Neem uw ontslagdocument (C4) mee als u dat al hebt. Uw uitbetalingsinstelling bezorgt u de nodige documenten (waaronder een controlekaart), stelt een uitkeringsaanvraagdossier op en bezorgt dat aan de RVA. U hoeft dus zelf geen contact op te nemen met de RVA.
Met het formulier C4 (werkloosheidsattest), dat spontaan aan de ontslagen werknemer wordt bezorgd op de laatste werkdag, kan de werknemer werkloosheidsuitkeringen aanvragen. Bij het ontslag van een werknemer, moet de werkgever dus oprecht de exacte reden voor de werkloosheid op het C4-formulier vermelden.
De ingevulde C4 moet door de werkgever aan de ontslagen werknemer worden overhandigd. De werknemer brengt de ingevulde C4 naar het uitbetalingsinstelling, dat het de vakbond of het HVW (hulpkas voor wie niet aangesloten is bij een vakbond) kan zijn. De vakbond/HVW stuurt op zijn beurt de C4 door naar de RVA.
Werkloosheidsuitkeringen aanvragen (of opnieuw aanvragen) op basis van arbeidsbewijzen. Ontslaguitkering aanvragen (ontslagen arbeiders). De ontslagcompensatievergoeding aanvragen (ontslagen arbeiders).
Als werkgever kunt u kiezen voor een papieren formulier C4-WERKLOOSHEIDSBEWIJS of een elektronisch C4-formulier (de aangifte van sociaal risico, ASR, scenario 1). Dit infoblad moet u helpen om het papieren formulier C4-WERKLOOSHEIDSBEWIJS in te vullen dat u aan uw werknemer moet overhandigen.
Regel. De werkgever moet voor de werknemer een formulier C4 invullen. Op basis hiervan kan de werknemer werkloosheidsuitkeringen aanvragen.
U gedraagt zich onbehoorlijk. U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.
Documenten die je werkgever je moet bezorgen
De afrekening van de laatste betalingen. De individuele rekening van het lopende jaar (binnen de 2 maanden na het einde van het trimester waarin de arbeidsovereenkomst beëindigd werd). Het werkloosheidsattest (C 4) De belastingsfiche 281.10.
Bij een vast of tijdelijk contract moet uw werkgever een van deze redenen geven om u te mogen ontslaan: Er is een dringende reden voor ontslag. U steelt bijvoorbeeld van uw werkgever, brengt anderen in gevaar, maakt bedrijfsgeheimen bekend of u weigert werk. Het gaat financieel slecht met het bedrijf.
C4 of ontslagformulier
Sommige werkgevers vullen op het C4 een andere ontslagreden in omdat ze de werknemer niet per se willen 'straffen' door zijn werkloosheidsuitkeringen af te nemen. Met het C4 gaat de RVA immers na of de ontslagen werknemer recht heeft op werkloosheidsuitkeringen.
Je werkgever is verplicht je het bekende C4 formulier te overhandigen. Hierop staat de datum én de reden van je ontslag. Deze documenten heb je nodig om je als werkzoekende in te schrijven: C4.
Een 'goede' C4 is dus enkel een waarbij de werkgever tot ontslag met een opzegtermijn of -vergoeding overgegaan is en waarbij de werknemer geen schuld heeft aan dat ontslag. Zowel de werknemer als de werkgever hadden zich hierin dus vergist.
De Hoge Raad is hier duidelijk over: als de opzegging 'per' de eerste dag van de maand is, dan eindigt de arbeidsovereenkomst aan het einde van de laatste dag die daarvoor gelegen is. Dit is dan de laatste werkdag. Met ingang van de eerste daaropvolgende dag bestaat de arbeidsovereenkomst dus niet meer.
Uw werkgever moet het bedrag uit de eindafrekening uiterlijk een maand na het einde van het dienstverband hebben betaald. Hebt u het geld dan nog niet ontvangen? Dan hebt u een opeisbare vordering.
Bij beëindiging van uw dienstverband heeft u als werknemer recht op uitbetaling van uw opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen. Daarnaast zal de werkgever u ook de tot aan de ontslagdatum opgebouwde vakantietoeslag moeten uitbetalen.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Een berisping, een schorsing met of zonder behoud van loon, overplaatsing, degradatie of ontslag (op staande voet) zijn vormen van maatregelen die de werkgever onder bepaalde voorwaarden ter beschikking staan. Naast deze maatregelen kan de werkgever ook een boete opleggen.
wanneer de werkgever bij ontslag weigert een formulier C4 af te leveren, kan de controleur dat zelf opmaken. De controleur kan bovendien een proces-verbaal opmaken indien de werkgever weigert een verplicht document op te maken, te overhandigen of aan te vullen.
De werkgever moet bepaalde belangrijke documenten leveren zoals: de fiscale fiche. de individuele rekening van de laatste betalingen. het vakantieattest voor werknemers.