Je hebt je vast al eens afgevraagd: waarom is de gele trui eigenlijk geel? De kleur van een trui heeft vaak te maken met de sponsor van een ronde op dat moment. Zo heeft de gele trui in de Tour de France de kleur te danken aan het feit dat het organiserende blad op dat moment, l'Auto, op geel papier werd gedrukt.
De gele trui in de Tour de France is voor de leider in het algemeen klassement. Hij werd ingevoerd in de Tour van 1919 door toenmalig koersdirecteur Henri Desgrange. De eerste gele trui werd uitgereikt aan Eugène Christophe na afloop van de tiende etappe van dat jaar.
De Belg Eddy Merckx heeft het hoogste aantal gele truien in de Tour in ontvangst mogen nemen, namelijk 97. In 1935 won de Belg Romain Maes de Tour door alle dagen de gele trui te dragen.
Wout van Aert verliest gele trui in Ronde van Frankrijk aan topfavoriet Tadej Pogacar | VRT NWS: nieuws.
Truien Tour de France
De gele trui is geel, omdat de Franse sportkrant l'Auto vroeger hoofdsponsor was van de Tour en deze krant op geel papier werd geprint. De groene trui, de maillot vert. De drager van de groene trui heeft de meeste punten in het sprintklassement.
In de Tour de France krijgen renner die op een bepaald gebied excelleren een speciale trui om de schouders gehangen. De gele trui is voorbestemd voor de aanvoerder van het algemeen klassement, maar er is ook een groene en een bolletjestrui.
De truien worden uitgereikt aan de leider van een bepaald klassement, zoals het algemeen klassement, het puntenklassement voor de beste sprinter of het bergklassement voor de renner die de meeste punten heeft verzameld tijdens de beklimmingen in een ronde.
In de 10e etappe van de Tour worden er viermaal punten voor de bollentrui uitgedeeld. Tweemaal op een klim van de 4e categorie, eenmaal op een 3e categorie-klim en eenmaal op een 2e categorie-klim.
1. Eddy Merckx. U had misschien al geraden dat we geen andere naam op de eerste plaats van dit klassement konden zetten. Eddy Merckx is een van de beroemdste Belgen ter wereld maar ook zeker en vast de grootste wielrenner aller tijden.
De groene, bollen- én witte trui moeten zich tevreden stellen met elk 300 euro/dag.
De bolletjestrui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen.
Van Aert zorgt voor de twintigste Belgische groene trui in de Tourgeschiedenis. Geen enkel ander land doet beter. Eddy Merckx en Freddy Maertens wonnen er elk drie, Stan Ockers twee, alle andere landgenoten op de erelijst.
Elke ritwinnaar krijgt bijvoorbeeld 11.000 euro uitbetaald. Dat bedraagt daalt naargelang je finisht, tot aan de nummer 20 van die dag, die krijgt nog 300 euro. En ja, elke dag in de gele trui levert ook 500 euro op.
Tour de France 2022: Van Aert houdt groene trui.
De roze trui (Italiaans: maglia rosa) is de trui van de leider van het algemeen klassement in de Ronde van Italië. Hij is roze, omdat het de karakteristieke kleur is van de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, die namelijk op roze papier wordt gedrukt.
De strijd om de groene trui, oftewel het puntenklassement, in de Vuelta a España was in het verleden vaak in het voordeel van de klassementsrenners, daar elke etappe evenveel punten opleverde.
De regenboogtrui is de trui (wielrennersshirt) die de wereldkampioen in elk van de disciplines van de wielersport tot aan het volgende wereldkampioenschap mag dragen. De regenboogtrui wordt sinds 1927 aan de wereldkampioenen uitgereikt.
150.000 à 200.000 euro. Niet slecht voor een renner die zijn geld verdient met hard fietsen. Toch zijn dergelijke bedragen niet veel meer dan zakgeld voor de bestbetaalde sporters ter wereld. Geschat wordt dat de gemiddelde knecht in de WorldTour tussen de 40.000 euro en 100.000 euro per jaar verdient.
Chris Froome verdiende in 2021 6,5 miljoen euro en was hiermee de best verdienende wielrenner van 2021.
Blauwe trui: bergklassement
Dit was tot 2011 het geval. Sinds jaargang 2012 is de leider van het bergklassement te herkennen aan de blauwe trui.
De roze trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De roze trui kan onder andere verwijzen naar: De leiderstrui in de Ronde van Italië De bergtrui in de Ronde van Romandië
Sinds 1953 zijn er minimaal twee truien in omloop, en toen begon dus de mogelijkheid dat een renner twee klassementen aanvoerde. Sinds 1970 was de doorgeefregel in werking; als een renner twee klassementen aanvoerde schoof de minst prestigeuze door naar de volgende in dat klassement die nog geen trui droeg.