Daarom ligt het gasverbruik voor een appartement een stuk lager. U heeft dan gemiddeld maar zo'n 900 m3 gas per jaar nodig, 60 procent van de eerdergenoemde 1.500 m3. In een vrijstaande woning gebruikt u zo'n 2.200 m3 gas per jaar.
Een Nederlands huishouden verbruikt volgens het Nibud elk jaar gemiddeld 1.200 kuub (m3) gas. Deel je dat door 365 dagen, dan verbruik je gemiddeld 3,29 m3 gas per dag.
Nederland moet 15% gas besparen: 'Kunstmestfabrieken, sierteelt en staalindustrie zijn grootverbruikers' De gasbesparing waar Nederland zich volgens het nieuwe EU-noodplan aan moet houden, moet volgens energie-expert René Peters (TNO) vooral opgebracht worden door consumenten en grootverbruikers in de industrie.
Gasopslag Bergermeer heeft een opslagcapaciteit van 4,1 miljard m3. De totale capaciteit in Nederland voor gasopslag is ongeveer 12,5 miljard m3. Ter vergelijk: het totale Nederlandse aardgasverbruik was in 2021 40 miljard m3 (cijfer CBS).
1. Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd. In figuur 1 vind je de verdeling naar landen. Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Omdat wij in Nederland niet genoeg van dat hoogcalorisch gas hebben, importeren we dat uit Rusland en Noorwegen. Het laagcalorische gas dat we in Groningen winnen, is veel meer dan we hier in Nederland kunnen gebruiken. Dat gas exporteren we dus in grote hoeveelheden naar andere landen.
Zo hebben we de energiebelasting, de opslag duurzame energie en de btw. Bij de huidige gasprijzen zijn die heffingen samen goed voor zo'n 30 procent van de totaalprijs, volgens energieleverancier Essent. Deze combinatie van factoren zorgt er dus voor dat jij een stuk meer voor je gas betaalt, dan je mede-Europeanen.
De gasvoorraden zijn de afgelopen maanden voortvarend aangevuld. De vulgraad in Nederland, die in 2021 bleek steken op 61,7 procent, is inmiddels gestegen tot 90,4 procent. Hiermee heeft Nederland het beoogde doel om op 1 oktober op 80 procent uit te komen ruimschoots gehaald.
In het Nederlandse deel van de Noordzee is in 2021 door alle gasproducenten gezamenlijk, 8,9 miljard kuub gas gewonnen. NAM heeft daarvan 1,7 miljard kuub geproduceerd en is daarmee de derde gasproducent op zee.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.
Tussen 2012 en 2020 schommelde het totale gasverbruik tussen de 38 en 44 miljard kubieke meter.
Per 1 januari 2021 bedraagt de totale ontdekte gasvoorraad in ontwikkelde en niet ontwikkelde voorkomens samen 138,2 miljard Nm3. De reserves van totaal 92,4 miljard Nm3 bestaan voor 6,6 miljard Nm3 uit reserves in het Groningenveld en 85,8 miljard Nm3 in de overige (kleine) velden.
Gemiddeld gasverbruik per dag
Een Nederlands huishouden verbruikte in 2021 gemiddeld 1470 kuub gas: per dag is dat 4 kuub. Uiteraard ligt het gemiddelde gasverbruik per dag in de winter hoger dan in de zomer, omdat de kachel dan vaak aanstaat.
Welk land heeft de hoogste gasprijs? De hoogste gasprijs in Europa is, volgens de Household Energy Index, te vinden in Zweden. Een huishouden dat een nieuw energiecontract afsluit, betaalt in Zweden gemiddeld € 30,03 cent per kWh gas, inclusief belastingen.
In de staafdiagram is goed te zien dat gas in onze buurlanden beduidend goedkoper is dan bij ons. In Duitsland betaalt een huishouden ruim 14 eurocent per kWh en in België (Brussel) ruim 12 eurocent, bijna de helft van het tarief in Nederland. In Oost-Europa is de gasprijs voor huishoudens nog veel lager.
De verlaging van de gasprijs moet de gevolgen van de inflatie voor de Duitsers beperken. Scholz gaat ervan uit dat energiebedrijven deze verlaging helemaal doorberekenen aan de consument. Zo wil hij huishoudens tegemoetkomen die door de hoge energieprijzen moeite hebben om rond te komen.
2023/2024: 0,0 - Per 1 oktober dit jaar wordt geen gas meer gewonnen in Groningen. Cijfers op basis van berekeningen GTS. Een gasjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september. In gasjaar 2023-2024 kan het in zeer uitzonderlijke situaties nodig zijn om in beperkte mate gas uit het Groningenveld te winnen.
De Nederlandse overheid krijgt aardgasbaten uit verschillende aardgasvelden, waarvan het Groningenveld veruit het grootste is. De gaswinning had de Nederlandse overheid tot 2018 al 417 miljard euro (omgerekend naar prijsniveau 2018) opgeleverd.
Noorwegen is al een geruime tijd extreem welvarend. Dit danken de Noren voor een groot deel aan hun gigantische voorraden aardolie en gas. Sinds de invasie van Oekraïne zijn de gasprijzen verdriedubbeld en vanwege de sancties tegen Rusland is Noorwegen nu de grootste gasleverancier van Europa.
In Groningen, onder Slochteren, ligt het grootste gasveld van Europa. Het Groningen-gasveld heeft een geschatte oppervlakte van 900 km2.
Nederland heeft officieel de hoogste gasprijs van Europa. Huishoudens betaalden in juli gemiddeld 2,76 euro per kuub gas bij het kiezen van een nieuw energiecontract. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van vorige maand. Onze gasprijs is nu ruim twee keer zo hoog als het gemiddelde in Europa.
Wat is beter: aardgas of steenkool? Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Ze dragen dus allebei bij aan klimaatverandering. Bij inzet van aardgas wordt wel minder CO2 (en overige stoffen) uitgestoten dan bij steenkool.