Condenswater is normaalgezien drinkbaar (komt uit de lucht dus is zo zuiver als iets). Maar hou er rekening mee dat dit water van tussen de warmtewisselaar komt (die metalen lamelletjes op je binnen of buitenunit).
Condenswater van een airco afvoeren
Het condenswater moet worden afgevoerd. Dit kan met een afvoerbak of met een systeem waarmee het water wordt afgevoerd . Dat afvoeren gaat dan via een leiding. Dat kan binnenshuis naar een opvangbak of via de riolering.
Bij mobiele airco's komt het condenswater in een speciaal opvangbakje, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen. Een gemiddelde airco produceert namelijk 1 tot 2 liter condenswater per uur.
Elke airco heeft een vorm van condens afvoer nodig. Dit is mogelijk op verschillende manieren. De beste manier is om de condens door een 16/18mm afvoerslang naar beneden te laten lopen.
De koelvloeistof haalt de warmte uit de lucht, de overgebleven koele lucht wordt de kamer in geblazen. De onttrokken warme lucht wordt via een afvoerslang weer weggeleid. Mobiele airco's werken als verkoeler van lucht, maar ook als luchtontvochtiger. Warme lucht bevat namelijk meer waterdamp dan koude lucht.
De meeste airco's hebben een afvoerbak voor het condenswater en een systeem van pvc-buizen waarmee het water kan afgevoerd worden. Sommige inbouwtoestellen beschikken over een afvoerpomp om het condenswater hogerop in het vals plafond te pompen en dan via zwaartekracht naar de riolering af te voeren.
Een mobiele airco heeft een slang die je lucht van buiten moet krijgen om goed te kunnen koelen. Als je deze slang uit het raam laat hangen kan het gebeuren dat er te veel warme lucht door de ramen naar binnen stroomt en je airco niet goed werkt.
Airco lekt water een tijd na de installatie
Om condenswater af te voeren, bevat de binnenunit een waterafvoer naar buiten. Het kan zijn dat er zich na verloop van tijd vuil nestelt in de waterafvoer. Een waterafvoer dat vuilresten bevat blokkeert de afvoer waardoor het niet meer weg kan met lekkage binnen als gevolg.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Anders dan een ventilator of aircooler (luchtkoeler) komt een airco altijd met een afvoerslang en is deze bedoelt om vocht en warmte naar buiten te leiden.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
De afvoer van de airconditioning is verstopt
Gecondenseerd water gaat via de afvoer naar buiten, waar het op gepaste wijze moet worden afgevoerd. Dit is een normaal proces, maar soms kan de afvoer van de airconditioner vuil, materie en zelfs insecten verzamelen en uiteindelijk verstopt raken.
Het verlagen van de luchtvochtigheid door airconditioning biedt verschillende voordelen: De ontvochtigingsfunctie van airconditioningsystemen is zeer efficiënt, waardoor de lucht tot wel 24 liter water per 24 uur kan worden afgezogen.
Het ontvochtigen met airconditiong werkt volgens een eenvoudig principe: De vochtige lucht wordt aangezogen. Vochtige lucht wordt langs een element geleid, hierdoor condenseert het vocht. Het vocht wordt opgevangen in het airconditioning-systeem.
Als je zeker wil weten dat jouw airco condensatievocht lekt schakel je het apparaat uit. Daarna kan je gelijk zien wat er precies aan de hand is. Is het condensatievocht, dan zal het stoppen wanneer je het apparaat uitschakelt. Is het echter vloeistof die uit het reservoir komt, dan zal dit doordruppelen.
koeltechnische lekkage
Als de airco snel gaat lekken, terwijl de temperatuurinstelling correct is, dan is de kans groot dat er te weinig koudemiddel in de airco zit. In dat geval kan de airco ook (binnenin) gaan invriezen om daarna te ontdooien. Zet de airco dan uit en laat deze geheel ontdooien.
Nadelen airco op een rijtje
Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor verkoudheid. Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
Airco versus CV
In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).
Een aircosysteem is vrijwel onderhoudsarm. Toch is het goed om minimaal 2 keer per jaar een check uit te voeren. Aangezien je met stof en vuil van buiten te maken hebt, is de kans aanwezig dat de werking van de airco met de tijd minder wordt.
Bij verbranding van het middel ontstaat fluorwaterstofzuur, ook wel waterstoffluoridegas. Dit gif kan al binnen een paar minuten dodelijk zijn in een kleine hoeveelheid bij aanraking met de huid.
De airco lekt water, omdat het vocht opneemt uit de lucht. De airco filtert het vocht uit je auto en laat het onder je auto via een rubberen slang weglopen. Dat plasje helder water onder je auto is dus zo bedoeld en absoluut geen reden tot paniek.
Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is. Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning.
Een airco unit bevat een koelmiddel dat heet freon. Het systeem van een airco is een gesloten systeem maar er zal helaas altijd koelmiddel lekken en verloren gaan.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een mobiele airco is een uitkomst voor extra verkoeling op een warme zomerdag, maar is niet geschikt om een hoge temperatuur in huis sterk terug te koelen. Over het algemeen koelt een airco namelijk maar een aantal graden terug.