Geregistreerde minderjarige verdachtenIn 2022 waren 17.500 minderjarigen geregistreerd als verdachte van een misdrijf. Per 1.000 12- tot 18-jarigen zijn dat 14,4 jongeren. Deze jongeren zijn minstens één keer verdacht geweest van een misdrijf.
In 2022 werd 1,4% van de minderjarigen (12 tot 18 jaar) als verdachte van een misdrijf geregistreerd. Onder jongvolwassenen was dat 2,0% in dat jaar. Uitgesplitst naar verschillende bevolkingsgroepen zijn de ontwikkelingen in de laatste jaren vergelijkbaar met de algemene trend.
In totaal werd 1,4 procent van alle jongeren van 12 tot 18 jaar verdacht van een misdrijf in 2022.
Jongeren worden het meest verdacht van vermogensdelicten, zoals diefstal. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen en jongeren van verschillende leeftijdsgroepen. Bij jongens van 15 tot 18 jaar kwamen deze delicten met 1,6 procent het meest voor in vergelijking met andere jongeren.
Zowel in 2018 als 2022 was het aantal verdachte jongens 21 per 1.000 jongens; het aantal meisjes steeg van 6 naar 8 per 1.000 meisjes (figuur 2.3). In 2022 is onder minderjarige jongens een lichte stijging in het relatieve aantal verdachten ten opzichte van 2021 te zien (20 per 1.000 in 2021; 21 per 1.000 in 2022).
Welke mensen plegen nou eigenlijk de meeste criminaliteit? Opvallend is dat mannen veel vaker dan vrouwen delicten plegen. Mannen zijn ook weer vaker slachtoffer van delicten, behalve als het om sexuele delicten gaat. Jonge mensen plegen in verhouding tot oudere mensen veel meer criminaliteit.
'Jongeren worden soms fysiek bedreigd of geïntimideerd om criminele dingen te doen, zoals drugspakketjes vervoeren. Criminelen gaan vaak specifiek op zoek naar jongeren die hier mogelijk vatbaar voor zijn, zoals jongeren met schulden of drugsproblemen of jongeren met een lichte verstandelijke beperking.
Jong volwassen mannen van Marokkaanse herkomst spannen de kroon met een verdachtencijfer van bijna 20%, gevolgd door Antilliaans-Nederlandse jonge mannen met 13%. Van de minderjarige jongens van Marokkaanse herkomst is bijna 13% verdacht.
In zijn algemeenheid kun je zeggen dat typische pleegbuurten waar de politie de meeste jeugdcriminaliteit registreert zich kenmerken door relatief veel horeca, uitgaansgelegenheden en winkels.
Vroeger werd gedacht dat criminaliteit aangeboren is, dat is niet zo. Wél kunnen erfelijke factoren invloed hebben op crimineel gedrag. Risicofactoren voor individueel crimineel gedrag: Aangeleerd in gezin (gebrekkige opvoeding) of vriendengroep (groepsdruk, status).
Pablo Emilio Escobar Gaviria (Rionegro, 1 december 1949 – Medellín, 2 december 1993) was een beruchte Colombiaanse drugsbaron, die een van de rijkste mensen ter wereld werd door zijn wereldwijde handel in cocaïne.
1. Klaas Bruinsma. Bruinsma was de eerste echte drugsbaron van Nederland. Eind jaren tachtig was hij zelfs de grootste drugsbaron van Europa.
Minderjarigen plegen delicten dus vaker samen met anderen dan meerderjarigen. Geslacht: Over het algemeen geldt dat jongens (veel) vaker bij jeugdcriminaliteit zijn betrokken dan meisjes. Het is echter opvallend, dat wanneer meisjes delicten plegen, ze dit veel vaker samen met anderen doen dan jongens.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad als u op dat moment 12 jaar of ouder bent. Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking;dan wel 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Ook minderjarigen, dat wil zeggen jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, kunnen een strafblad krijgen. Voor de registratie van strafbare feiten gelden dezelfde regels als voor meerderjarigen. Justitiële gegevens van jongeren met een strafblad worden altijd verstrekt aan de rechter en de officier van justitie.
Risicofactoren bij jongeren
Persoonlijke factoren, zoals gender, familiebanden en religie. Psychologische factoren, zoals mate van zelfcontrole, uitzicht op de toekomst en een antisociale persoonlijkheid. Criminaliteit, zoals criminele achtergrond, criminele vaardigheden bezitten en bereidheid tot geweld.
In 2022 waren 17.500 minderjarigen geregistreerd als verdachte van een misdrijf. Per 1.000 12- tot 18-jarigen zijn dat 14,4 jongeren. Deze jongeren zijn minstens één keer verdacht geweest van een misdrijf. Onder jongvolwassenen van 18-25 jaar waren 36.490 geregistreerde verdachten.
De grootste groep allochtonen bestaat uit mensen van Marokkaanse herkomst: 10,6 procent van de gevangenen heeft ten minste één ouder die in Marokko geboren is. Daarna volgen gevangenen van Surinaamse (9,7 procent), Antilliaanse (8,3 procent) en Turkse (4,9 procent) herkomst.
De grootste bevolkingsgroep zijn Nederlanders zonder migratieachtergrond. Zij vormen 74,8% van de bevolking. De grootste groep Nederlanders met een migratieachtergrond wordt nog steeds gevormd door personen (met een ouder) van Turkse herkomst.
De gemeente Heerlen staat op nummer 1 in de ranglijst van de donderdag gepubliceerde Onderwereldkaart, een onderzoek van RTL naar de kwetsbaarheden van Nederlandse gemeenten voor zogeheten ondermijnende criminaliteit. Kerkrade staat op nummer 2, gevolgd door Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Schiedam.
Crimineel gedrag kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Vaak stapelen problemen zich op. Het gaat bijvoorbeeld thuis niet goed, er zijn geldproblemen, relatieproblemen of geweld. Tegelijkertijd gaat het op school misschien niet lekker en heb je problemen met je docenten (we noemen dit ook wel gedragsproblemen).
Criminaliteit kan door veel oorzaken ontstaan. Vaak spelen verschillende factoren mee zoals de persoonlijkheid van iemand, de thuissituatie waar hij uitkomt en/of andere factoren in zijn omgeving. Schoolverzuim is bijvoorbeeld ook één van de factoren die crimineel gedrag bij jongeren be-vorderen.