Metformine HCl Viatris bevat het actieve bestanddeel metforminehydrochloride, een geneesmiddel voor de behandeling van diabetes. Het behoort tot de groep biguaniden. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt gemaakt dat ervoor zorgt dat uw lichaam glucose (suiker) opneemt uit het bloed.
De werkzame stof in dit middel is metforminehydrochloride. Elke filmomhulde tablet bevat 1000 mg metforminehydrochloride, overeenkomend met 780 mg metformine. De andere stoffen in dit middel zijn: Povidon K30, magnesiumstearaat, hypromellose, macrogol 4000, kleurstof titaandioxide (E171).
Metformine is een verlager van de bloedsuiker. Het behoort tot de biguaniden. Het vermindert het bloedsuiker en vermindert de eetlust. Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte) en bij verminderde vruchtbaarheid.
Bijwerkingen van metformine
Bij gebruik kunnen mensen last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Als je erg misselijk wordt van metformine, kan het helpen om het medicijn in te nemen bij de maaltijd.
Voor patiënten zonder zeer hoog risico op hart- en vaatziekten is metformine eerste keus bij de medicamenteuze behandeling. Bij onvoldoende resultaat kan een kortwerkend sulfonylureumderivaat (voorkeur gliclazide) worden toegevoegd.
Metformine is voor de meeste personen met diabetes de voorkeursbehandeling. Bij langdurig gebruik verlaagt metformine het risico op hart- en vaatzieken. Bovendien loop je met metformine geen risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) en remt het een gewichtstoename.
Omdat de werking van metformine net van die zuurstofdeeltjes afhangt, verhinderen antioxidanten het levensverlengend effect.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
In de initiële studie had 28,5% van de personen die metformine kregen en 62,6% van de personen die het dieet- en beweegplan volgden meer dan 5% gewicht verloren.
Metformine verlaagt uw bloedsuiker. Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed. Dit is schadelijk voor uw hart en bloedvaten, zenuwen, ogen en nieren. Als u minder vruchtbaar bent, zorgt metformine dat de kans groter is dat een eicel uit uw eierstok vrijkomt.
Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten. Metformine wordt zowel gegeven bij diabetes type 2 als bij zwangerschapsdiabetes. Bovendien wordt het ook gebruikt bij het polycysteus-ovarium syndroom (PCOS).
Gewone tablet: als monotherapie of in combinatie met andere orale bloedglucoseverlagende middelen: Begindosering 500 mg of 850 mg 2–3×/dag tijdens of na de maaltijden.Na 10–15 dagen op basis van de bloedglucosespiegel de dosering aanpassen tot maximaal 3000 mg/dag, verdeeld over 3 doses.
Metformine mag worden voorgeschreven (bij ook afwezigheid van andere contra-indicaties) tot een maximale dosis van 2dd 1000mg, onder controle van het ALAT (jaarlijks laten bepalen). Alcoholgebruik, ook om andere redenen, beperken tot maximaal 2eh / dag.
Een zeldzame maar vaak fatale bijwerking van metformine is lactaatacidose. Aandoeningen die geassocieerd worden met een verhoogde kans op lactaatacidose bij metforminegebruik zijn chronische nierinsufficiëntie, leverinsufficiëntie, acuut of chronisch hartfalen en perifeer vaatlijden (Salpeter et al.
Ongeveer tussen de 6 en 15 mmol/l. Zeker bij kwetsbare ouderen en ouderen die niet lang meer te leven hebben zijn dat geen vreemde waarden. ' Aan de klinische les is ook een online kennistoets verbonden, waarmee zorgprofessionals twee accreditatiepunten kunnen verdienen.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigen.Daardoor stroomt het bloed minder goed door uw benen en voeten. Ook hebt u vaak minder gevoel in uw voeten. Als u minder gevoel hebt in uw voeten, merkt u niet snel dat u een wondje hebt.
Als je diabetes type 2 niet goed behandelt, kun je verschillende complicaties krijgen, zoals nierziekten, oogproblemen en hart- en vaatziekten. De behandeling bestaat uit een gezond leefpatroon met aanvullende medicatie.
Als u plotseling stopt met het gebruik van metformine HCl Viatris, dan kan uw bloedsuikerspiegel omhoog gaan. Overleg met uw arts voordat u met dit middel stopt. Als u nog vragen heeft over het gebruik van dit geneesmiddel, vraag dan uw arts of apotheker.
Toevoeging van metformine aan de insulinetherapie verlaagde de insulinebehoefte en verbeterde de glucoseregulatie. Metformine voorkwam gewichtstoename bij patiënten met DM2 die insuline gebruikten. Bij deze patiënten bleek metformine de kans op macrovasculaire ziekte te verlagen.
Handelsinformatie. Metformine is sinds 1959 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Metformine. Metformine wordt ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Avandamet, Competact, Eucreas, Glucovance, Janumet, Jentadueto en Komboglyze.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli. Een ontbijt dat eiwitten en vezels bevat is voor mensen met diabetes type 2 beter om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.