Zwarte en Donker gekleurde is geschikt voor handwas en machinewas.Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden. Zo blijft je donkere kleding langer als nieuw.
Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma. Selecteer een temperatuur van 30 graden en voeg wasmiddel voor donkere was toe en eventueel natuurazijn. Gebruik beslist geen wit wasmiddel.
Kleur fixeren met azijn
Heeft u kortgeleden een nieuwe zwarte broek of trui aangeschaft? Dan is het zinvol om deze voor u hem in de wasmachine doet, eerst een nachtje te laten weken in een badje van water en azijn. Op deze manier fixeert u als het ware de kleur en blijft deze langer mooi, zelfs na het wassen.
Donkere was ook wassen met azijn
Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
De #1 keuze: Fleuril Renew & Repair Black & Fiber; vloeibaar wasmiddel voor de donkere was. Voor de zwarte of donkere was heb je aardig wat keuze en voor je wasmachine is een vloeibaar wasmiddel meestal beter. Daarom is onze #1 aanrader: Fleuril Renew & Repair Black & Fiber.
Zwarte was
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden.
Het blijkt namelijk dat de bestanddelen waaruit bleek bestaat pas actief worden bij 40 °C. Het kan dus geen kwaad voor je kleding om voor donkere was een wit wasmiddel te gebruiken zolang je dit op maximaal 30 °C doet. Natuurlijk raden we aan om dit niet te vaak te doen.
Laat je broek dan eerst een nacht weken in water met een flinke scheut azijn. Zo zorg je er voor dat je de kleur fixeert. De kleur zal na het wassen beter behouden blijven. Je kan ook de keren na de eerste wasbeurt azijn toevoegen aan je wasmiddel om de kleur nog langer mooi te houden.
Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier. Voor theevlekken voeg je een eetlepel Dreft toe aan het sopje.
Het enige wat je nodig hebt is twee koppen sterke koffie. Leg de broek in de wasmachine en doe er geen andere kleding bij in. Giet daarna de twee koppen koffie over de broek heen. Zet vervolgens de wasmachine aan op een spoelprogramma en je zult zien dat de broek er weer helemaal zwart uitkomt.
De verf is losgelaten, vanaf nu zal jouw broek minder afgeven. Hoeveel azijn doe je bij de spijkerbroek? Een half kopje azijn in je wasmachine of handwasje is genoeg.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Azijn zorgt dat kleuren minder uitlopen. Perfect dus voor de bonte was! Leg je felgekleurde kleding een nachtje in koud water gemengd met een kopje azijn om die mooie kleuren te behouden.
Kies voor je donkere was een programma met een lage temperatuur, bij voorkeur 30 graden. Zo blijft je donkere kledij langer mooi. Controleer ook zeker het toerental. 800, 900 of 1000 is prima, maar vermijd een maximale centrifuge, want ook hiervan wordt je kleding snel vaal.
Vrijwel alle wasautomaten hebben een programma voor katoen (20 tot 95°C), synthetisch (40°C) fijne was (30°C), wolwas (30- 40°C) en extra spoelen of extra water. De machine doet in dat geval een extra spoelgang om grof vuil of restjes wasmiddel te verwijderen.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Giet een flinke scheut azijn in de wasmiddellade en draai een kookwas. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet, vuil en kalk snel op. Voilá, je wasmachine is weer blinkend schoon.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Met behulp van (vaatwasser)zout wordt het water onthard, wat volgens AEG een beter wasresultaat geeft. Ook houdt dit de kleuren langer mooi.
Wees dan wel voorzichtig: geen hogere temperatuur dan 30 graden Celsius en gebruik wasverzachter Gebruik voor zwarte jeans altijd een speciaal wasmiddel voor zwarte kleding om de kleur langer mooi te houden. Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart.
ALS WASVERZACHTER
Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel. Gebruik in combinatie met azijn steeds een mild wasmiddel.
Bonte was is gekleurde was waarbij je meerdere kleuren bij elkaar doet. Je kunt paars, rood, blauw en roze bij elkaar wassen. Hierbij gaat het om kleding van katoen, polyester, linnen, nylon, tricot of elastan. Handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes was je apart.
Onze tips om de kleuren in je kleding langer fris te houden
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
Zwart en gekleurd
Hier zitten kleurbeschermers in, waardoor de kleuren langer mooi blijven. Voor zwarte was bestaan natuurlijk ook heel wat aparte wasmiddelen, maar het is discutabel of die de donkere was ook daadwerkelijk langer mooi houden.