Zijn er geen andere ziekteverschijnselen en lijkt het kind gezond, is te veel snoep of 'iets verkeerd gegeten' vaak de oorzaak. Als het overgeven eenmalig is, hoef je je geen zorgen te maken en kun je het kind laten eten en drinken wat het wil. Ook de meeste kinderziekten en infecties gaan gepaard met braken.
Overgeven helpt om bijvoorbeeld virussen, bacteriën of besmet voedsel zo snel mogelijk uit het lichaam van je kind te krijgen. Het belangrijkste is dat je kind genoeg drinkt.
In het kort: Met overgeven voorkomt je lichaam dat schadelijke stoffen in je lichaam blijven en worden opgenomen. Voorafgaand aan braken voel je je vaak misselijk, word je bleek, breekt het zweet je uit en maak je meer speeksel aan.
Laat je kind op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit zuigen. Door op iets te zuigen gaan de speekselklieren werken. Dit voorkomt een droge mond en een vieze smaak. Probeer gember(thee) of pepermunt om het gevoel van misselijkheid te verminderen en de maag van je kind tot rust te brengen.
Moet je kind overgeven? Geef dan steeds kleine slokjes. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen 1 week. Bel je huisarts als je kind veel minder drinkt dan normaal, veel minder plast, een droge mond heeft of zonder tranen huilt.
Buikgriep begint meestal met misselijkheid, buikpijn en braken, snel gevolgd door waterdunne diarree. Door de infectie kan het kind grote hoeveelheden vocht in de darm verliezen. Daardoor ontstaat waterdunne ontlasting, soms met spoortjes bloed. De meeste kinderen met diarree poepen veel vaker en veel meer dan anders.
Wacht rustig af als u slechts 1 á 2 keer heeft overgegeven. Het is dan belangrijk dat u uw maag tot rust laat komen en even wacht met eten en drinken. Neem iedere 5 à 10 minuten een slokje water en drink rustig. Als u meerdere keren overgeeft, loopt u het risico om uit te drogen.
Heeft je kind gespuugd, wacht dan een paar uur met het geven van vast voedsel. Geef je kind als hij zich weer wat beter voelt makkelijk verteerbaar voedsel, zoals crackers of een geroosterde boterham. Zolang je kind misselijk is: vermijd voedsel dat zuivel of vet bevat, pittig gekruid of erg zout is.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Stress-, burn-out- en spanningsklachten bij kinderen en jongeren (pubers) kunnen zich op de volgende manieren uiten: Lichamelijke problemen: buik- of hoofdpijn, misselijk (soms met overgeven), slaapproblemen, vermoeidheid, onrustig voelen, hartkloppingen, sneller vatbaar zijn voor verkoudheid.
Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz.Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd. Een zurige smaak en geur wijst er op dat het voedsel de oesophagus is gepasseerd. Door gal wordt de smaak bitter.
Binnen een tot drie dagen na besmetting kan men last krijgen van buikgriepverschijnselen, die enkele dagen kunnen duren. Daarna herstelt men vanzelf en verdwijnt het virus uit het lichaam. Voor jonge kinderen en mensen met een verlaagde weestand kan een buikgriep langer duren en ernstiger verlopen.
Reflux komt 's nachts ook vaker voor, omdat het zure maagsap tijdens het liggen makkerlijker terug kan stromen langs de sluitspier die de maag afsluit van de slokdarm. Wanneer ons lichaam zich voorbereidt om te gaan slapen, dragen verschillende factoren bij aan de kwaliteit van de nachtrust die we zullen krijgen.
Vooral baby's jonger dan 3 maanden. Kinderen ouder dan 2 jaar kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen. Je kind kan vooral snel uitdrogen als het 1 of meer van deze klachten heeft: meer dan 6 keer per dag diarree.
Helaas, er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola werkt tegen misselijkheid. En volgens het Voedingscentrum heeft het ook bij diarree of buikpijn geen zin om een glas cola te drinken. De frisdrank zou je klachten vanwege de grote hoeveelheid suiker juist erger kunnen maken.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Als je gezond bent, kan braken over het algemeen geen kwaad en de klachten duren meestal één tot vier dagen. Als je alleen last hebt van overgeven, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over uitdroging.
De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep.
Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven omdat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, is overgeven de beste remedie. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt.
Paracetamol werkt niet tegen buikgriep. Het werkt alleen als je hoofdpijn, koorts of spierpijn hebt.
Als je na het eten van voedsel klachten krijgt zoals braken, diarree of hevige buikpijn, dan is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. De symptomen ontstaan doorgaans plots. De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie.
Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Iemand die braakt kan anderen mensen in dezelfde ruimte besmetten. Door braken komen kleine druppeltjes in de lucht.
Gezondheidseffecten voedselinfectie
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.