Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen. Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten.
Naast hamstersnacks kun je ook gedroogde of levende meelwormen voeren. Hier zijn ze erg dol op en vaak worden ze helemaal gek wanneer je ze een wormpje aanbied! Bovendien bevatten gedroogde meelwormen veel eiwit en proteïne! Daarnaast kun je je hamster ook af en toe eens groente of fruit aanbieden.
Jouw hamster mag een klein beetje brood of (brinta) pap eten. Ook volkoren pasta en zilvervliesrijst kun je zo nu en dan in kleine hoeveelheden te eten geven. Aardappelen worden vaak ook onder deze categorie geschaard.
Dwerghamsters eten van nature weinig tot geen groenten. Het voeren van gedroogde groenten wordt alleen gedaan als traktatie. Geschikte, gedroogde groenten zijn bijvoorbeeld courgette, broccoli, komkommer en pastinaak. Gedroogd fruit wordt liever vermeden.
Een hamster is geen vegetariër en heeft dus dierlijke eiwitten nodig! Ga na of er dierlijke eiwitten in het droogvoer zitten en zoniet: geef dan dierlijke eiwitten bij.Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de vorm van meelwormen of stukjes gekookt ei. Geef geen zuivelproducten, dit is slecht verteerbaar voor de hamster!
Maar je kunt ook gewone banaan geven. Dat is niet te plakkerig. Meestal eten ze het ook meteen op. Mijn hamsters zijn dol op banaan, 2x per week een half plakje zonder schil.
Geef dagelijkse voeding in zijn potje, maar laat je schatje ook naar voer zoeken, bijvoorbeeld in speelgoed en tunnels. Zo beweegt het diertje meer, wat gezond is. Een groot looprad is het absolute minimum, maar je hamster heeft meer nodig dan een rad en wat balletjes om zich bezig te houden.
Hamsters houden niet van open plekken en verstoppen zich graag. Belangrijk is om meerdere verstopplekken aan te bieden. Dat kunnen huisjes zijn, maar ook een tunnel, een grasnestje en een overkapping met mos. Ook hier is het afhankelijk van welke hamster je hebt, welke afmeting je verstopplek moet zijn.
Syrische hamsters hebben ongeveer een klein handje voer per 2 dagen nodig, dwerghamsters nog minder. De meeste hamsters zullen hun voer in hun wangzakken meenemen naar hun nest om het daar te verzamelen (“hamsteren”). Als de voerbak leeg is wil dat dus niet zeggen dat er geen voer meer aanwezig is.
Hoe vaak moet je de vuile bodembedekking van je hamsterkooi schoonmaken? Gewoon iedere dag. De kooi is klein, dus voorkom dat 'ie gaat stinken door vies strooisel iedere dag even weg te halen. De bodembak volledig verschonen kun je wekelijks doen.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag.Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan.
Hamsters zijn graag in beweging. Je doet de hamster daarom een plezier om ze af en toe buiten de kooi hun pootjes te laten strekken, mits je hamster daar behoefte aan heeft. Let er wel op dat je de hamster op een veilige plek loslaat waar het niet kan ontsnappen.
Hamsters hebben over het algemeen niet de neiging te snel te veel te eten. Naast hamstervoer mogen ze ook wat groenvoer krijgen. Bijvoorbeeld een stukje appel, wortel etc.
Tomaat – groene delen niet, die zijn giftig!
Van nature zijn hamsters schuwe dieren die het niet fijn vinden om rond te lopen waar iedereen ze kan zien. Beschutting is daarom erg belangrijk.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
Mijn hamster blijft bijten en/of schreeuwen!
Sommige hamsters blijven agressief of gaan schreeuwen als je in de buurt komt. Dit gedrag is berust op angst, je hamster vertrouwt je nog niet. Blijf vooral doorgaan met stap 1: praten en bewegen in de ruimte tot je hamster hier aan gewend raakt.
Voeder geen druiven of rabarber, want die kunnen giftig zijn voor de hamster. Wilgen- en fruitboomtakken zijn goed knaagmateriaal en helpen bij het gezond slijten van de tanden.
Voedingsstoffen voor een gezonde hamster
Zorg voor hamstervoer met een laag vetgehalte en een eiwitgehalte van 15 tot 20%. Hiervoor kun je ook drie keer per week gedroogde insecten, kwark of biologische yoghurt geven. Het gras en hooi dat je dagelijks geeft zorgen voor extra vezels, mineralen en vitaminen.
Gedroogde rode paprika is een gezonde toevoeging en het dagelijks menu van jouw lieveling. Het is rijk aan verschillende vitamines waaronder vitamine C. Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's, gerbils, Syrische hamsters, muizen, ratjes en schildpadden. Chinchilla's en degoes mogen paprika in beperkte mate eten.
Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs, houtpulp, papier of hennep. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed absorbeert en stofvrij is. Naast een geschikte bodembedekker, is nestmateriaal ook heel belangrijk voor een warm nestje.
Hamsters drinken niet veel, soms lijkt het zelfs helemaal niets. Toch hebben ze het wel nodig, dus zorg altijd voor vers water in de kooi, liefst in een flesje (hygiënischer). Ververs het drinkwater om de paar dagen. Gewoon kraanwater is prima, tenzij je in een omgeving woont waar dat niet zo goed is.
Geef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit.