Uramaki is een van de meest bestelde sushi soorten in restaurants. Deze sushi wordt ook wel “inside-out” sushi genoemd, omdat de stukjes binnenstebuiten zijn gekeerd. Uramaki sushi bestaat uit zeewier en sushirijst, waarbij het zeewier aan de binnenkant van de sushi zit.
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal) sushi volgt met 11,4% en uramaki California Roll sushi staat op de derde plek.
Een hosomaki is een dunne rol met rijst en meestal 1 ingrediënt en nori aan de buitenkant.
Het Japanse gerecht uramaki is binnenstebuiten gekeerde maki, een sushirolletje bestaande uit sushirijst, twee of drie soorten vulling en een velletje zeewier, zo gerold dat het zeewier aan de binnenkant en de rijst aan de buitenkant zit.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Futomaki sushi (dikke sushirol) is een dikke sushirolwaarbij een heel vel nori (zeewier) wordt gebruikt. Op het vel nori komt een laagje sushirijst, vaak met azijn speciaal voor sushirijst. Op de sushirijst kan een beetje wasabi worden gesmeerd afhankelijk van de bereider.
Rauwe vis op een bedje rijst | Nigiri
Nigiri is een sushi soort waarbij een plakje rauwe vis op een bedje rijst wordt geserveerd. Het is de sushi soort met een topping van rauw vis.
Inari Sushi bestaat uit tofu envelopjes gevuld met sushi rijst. Heerlijk bij uw sushi maaltijd en uitstekend geschikt voor vegetarische sushi liefhebbers. De tofu envelopjes hebben een zoete smaak door de verwerkte mirin en suiker. De envelopjes zijn klaar voor gebruik.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Kappa maki – sushi in zijn meeste simplistische vorm die er is bestaande uit komkommer omhult met sushi rijst en een norivel.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
De Oshinko Hosomaki sushi is een wat minder bekende soort. Deze sushi bevat natuurlijk geen vis, maar is wel gevult met Rettich. Deze langwerpige, witte wordtel geeft een pittige smaak, en is precies wat uw sushi nodig heeft.
Crushi is crunchy van buiten en sushi van binnen.
De Kamikaze roll, voorzien van: een overdosis mayonaise en tempura. De Philadelphia roll: met roomkaas. Tempura of Panko rolls: dat zijn gefrituurde snacks.
De juiste volgorde van de vis
Begin bij de witte vis, vervolg met de rode vis en ga verder van de lichtere vissen naar de wat vettere vissen. Bewaarde de vis met de sterkste smaak voor het laatste en eindig met zoete ei sushi.
Gerold, gebakken en gesneden in de stijl van maki sushi! De knapperige tempura garnalen en gebakken korst geven deze sushirol extra textuur/smaak en is perfect voor elke gelegenheid!
Tori: betekent kip. Kip wordt meestal niet in sushi gebruikt, maar wel in grillgerechten die je in sushi-restaurants vaak ook kunt eten.
Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van. Dit soort viskuit is verkrijgbaar in de originele licht oranje kleur, maar ook in het rood (gemengd met bieten), zwart (gemengd met octopus inkt) en groen (gemengd met wasabi).
Nori vellen hebben een ruwe en een gladde kant. Leg het nori blad met de ruwe kant naar boven.
Het woord sushi heeft een ietwat complexe betekenis. De term verwijst niet naar rauwe vis maar naar in azijn gemarineerde rijst. Sushi is de combinatie van die rijst met andere ingrediënten, waaronder (maar niet exclusief) vis. De gemarineerde rijst heet shari, rauwe vis heet sashimi.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.