De berekening van je Body Mass Index (BMI) is een belangrijke methode om vast te kunnen stellen of je een gezond gewicht hebt of niet. Als de BMI 25 of hoger is, is er sprake van overgewicht.
Bij een BMI tussen de 18,5 en 25 heb je een gezond gewicht. Heb je een BMI tussen de 25 en de 30, dan heb je overgewicht en neemt de kans op aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten toe. Bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Gewichtstoename heeft deels te maken met de wereld waarin we leven: we worden met z'n allen steeds dikker door een ongezonde leefstijl van teveel eten, drinken en zitten. Maar daar bovenop komt dus het effect van de leeftijd.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen.
Je voelt je dik, schuldig, opgeblazen of vol na een dag waarop je wat meer dan normaal hebt gegeten. Maar zo snel als dat jij denkt dat je aankomt, kom je helemaal niet aan. Het is wetenschappelijk zelfs onmogelijk om in één dag aan te komen, tenzij je speciale genen hebt.
Het beste weegmoment is 's ochtends op een lege maag. Op die manier kan je het beste vergelijken. Na het eerste eetmoment is dat al niet meer zo: je eet en drinkt niet elke dag precies hetzelfde. Je gewicht kan dan verschillen.
Conclusie. Vet zorgt er voor dat je sneller dik wordt, maar het is niet zo verslavend als suiker? Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van vet en suiker juist is fataal, omdat suiker er voor zorgt dat meer dopamine vrij wordt gegeven en vet de extra kilocalorieën met zich meebrengt.
Je hebt risico op ondergewicht bij een omtrek onder de 79 cm (voor mannen) of 68 cm (voor vrouwen). Gezond is tussen 79 en 94, of tussen 68 en 80. Tot 102 en 88 cm wijst op overgewicht, daarboven wijst op obesitas.
Hier zie je een voorbeeld met het ideale gewicht van een persoon die 28 jaar oud is en 1m72 lang, afhankelijk van de lichaamsbouw. Lichaamstype “normaal”: [(172 – 100) + (28 / 10)] x 0,9 = 67,32. Het ideale gewicht is ongeveer 67 kilo.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
Wel weten we dat een slanker lichaam minder calorieën nodig heeft. Het kost bijvoorbeeld minder energie om je lichaam warm te houden en in beweging te krijgen. Zodra je je streefgewicht nadert, heeft je lichaam dus ook minder voedsel nodig om in balans te blijven. Hierdoor gaat het gewichtsverlies langzamer.
Hoeveel kilo is een kledingmaat? Gemiddeld is 5 kilo een kledingmaat. Echter kan dit per persoon verschillen op basis van je geslacht, leeftijd en lichaamsbouw. De verschillen variëren doorgaans van 4 tot zo'n 8 kilo.
Dit eten vermijd je best wanneer je gewicht wilt verliezen:
Eten vol lege calorieën: voeding die veel calorieën bevat, maar niets gezonds voor je lichaam doet. Denk aan frieten, maar ook deze voedingsmiddelen. Ketchup: Ketchup mag dan wel minder calorieën bevatten dan mayonnaise, het zit boordevol suiker.
Poepen en afvallen
Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow. Sterker nog, als je veel vezels binnenkrijgt kun je tot wel 1,5 kilo per eh… sessie verliezen.
Geef de moed na een dag te veel eten niet op
Ook al heb je een dag (of een weekend) ontzettend veel gegeten, gooi dan niet (we herhalen: niet) direct je gezonde eetpatroon in de prullenbak. Eén dagje losgaan is namelijk helemaal niet zo erg als je misschien denkt.