Wil je een betonnen afsluiting plaatsen, dan moet deze natuurlijk stevig in de grond verankerd worden. Bij een afsluiting met klassieke betonplaten worden de palen, waartussen de platen komen, in de grond vastgezet met beton. De palen moeten diep genoeg zitten om voldoende stevigheid te bieden.
Knip de spandraad door met een tang. Bevestig een draadspanner aan een nieuw stuk spandraad en bevestig deze aan de eindpaal door de spandraad rond de paal te wikkelen. Verbind dan de spandraad met de draadspanner en span deze op (nog niet te strak). Plaats 3 spandraden: bovenaan, onderaan en in het midden.
Open afsluitingen (van draad of draadgaas) kunt u zonder vergunning plaatsen tot 2 meter hoog. Het plaatsen van ieder ander type afsluiting of hekwerk is vergunningsplichtig. Onder voorwaarden kan een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden.
Je moet echter niet enkel rekening houden met de buren, maar ook met de vereisten van de wetgever. Zo stelt de regel dat een levende haag op een minimum afstand van 50 centimeter van de scheiding geplaatst moet worden, als het gaat om een niet-gemeenschappelijke haag.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
De goedkoopste tuinafsluiting is een groene afsluiting of een draadafsluiting. De prijzen liggenhier tussen de € 5 à € 10 per lopende meter. Een groen afsluiting, zoals een beukenhaag of taxushaag, heeft uiteraard wel nog jaarlijks 2 snoeibeurten nodig. Maar dat kost je uiteraard niets extra.
Paalhouders met een pin moet je altijd in de grond betonneren. De pin zelf moet volledig in de grond zitten, wat ongeveer zo'n 70 centimeter is.
Je kan je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 15 euro per lopende meter voor de plaatsing van de afsluiting. Wil je een omheining laten plaatsen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis & vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van tuinafsluitingen.
Hoe diep staat een betonpaal in de grond? Een betonpaal staat gemiddeld 55 cm tot 60 cm diep in de grond.
De paal wordt minimaal 60 cm in de grond geplaatst waaraan het gaashekwerk vervolgens wordt bevestigd. De palen worden standaard geleverd op een lengte van 200 cm, wij adviseren 4 draadkrammen per paal te gebruiken(paal kun je ook korter zagen). Plaats vervolgens om iedere 2/2,5 meter een paal in de grond.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
Zorg dat het loodrecht gebeurt. Door een touwtje waterpas uit te spannen op de hoogte waar de koppen van de paalhouders moeten komen, kunnen deze precies op gelijke hoogte worden ingeslagen. Zaag de palen op de juiste lengte af en plaats de eerste in de paalhouder. Zet deze precies loodrecht (stellen met waterpas!)
Let op: je hebt drie spandraden nodig, één onderaan, één in het midden en één bovenaan. Je hebt ook spanners nodig om de spandraden te verstevigen (drie per hoekpaal) én binddraad om de tuindraad aan de spandraden te bevestigen.
De functies van een betonpoer of paalhouder
Paalhouders zijn uitermate geschikt om de palen van een schutting op te bevestigen op een moeilijk doordringbare ondergrond. Ook kun je deze rechtstreeks bevestigen op bijvoorbeeld hardhout of cement. Ditzelfde geldt voor grondankers.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.
Bovendien zijn hazelaarschermen weerbestendig en duurzaam, u mag er dan ook vanuit gaan dat de levensduur ruim 10 jaar zal zijn.
De buren moeten meewerken aan de oprichting van een scheidsmuur. Zoals hiervoor al aangegeven kunnen buren te allen tijde de medewerking van de andere buur vorderen voor het oprichten van een schutting of andere erfafscheiding op de erfgrens. Dit geldt als er nog geen scheidsmuur op de erfgrens staat.
U mag de schutting direct tegen de erfgrens plaatsen. Als u deze op de erfgrens wilt plaatsen bent u in ieder geval verplicht dit met de buren te bespreken. Beide partijen dienen dan de helft van de kosten te betalen. Zonder toestemming van de buren mag u geen schutting plaatsen.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.