Emoties zijn de gevoelens die een kind heeft in een bepaalde situatie. Kinderen zijn bijvoorbeeld regelmatig bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers of teleurgesteld. Deze gevoelens gaan samen met een lichamelijke reactie, gezichtsuitdrukking en gedrag. Er zijn 4 basisemoties: blij, bang, boos, bedroefd.
Zij zijn eveneens herkenbaar bij dieren en worden waarschijnlijk gevormd door het oudste deel van onze hersenen: de primaire hersenen. Omdat de emoties blij, boos, bang en bedroefd in de hersenen eerder “ontstaan” zijn, zitten ze ook dieper geworteld en gebruiken we deze emoties sneller in reacties. Denk aan reflexen.
In totaal onderscheiden we 8 basisemoties, zijnde: verdriet, angst, woede, vreugde, schaamte, liefde, walging en verbazing.
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid, verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen.
Vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw worden de basisemoties genoemd omdat er bij deze emoties sprake is van universele expressie. Ook mensen die blind zijn en dus nog nooit iemand anders hebben zien lachen vertonen dezelfde expressie!
Moeheid is de emotie die hoort bij verlies van levenslust - het leven heeft iedere aantrekkingskracht verloren. Het herstel daarvan, bij kinderen en volwassenen, bezien vanuit een breed perspectief, vormt het onderwerp van dit bewust prikkelende boek.
Verdriet is de sterkste emotie: het gevoel van haat duurt een uur en verdriet duurt zelfs vijf dagen. Waarom kun je je tot 240 keer langer verdrietig voelen dan dat je je schaamt, verrast, geïrriteerd of zelfs verveeld voelt?
Apathie of wezenloosheid. Apathie is net als wezenloosheid een gevoel. Of beter gezegd: het is een gebrek aan gevoel. In dit artikel ga ik in op apathie als verschijnsel, wanneer dat voorkomt en wat je eraan kunt doen.
Alle emoties die wij als mens kunnen ervaren zijn te herleiden tot onze 4 basisemoties. De basisemoties zijn de 4 B's: Blijheid, Boosheid, Bangheid en Bedroefdheid.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Bij secundaire emoties kun je denken aan frustratie, cynisme, roddelen klagen en slachtoffergedrag. Zo kan iemand verdriet tonen, maar zit daaronder eigenlijk boosheid, of toont iemand blijdschap terwijl er angst is. Als iemand secundaire gevoelens ervaart dan worden vaak ook de ogen gesloten.
Het verschil tussen primaire en secundaire emoties? – Primaire emoties duren heel kort en voelen krachtig aan.– Secundaire emoties ontstaan wanneer we oordelen (over een primaire emotie). Stel je moeder stuurt je een whatsappje met “leef je nog?” en jij voelt hier irritatie bij (primaire emotie).
Er zijn zes basisemoties. Het is heel handig als je die bij anderen kunt herkennen, zodat je weet hoe ze zich voelen. Iemand kan blij kijken, boos kijken en verdrietig.
Dit is het verschil in het kort: een emotie heeft een betekenis, het zegt iets over hoe jij de wereld interpreteert of wat jij van een specifieke situatie vindt. Een gevoel zit in je lichaam en hoeft geen aanwijsbare oorzaak te hebben.
Emoties zijn vaak heftiger voelbaar dan gevoelens en zetten daardoor aan tot actie. Emoties voelen vaak intens en zijn van korte duur, terwijl gevoelens vaak minder intens zijn en langer kunnen aanhouden. Emoties komen voort uit het limbisch systeem (het primitieve deel van de hersenen).
Verdriet (zwaarmoedig, zelfmedelijden, bedroefd, wanhopig, eenzaam, depressief, rouwend, smart, zwaarmoedigheid, melancholisch, ongelukkig, ellendig, weemoedig, vernederd) Angst (rusteloos, fobisch, paniekerig, schrik, zenuwachtig, ongerust, bezorgd, nerveus, zorgen makend, wantrouwend, hysterisch)
Dit merk je bij te weinig empathie
Neem je beslissingen waarbij je eerder van feiten uitgaat dan van de gevoelens of reacties van anderen. Loop je risico dat je de gedachten of emoties van anderen verkeerd “leest”. Kan het moeilijk zijn om het perspectief van de ander te verwoorden.
Apathie. Apathie of wezenloosheid kan een vorm van zelfbescherming zijn. Je voelt geen enthousiasme maar je ervaart dat je ongevoelig bent of emotieloos.
Bij stress is de overheersende emotie de ongerustheid rond de prikkel die bijdraagt tot het gevoel van overweldigd zijn, bijvoorbeeld onrust wegens examens, en dat lokt irritaties uit, trieste gevoelens, zenuwachtigheid en frustratie.
Wat is een emotionele blokkade? Wanneer je een emotionele blokkade hebt, dan voel je dat je emotioneel niet meer goed functioneert. Het kan zijn dat je stil wordt, maar het kan ook gebeuren dat je juist heel druk bent of boos wordt. Vaak voel je het ook in je lijf.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid.Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
Mentale vermoeidheid
Je bent snel gestrest, hebt in weinig dingen zin, bent prikkelbaar, hebt een slechte concentratie, bent vergeet achtig en soms ook negatief. Vaak voel je je ook moe en futloos. Dit soort vermoeidheid kan ook voor een gebrek aan eetlust zorgen.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.