Een hoorzitting kan een kwartier tot een uur duren. Dit verschilt per hoorzitting en hangt onder andere af van de toelichting die u zelf geeft.
Een hoorzitting is een bijeenkomst waarbij iedereen die betrokken is haar of zijn mening kan geven. Tijdens de zitting worden alle meningen gehoord. Horen kan op verschillende manieren. Overheidsorganisaties kiezen zelf hoe zij horen.
Een hoorzitting is niet verplicht. U kunt er dus ook voor kiezen om geen hoorzitting te houden.
Als u een bezwaarschrift indient, krijgt u daarna vaak een uitnodiging voor een hoorzitting. De organisatie vraagt u, en eventueel ook andere betrokkenen, om een mondelinge toelichting. Dit heet 'horen'.
Degene die het bezwaar heeft ingediend, krijgt een uitnodiging voor de hoorzitting. De hoorzitting wordt gehouden met onze juridisch medewerker. Dit gebeurt telefonisch, via beeldbellen of op locatie. Tijdens de hoorzitting kunt u uitleggen waarom u het niet eens bent met de voorlopige negatieve beslissing.
De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen. Vanwege de privacy van de betrokken personen zijn de volgende zaken niet openbaar: belastingzaken.
Hoe lang het duurt voordat u een dagvaarding ontvangt, is afhankelijk van de omvang van uw zaak. Bij eenvoudige zaken ontvangt u bij voorkeur binnen 1,5 jaar na constatering van het strafbare feit een dagvaarding.
Tijdens het hoorgesprek kunt u uw bezwaarschrift nader toelichten en/of aanvullende argumenten aanvoeren. Door het persoonlijk contact met de inspecteur kunt u direct vragen aan elkaar stellen en dit werkt soms productiever dan wanneer dit vragenvuur schriftelijk plaatsvindt.
Er is een wettelijke termijn waarin de overheid op uw bezwaar moet reageren. In de meeste gevallen is dit 6 weken.
Automatische dwangsom
Na ontvangst van uw ingebrekestelling, heeft de IND 2 weken de tijd om alsnog te beslissen. Doet de IND dat niet? Dan moet de IND een dwangsom betalen en kunt u in beroep gaan bij de rechter. Een dwangsom is een boete die de IND aan u moet betalen.
De Afdeling bestuursrechtspraak streeft ernaar om binnen zes weken na een rechtszitting uitspraak te doen. Mocht er meer tijd nodig zijn, dan krijgt u bericht dat deze termijn nog eens met zes weken wordt verlengd.
Als direct kan worden vastgesteld, dat er formele belemmeringen zijn om (inhoudelijk) op het bezwaarschrift in te gaan, is het bezwaarschrift kennelijk niet-ontvankelijk. Belanghebbenden hoeven niet te worden gehoord. Bestaat er maar enige vorm van twijfel over de ontvankelijkheid, dan moet worden gehoord.
De beslistermijn
De beroepstermijn is zes weken na de dag van ontvangst van de verkeersboete (de brief van het CJIB). Voorbeeld: Ontvang je op 12 oktober 2018 een verkeersboete, dan heb je tot 23 november 2018 om in beroep te gaan. Vervolgens heeft de officier van justitie tot 15 maart 2019 om te beslissen.
Een hoorzitting vindt niet bij de rechtbank plaats. Er is ook geen rechter bij. U vertelt uw verhaal aan de hoorcommissie, die bestaat uit een voorzitter en een secretaris. Dit zijn ambtenaren in gewone kleren.
U moet het bestuursorgaan dan 'in gebreke stellen'. Dat moet schriftelijk: u geeft het bestuursorgaan dan nog 2 weken de tijd om alsnog te beslissen. Als dat niet tijdig gebeurt, moet het bestuursorgaan u een dwangsom betalen: u krijgt dan een paar tientjes per dag dat het (na die termijn van 2 weken) te laat is.
De beslistermijn voor het bestuursorgaan bedraagt twaalf weken als een adviescommissie bezwaarschriften is ingesteld (artikel 7:10 lid 1 jo. artikel 7:13 lid 1 Awb). Gelet op deze Awb-termijnen hoeft de bezwaarfase maar 12 tot 18 weken te duren. In de praktijk duurt de bezwaarfase vaak langer.
De algemene termijn waarbinnen u beroep moet aantekenen tegen een beslissing op bezwaar is dus 6 weken. Deze 6 weken gaan lopen op de dag na de dagtekening van de beslissing op bezwaar. Soms wordt in de beslissing op bezwaar een afwijkende verzenddatum genoemd.
Wanneer niet of niet tijdig is betaald stuurt het bevoegd gezag een 2e aanmaning. Als na de aanmaning nog niet wordt betaald, kan het verschuldigde bedrag bij dwangbevel worden ingevorderd. Dat dwangbevel is de officiële kennisgeving waarin de verplichting tot betaling van de dwangsom is vastgelegd.
Als u een brief naar een overheidsorganisatie stuurt, krijgt u binnen 2 tot 3 weken een reactie. Kan uw brief niet binnen 3 weken worden afgehandeld? Dan krijgt u binnen die 3 weken een behandelingsbericht. In het bericht staat waarom directe afhandeling niet lukt en wanneer u uw antwoord kunt verwachten.
Een verdachte vier jaar laten wachten op de behandeling van zijn zaak is in strijd met artikel 6 van het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Daarin wordt iedere burger een eerlijk proces gegarandeerd.
Een sepot betekent dat u niet langer als verdachte wordt beschouwd. U wordt niet vervolgd en de strafzaak is voor justitie afgedaan. Wanneer de politie (mondeling) tegen u zegt dat de zaak wordt geseponeerd, moet u altijd vragen om een schriftelijke bevestiging.
Bewijsregels. In hoofdlijnen en vrij vertaald gelden de volgende bewijsregels binnen het strafrecht; Voor een bewezenverklaring zijn slechts twee bewijsmiddelen nodig. Dit noemen we ook wel het strafrechtelijk bewijsminimum.
Dat kan verschillende oorzaken hebben: de rechter moet de zaak goed bestuderen, overleggen met collega's, of de werkdruk is zodanig dat de uitspraak om die reden op zich laat wachten.
De zeven dagen is een minimale termijn. De zitting kan dus bijvoorbeeld ook pas drie maanden na betekening van de dagvaarding plaatsvinden. Tot uiterlijk 1 jaar na betekening van de dagvaarding kan de zitting worden ingepland. Zittingen kunnen altijd van maandag tot en met vrijdag plaatsvinden.