Een heeldrop, ook wel een offset genoemd, is het verschil in zooldikte tussen de hak en de teen. Vooral bij hardloopschoenen wordt hier veel overgesproken. Een lagere heeldrop wil niet altijd zeggen dat er minder demping is, of dat het een neutrale of antipronatieschoen is.
Heeldrop (offset)
Als je schoenen met een gemiddelde tot lage heeldrop (tot en met acht millimeter) draagt, land je meestal op je voor- of middenvoet. Bij hardloopschoenen met een hoge heeldrop (tussen tien en twaalf millimeter) is de kans groot dat je op je hiel landt.
De Zero Drop betekend dat je schoenen geen onnatuurlijk hak meer hebben, je voet staat vlak in je schoen, waardoor je veel logischer gaat landen. Je land hierdoor automatisch op je middenvoet in plaats van je hak. Ga maar eens op je blotevoeten lopen, wedden dat je niet op je hak gaat landen.
Over het algemeen geldt de dat je na 1000 kilometer een hardloopschoen moet vervangen. Je hardloopschoenen zijn dan meer dan 35 procent van hun oorspronkelijke demping kwijt, waardoor je een grotere kans loopt op blessures.
Een lagere offset is beter voor de meeste soorten kniepijn, inclusief het iliotibiale band syndroom en het tractus iliotibialis frictiesyndroom. Maar als je knieën pijn doen doordat je tijdens het lopen compenseert voor je plantaire fasciitis, zou je baat kunnen hebben bij een grotere offset.
HOKA ONE ONE is in 2009 ontstaan in de Franse Alpen. De woorden 'Hoka one one' staan in de Maori-taal voor 'aarde' en 'vliegen'. De schoenen van het merk geven je namelijk het gevoel dat je vliegt over de aarde.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Het slijtagepatroon van je oude hardloopschoenen vertelt al veel over jouw pronatietype; de loopanalyse van een specialist nog veel meer, omdat ook factoren als gewicht en stand van de voeten een rol spelen in het kiezen van de beste schoen.
Een goed paar loopschoenen gaan gemiddeld 850 tot 1000 kilometer mee. Hoe snel je jouw loopschoenen moet vervangen is dus afhankelijk van hoe vaak je loopt. Er zijn enkele manieren waarop je je trainingskilometers kan bijhouden.
RECYCLE JE HARDLOOPSCHOENEN
In iedere Runnersworld winkel kun je sinds 2016 jouw oude hardloopschoenen inleveren. Van het gerecyclede materiaal worden weer nieuwe hardloopbanen, kinderspeelplaatsen en zelfs veters gemaakt.
Breede teenruimte: Als je op blote voeten loopt, voel je letterlijk niks om je tenen zitten. Om dit gevoel zo veel mogelijk na te bootsen, zijn de schoenen net wat breder gemaakt bij de tenen dan bij een gewone schoen. Dit zorgt voor extra teenruimte en vrijheid.
Vivobarefoot: het meest gekende merk barefoot schoenen wereldwijd! Vibram Fivefingers: dit merk van barefoot schoenen was zowat de grondlegger van de barefoot running beweging. Vibram Furoshiki: deze minimalistische schoen wordt ook wel de wrapping sole genoemd. Skinners: het is geen schoen, maar ook geen sok.
Als je de Barefootschoenen aanhebt, zitten er geen isolerende rubberen of plastic zolen tussen jouw lijf en de aarde. Het leer geleidt de aarde-energie net zo goed als jouw eigen voetzolen.
En wat veel mensen niet weten, is dat trailschoenen ook heel goed gebruikt kunnen worden als wandelschoenen. Ze zijn soepel, licht, stabiel en stevig. Voor diegenen die graag zowel wandelen als hardlopen in de vakantie, scheelt het een extra paar schoenen om mee te nemen.
De perfecte hardloopschoen bestaat niet. Ieder model is uniek en heeft een andere demping, pasvorm en stabiliteit. In het algemeen kun je hardloopschoenen onderverdelen in neutrale schoenen en antipronatie schoenen. Deze verschillende typen hebben te maken met de manier waarop je loopt.
Behandeling van overpronatie
De opties zijn vooral het doen van oefeningen om de voeten hun natuurlijke kracht en looppatroon terug te geven en het dragen van zooltjes. Oefeningen die je zou kunnen doen zijn onder andere de hielspoor oefeningen voor kracht die we eerder beschreven hebben.
Door af te wisselen met meerdere paren hardloopschoenen kun je de levensduur van je schoenen verlengen. De slijtage van je schoenen neemt namelijk progressief toe en dit proces wordt vertraagd door je schoenen tussen trainingen voldoende tijd te geven om te herstellen.
Uiteraard is dit voor een gedeelte totaal afhankelijk van smaak en voorkeur, maar een aantal goede duurzame merken die werken volgens eerlijke regels zijn: Durea schoenen, Gijs, Xsensible Schoenen en Magnanni. Deze schoenen worden geproduceerd onder eerlijke omstandigheden in Nederland en Spanje.
Een overzicht van oktober 2011 van 18 jaar lang onderzoek gepubliceerd in Footwear Science laat zien dat hardloopschoenen van hoge kwaliteit meer dan 950 kilometer kunnen meegaan. Maar deskundigen raden meestal aan om je hardloopschoenen om de 500 tot 800 kilometer te vervangen.
Het aantal kilometers dat je op de schoenen loopt: hoe meer je loopt, hoe sneller je aan een nieuw paar schoenen toe bent. Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af.
De meest voorkomende eigenschappen bij veel Asics running schoenen zijn de gel laag en de hoge mate van comfort waardoor makkelijk vele kilometers aflegt zonder je voeten te overbelasten. Het merk blijft zicht verbeteren door de steeds beter wordende pasvorm en extra comfort.
Kiprun, het hardloopmerk van de Franse winkelketen Decathlon, denkt op beide problemen een antwoord te hebben gevonden met de KD900x, de eerste carbonschoen van het merk. Die kost slechts 150 euro namelijk, en gaat volgens de makers zo'n 1000 kilometer mee.
De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens te veel naar binnen. Er komt veel druk op de binnenkant van de voet te staan. De enkel zakt in naar binnen. Dit zijn de kenmerken van een overpronerende loper.
Vervang je tennisschoenen ruim van tevoren, dus al voordat je oude tennisschoenen zijn versleten. Tijdig vervangen voorkomt blessures, omdat de schokabsorptie van versleten schoenen sterk is afgenomen. Haal tennisschoenen na het tennissen altijd even uit je sporttas, zodat ze kunnen drogen.