een halve liter verse slagroom met twee eetlepels karnemelk of volle yoghurt te mengen.
Crème fraîche (Frans voor verse room) is friszure room en een echte alleskunner in de keuken. Je kunt het zowel gebruiken in warme- als koude gerechten.