De koopoptie is een afspraak in een koopovereenkomst, meestal bij de koop van bedrijven of woningen. Die afspraak houdt in dat de verkoper het goed verkoopt aan de koper, maar de koper de keuze heeft of hij of zij wel of geen gebruik maakt van zijn of haar optie om te kopen.
Optie tot koop (ook wel: koopoptie) geeft de huurder een mogelijkheid tot aankoop van het gehuurde pand over te gaan. Dit kan zowel tijdens de looptijd van de huurovereenkomst alsmede bij het aflopen ervan.
Het optiebeding is een beding in een overeenkomst waarbij één van de partijen een bindend aanbod doet aan de andere partij om een bepaalde overeenkomst te sluiten, op het moment dat de andere partij dit wenst. Een voorbeeld van een optiebeding is een koopoptie.
Recht van eerste koop (voorkeursrecht)
Een recht van eerste koop verplicht de verkoper de gerechtigde (koper) in de gelegenheid te stellen om te kopen, maar alleen op het moment dat de verkoper daadwerkelijk wil verkopen.
Een voorbeeld van een koopoptie is: huurder heeft het recht om na verloop van tien jaren na ondertekening van deze huurovereenkomst het gehuurde te kopen tegen tien keer de dan geldende huurwaarde op jaarbasis. Het recht van eerste koop en de koopoptie zijn in beginsel onherroepelijk.
Een koopovereenkomst, met een ouderwetse term ook wel aangeduid als een overeenkomst van koop en verkoop, is een overeenkomst, waarbij de verkoper zich verbindt een zaak te geven en koper zich verbindt daarvoor een koopprijs te betalen.
Dit is de verplichting die een verkoper heeft om een pand voor het de vrije markt op kan aan te bieden aan iemand die in de akte van levering is opgenomen. Deze acte is als het ware een eigendomsbewijs. Aanbiedingsplicht is bijvoorbeeld van kracht als een woningcorporatie een woning op de markt wil brengen.
Een recht op koop wordt in de praktijk ook wel een koopoptie genoemd, en een synoniem voor eerste recht van koop is voorkeursrecht. In de rechtspraak is echter bepaald dat het er niet om gaat welk kopje boven de afspraken staat vermeld. Beslissend is wat partijen nu daadwerkelijk hebben bedoeld.
Hoe werkt het
Het vestigen van een voorkeursrecht geeft aan de overheid het eerste recht van koop. Besluit een eigenaar tot verkoop dan moet hij de grond eerst aan de overheid aanbieden en kan dus niet direct de grondmarkt op. De overheid beslist of zij de grond al dan niet wil kopen.
Een optie is bindend
Omdat door het lichten van de optie de verkoop automatisch volgt, is het noodzakelijk dat alle modaliteiten van de verkoop (zoals de prijs, betalingstermijnen en voorwaarden) nauwkeurig in de optie zijn opgenomen. De optie is dan ook bindend voor zowel de koper als de verkoper!
Een optie nemen op een woning
Wanneer een verkoper jou een optie op een woning geeft, gaat hij ermee akkoord om de woning gedurende een bepaalde periode – die wordt onderling afgesproken en duurt doorgaans één tot veertien dagen – niet aan iemand anders te zullen verkopen.
De optie geeft doorgaans het recht om exclusief te onderhandelen met de koper in kwestie. Misschien heb jij een oogje op een huis waar al een optie op is. Zolang de verkoop niet definitief is, kan je zelf ook gewoon een bod doen. Een optie op een huis is meer gentlemen-agreement dan een juridische afspraak.
Dat voorkeursrecht kan worden gevestigd op grond van: een zelfstandige voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad, Provinciale Staten of de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit geldt maximaal 3 jaar.
Een belangrijk verschil met het voorkooprecht is dat de eigenaar bij een voorkeurrecht voorafgaandelijk aan het afsluiten van een verkoopovereenkomst met een kandidaat-koper, bij de begunstigde van het voorkeurrecht zal moeten aankloppen om te peilen of deze interesse heeft om het pand aan te kopen.
Artikel 3 vervalt van rechtswege na tien jaar na inwerkingtreding van het bestemmingsplan of inpassingsplan.
Het opstellen en verzenden van een factuur is namelijk een eenzijdige handeling van de ondernemer, waarmee het bestaan van een overeenkomst niet wordt bewezen.
Koopovereenkomst schriftelijk ontbinden
Schrijf de verkoper dan een brief. Zeg dat de verkoper het product niet heeft kunnen repareren. Of dat hij geen nieuw product wil geven. En dat u daarom de koopovereenkomst wilt ontbinden.
U kunt een koopovereenkomst alleen ontbinden als er sprake is van een ondeugdelijk product en: als u de verkoper de tijd hebt gegeven om het product te repareren of u een nieuw product te geven. En als het probleem daarna niet is opgelost. als de verkoper het product niet kan of wil repareren binnen een bepaalde tijd.
Voorlopig koopcontract opstellen
Voor de koop van een woning is het verplicht om een schriftelijke overeenkomst op te stellen. In principe maken de koper en verkoper zelf uit hoe ze zo'n koopcontract opstellen en wat erin wordt opgenomen. Vaak maak je hierbij gebruik van een standaard overeenkomst.
Rechten bij een koopovereenkomst
een product zonder beschadigingen; een compleet product; een product dat over de kwaliteiten beschikt die de verkoper heeft aangegeven; vermelding door de verkoper van bijkomende kosten, zoals bezorgkosten of installatiekosten.
Wanneer en waar teken je het voorlopig koopcontract? Hoe snel het voorlopig koopcontract kan worden getekend nadat je bod is geaccepteerd, is afhankelijk van de verkoopmakelaar. Soms kan dit al binnen een paar dagen. Je tekent het koopcontract meestal bij de verkoopmakelaar op kantoor.
De Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) verplicht eigenaren om een perceel waarop een voorkeursrecht is gevestigd, bij verkoop eerst aan de overheid (de gemeente, provincie of het Rijk) aan te bieden. Deze wet geeft overheden de mogelijkheid om een betere positie – en dus meer grip – op de grondmarkt te krijgen.
De Invoeringswet Omgevingswet is op 17 juni 2020 gepubliceerd in het Staatsblad. De aanvullingswetten bodem, geluid, natuur en grondeigendom zijn in de loop van 2020 gepubliceerd in het Staatsblad.
Voorkeursrecht = Bij voorkeursrecht krijgen bestaande aandeelhouders voorrang bij de uitgifte van nieuwe aandelen of (converteerbare) obligaties. voorkeursrecht is niet op de beurs verhandelbaar.
Staat een woning onder optie, dan is de woning voor een bepaalde tijd gereserveerd voor iemand. De woning mag in die tijd niet aan een andere partij verkocht worden. Staat een woning onder bod dan is de verkoper in onderhandeling met de mogelijke koper.