Turks (Türkçe) is een van de Turkse talen en de officiële taal van Turkije.
Anno 2022 wil Turkije geen Turkey meer worden genoemd, maar Türkiye. De Verenigde Naties hebben intussen met dit verzoek ingestemd.
Verreweg de meeste Turken wonen in een van de zeven Turkse republieken: Turkije, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en Turks Cyprus; daarnaast wonen nog grote populaties (elk met meer dan 10 miljoen) Turkstaligen in Rusland, China, Iran en de Europese Unie.
Turks is de moedertaal.
Daarnaast wordt er in Turkije ook Koerdisch, Arabisch, Armeens en Grieks gesproken. Wereldwijd spreken 150 miljoen mensen de Turkse taal en haar dialecten.
Turken zijn mensen die een Turkse achtergrond hebben of die voorouders hebben die in Turkije geboren zijn en hun cultuur, moedertaal, etniciteit en/of religie met elkaar gezamenlijk hebben. In ruimere (etnische) zin vallen ook de andere Turkse volkeren uit Eurazië hieronder.
Aan de ene kant is Turks moeilijk omdat het sterk afwijkt van wat we gewend zijn wat betreft grammatica (veel uitgangen), de zinsopbouw en de woordenschat, maar aan de andere kant is Turks weer heel consequent. Als Nederlanders zijn we gewend aan uitzonderingen in de taal.
Turks (Türkçe) is een van de Turkse talen en de officiële taal van Turkije.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Volgens Geschiedenis woonden de Turken van 10 000 v. Chr. rond een grote binnenzee, die het grootste deel van Centraal- Azië omvatte tussen de Kaspische zee, het Hindoeïstische Kush en de Himalaya's.
In Turkije is het verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten is een belediging. U kunt strafrechtelijk worden vervolgd.
Het Ottomaanse Rijk begon met een Turkse stam in Centraal-Azië. Vanwege de Mongoolse invasie in de 13e eeuw vluchtte stamhoofd Ertugrul met zijn 400 ruiters westwaarts, waar hij trouw zwoer aan de sultan van Rüm in het huidige Turkije. Als beloning kreeg hij een klein emiraatje aan de grens met het Oost-Romeinse Rijk.
De echte geschiedenis van de Turken begint met de komst van Turkse stamgroepen naar West-Azië. Sinds de 5e eeuw na Christus waren Turkse stammen van Zuid-Siberië naar Centraal-Azië en vandaar naar Oost-Europa (uitlopers van de noordelijke Kaukasus, de Wolga-regio) gemigreerd.
De familie vertoont enkele sterke overeenkomsten met een aantal andere talen, waaronder Japans, Mongools en Koreaans, wat bij sommige taalkundigen het idee van een zogeheten familie der Altaïsche talen teweeg heeft gebracht.
De naam "Hunnen" werd vanaf dan gebruikt voor meerdere nomadische verbonden van volkeren van verschillende afkomst (Turkse, Mongoolse, Iraanse, Oeraalse en mogelijk andere Siberische en Centraal-Aziatische volkeren) met een gelijksoortige levenswijze.
Gooien met water wanneer je afscheid neemt van iemand.
De inwoners zullen het erg waarderen dat je hen begroet in hun eigen taal. Kijk niet verbaasd als ze – terwijl ze dit zeggen – met hun linkerhand langs hun hart gaan. Ook een omhelzing tussen Turkse mannen is dan niet vreemd. Vrouwen kussen en omarmen elkaar.
Mannen begroeten elkaar twee maal met een lichte aanraking van het voorhoofd, links en rechts. Tussen man en vrouw is nauwelijks contact wanneer ze elkaar ontmoeten en geen familie zijn. Glimlachen is ook meer een westerse gewoonte. In Turkije kom je minder mensen tegen die glimlachen naar elkaar.
Tamam, özür dilerim.
Hoe gaat het met je? Nasılsın? En met jou? Ya sen?
hoi (interjection): merhaba.
Hoe lang duurt het voor ik Turks kan spreken? Na 3 uur leren kunt u al uw eerste gesprekken voeren, en na 50 uur leren zult u het Turks vloeiend kunnen spreken. En als u dan aansluitend nog een uurtje films of een serie in het Turks bekijkt, maakt u nog meer vorderingen.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...